Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΘΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ 'ΠΑΘΕΣ

Πήγε να κάνει το καλό και του βγήκε ξινό...με νέα επιστολή σήμερα κάτοικος των Εννιά Χωριών τα σούρει κανονικά στον Γ.ΟΥΝΤ - έτσι υπογράφει ο αρθρογράφος στα Χαν. Νέα- σχετικά με προηγούμενο άρθρο του, που έλεγε με απλά ελληνικά ότι για το χάλι του Λαφονησιού φταίει ο πολύ τουρισμός και όχι οι υπηρεσίες που δεν κάνουν την δουλειά τους και η αυτοδιοίκηση....
Μάλιστα είναι από τις λίγες φορές που ακόμα και η εφημερίδα παραδέχεται την λάθος τοποθέτηση του Γ. ΟΥΝΤ! Εμείς του τα είχαμε σούρει νωρίτερα!!!

Η επιστολή και η απάντηση της εφημερίδας
Κύριε διευθυντά,

στο φύλλο της εφημερίδα σας την Πέμπτη 29 Αυγούστου δημοσιεύτηκε σχόλιο του Γ. Ουντ. «για μια χούφτα άμμο και ένα ευρώ», για Λαφονήσι - Μπάλο.
Επειδή ο συντάκτης αναφέρεται αόριστα σε κυνήγι μαγισσών και σε χρόνια φαντασιοπληξίας, αλλά αναμασάει και το επιχείρημα των 3.000 επισκεπτών τους οποίους δεν μπορούν να διαχειριστούν, σας επισημαίνουμε ότι:
* Δεν είναι κυνήγι μαγισσών και φαντασιοπληξία, όταν καταγγέλλεται και αποδεικνύεται παράνομη εκχέρσωση και αποψίλωση με μπουλντόζες 14 στρεμμάτων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.
* Δεν είναι κυνήγι μαγισσών και φαντασιοπληξία το μπάζωμα με σκαπτικό μηχάνημα και η καταστροφή δασικών ειδών σε Μεσογειακό Εποχιακό Λιμναίο ή τέλμα και μάλιστα εντός του αιγιαλού.
* Δεν είναι κυνήγι μαγισσών και φαντασιοπληξία ότι κάθε κέδρος, κάθε σχοίνος, κάθε χαρουπιά (όλα αυτά είναι δασικά είδη), έχουν υποστεί αλλοιώσεις με αποτέλεσμα να απειλείται η ύπαρξή τους στην εν λόγω περιοχή.
* Δεν είναι κυνήγι μαγισσών και φαντασιοπληξία ότι συστηματικά καταστρέφουν τα είδη και τους οικοτόπους προτεραιότητας της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ  π.χ. με όργωμα με τρακτέρ και μετά χρήση της περιοχής για παρκάρισμα των αυτοκινήτων.
* Δεν είναι κυνήγι μαγισσών και φαντασιοπληξία η καταστροφή των έργων προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής, που κατασκευάστηκαν με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών της Ε.Ε., οι βεβαιωμένες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες υγειονομικές - πολεοδομικές παραβάσεις και οι καταπατήσεις του αιγιαλού, που επισύρουν πρόστιμα χιλιάδων Ευρω εις βάρος των δημοτών της περιοχής.
Το βέβαιο σίγουρα είναι ότι τις μπουλντόζες δεν τις βάζουν οι 3.000 επισκέπτες της περιοχής για εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Οι Νόμοι και οι όροι διαχείρισης είναι πολύ καθαροί και σαφείς, εφαρμογή από τους υπεύθυνους χρειάζεται και όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Και να μην ξεχνάμε ΠΟΤΕ ότι αυτές οι περιοχές, του απείρου φυσικού κάλλους δεν είναι ιδιοκτησία μας, απλά τις έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές! 
Με τιμή 
ΙΣ 
Κούνενι Κισάμου

Σ.Σ.: Έχει απόλυτο δίκιο ο επιστολογράφος. Οι θέσεις του απόλυτα σωστές. Θέσεις τις οποίες επρόβαλαν και στηρίζανε -και στηρίζουν φυσικά- επί χρόνια τα 'Χανιώτικα νέα'. Δυστυχώς κάποιες -ελάχιστες- φορές οι θέσεις και η 'γραμμή' της εφημερίδας αλλοιώνονται από συνεργάτες. Ακούσια βέβαια και όχι ηθελημένα. Στην πίεση μιας καθημερινής έκδοσης πολλά μπορούν να συμβούν, όπως και η δημοσίευση σχολίου, από το οποίο ο επιστολογράφος επήρε -δικαιολογημένα- αφορμή για να επισημάνει όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: