Το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 στις 10.00 στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων έγινε η παρουσίαση του ΄Κινητού Εργαστηρίου Αναλύσεων για τον Αγροτικό Τομέα’ του Ινστιτούτου που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου ‘EL-0075-Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης’ και χρηματοδοτήθηκε από το ΧΜ ΕΟΧ (eea grants) και το ΠΔΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης, ο βουλευτής κ. Γ. Σταθάκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης, ο αντιπεριφερειάρχης για το περιβάλλον κ. Ν. Καλογερής, ο Γεν. Δ/ντής Έρευνας του ΕΛ.Γ.Ο. κ. Κ. Μαλλίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναπτυξιακών εταιρειών, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, γεωτεχνικοί και πολλοί αγρότες.
Ο κ. Τσαυτάρης στο χαιρετισμό του, αφού εξήρε την δουλειά που γίνεται στο Ινστιτούτο τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον χωρίς την επιστήμη, χωρίς την έρευνα και την καινοτομία, χωρίς την εκπαίδευση και την στήριξη των αγροτών. Μπορούμε να στηρίξουμε ......
......μια γεωργία της ποιότητας, της ονομασίας προέλευσης της ιχνιλασιμότητας που είναι προσαρμοσμένες στις δικές μας πολιτιστικές καταβολές. Και κατέληξε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου η δημιουργία ισχυρής αγροτικής έρευνας και στελέχωσή της με ερευνητικό προσωπικό.
Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης, αφού καλοσώρισε όλους τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται στο Ινστιτούτο, την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του με ερευνητές και την ανάγκη στήριξης της έρευνας από το ΥΠΑΑΤ με προγράμματα για την επίλυση προβλημάτων του αγροτικού τομέα. Για το κινητό εργαστήριο αναλύσεων, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μ. Βολουδάκη για τη στήριξή του στην υλοποίηση του έργου, είπε ότι αποτελεί πραγματικότητα μετά από μια προσπάθεια δέκα χρόνων και θα είναι ένα εργαλείο για τον αγρότη στο χωράφι του. Τόνισε ότι με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του εργαστηρίου θα γίνονται αναλύσεις εδάφους και φύλλων για συμβουλευτική λίπανση, αναλύσεις νερού, αποβλήτων, κομπόστ, κλπ. με στόχο την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικά πλεονεκτήματα είναι η λήψη δειγμάτων από ειδικευμένο προσωπικό, η συνεργασία των αγροτών με τους ειδικούς επιστήμονες στο χωράφι, και η αυξημένη αξιοπιστία στις προτεινόμενες λύσεις λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του Ινστιτούτου. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ποιότητας και ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων, η μείωση του κόστους παραγωγής και η υποστήριξη των αγροτών για ένταξη σε πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης καλλιεργειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου