Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΣΑΣ


Η πιο φημισμένη εκκλησία της Κριτσάς, βρίσκεται στην περιοχή Λογάρι με πρώτη φάση ανέγερσης του μεσαίου κλίτους το 12ο αιώνα και μετέπειτα το βόρειο κι νότιο κλίτος,που συμπλήρωσαν την τρίκλιτη μετά τρούλου Βασιλική.
Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στη Θεομήτορα,το βόρειο στον Άγιο Αντώνιο και το νότιο στην Αγία Άννα.
Το στοιχείο που κάνει το ναό να ξεχωρίζει είναι οι τοιχογραφίες και στα τρία κλίτη (Παλαιολόγια, Μακεδονική, Κρητική).
Εντύπωση επίσης προκαλεί ο λιτός πρακτικός  και αποτελεσματικός τρόπος αντιστήριξης του μνημείου με 6 κτιστές αντηρίδες στο βόρειο και νότιο κλίτος,απόλυτα δεμένες αισθητικά με την αρχιτεκτονική του θαυμαστού μνημείου.
Πολλές από τις ιστορημένες αγιογραφίες είναι μοναδικές σε εκφραστικότητα και παράσταση (Μεγάλη δέηση, Αγία Παρασκευή, η φυγή στην Αίγυπτο).

ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ....
Έβαλαν τα καλά τους, στήθηκαν απέναντι στον αγιογράφο, κι αυτός μα τα πινέλα του απαθανάτισε την οικογένεια του Γεωργίου Μαζηζάνη στο βόρειο κλίτος του ναού του Αγίου Αντωνίου στην Παναγία την Κερά της Κριτσάς. Είχε ολοκληρώσει ήδη, κάπου στα μέσα του 14ου αιώνα τη διακόσμηση του μακρόστενου κλίτους, που προστέθηκε για να τον ισορροπήσει, στον αρχικά μονόχωρο με τρούλο ναό. Η παραγγελία ήταν να γεμίσει τις επιφάνειες με μια μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας (μια από τις πιο εντυπωσιακές στην Κρήτη), ώστε οι πιστοί να βλέπουν τι τους περιμένει, καλό, ή κακό στη μετά θάνατο ζωή, όταν θα σταθούν απέναντι στο Χριστό, τους αγίους, τους αγγέλους, αλλά και τους δαίμονες, που διαγκωνίζονται να αρπάξουν το "μερίδιό" τους.
Αυτός, η γυναίκα του και το παιδί του θα κέρδιζαν ασφαλώς την αιώνια ζωή για τη δαπάνη που έκαναν και θα έμενε και το όνομά τους, όσο θα κρατούσαν οι τοιχογραφίες. Και μας πρόσφεραν κάτι σημαντικό: Μια σχεδόν ρεαλιστική απεικόνιση μιάς κρητικής οικογένειας των μέσων του 14ου αιώνα με τα χαρακτηριστικά πολυτελή βυζαντινίζοντα ενδύματα, κόντρα στη μόδα των κατακτητών Βενετών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μιά μεγαλογράμματη επιγραφή, μας θυμίζει:
"Ανεκαινίσθη ο παρων δώμος του οσίου πατρός ημών Αντωνίου, δι' εξόδου και συνδρομής κυρού Γεωργίου του Μαζηζάνη και της συμβίου αυτού κε των τέκνων αυτού. Αμήν".
Μιχάλης Ανδριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: