Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Του Μανούσου Βολουδάκη
"Mε βάση τα στοιχεία που η κυβέρνηση απέστειλε στη EUROSTAT για το ΑΕΠ της χώρας και των περιφερειών, η Κρήτη κινδυνεύει να παύσει πλέον να χαρακτηρίζεται περιοχή «Στόχου 1» (πρώτης προτεραιότητας) για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μετά το 2014 ! Μάλιστα με τα δεδομένα αυτά η Κρήτη δεν εντάσσεται καν στις περιοχές της «μεταβατικής φάσης», καθώς το εισόδημά της εμφανίζεται να είναι 93% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το ανώτατο όριο για τη «μεταβατική φάση» είναι το 90%.
Αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντίδραση και ουσιαστική διαπραγμάτευση, η εξέλιξη αυτή θα σημαίνει τα εξής:
1. Κανένα έργο υποδομών στην Κρήτη δεν θα μπορεί να έχει κοινοτική χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.
2. Για όσα έργα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, (έργα σχετικά με εκπαίδευση, ανταγωνιστικότητα, κλπ), θα μειωθεί το ποσοστό της χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση είναι ως τώρα απούσα από τη διαδικασία προετοιμασίας της επόμενης προγραμματικής περιόδου της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. την παρότρυνε να αναλάβει δράση κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή στις 26/05/10, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. για την Περιφερειακή Πολιτική, βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης.
Πέραν της διαπραγμάτευσης και παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ως τώρα δεν έγινε, θα έπρεπε ήδη να έχει σημάνει συναγερμός σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε αφ’ ενός να διασφαλισθεί η πλήρης και ταχύτερη απορρόφηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ 2007-13 και αφ’ ετέρου οι περιφέρειες όπως η Κρήτη που ενδεχομένως μεταβαίνουν σε δυσμενέστερο καθεστώς, να αρχίσουν να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα στη βάση των όποιων νέων δεδομένων.
Στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο: στα Χανιά, για έργα όπως η επέκταση του αεροδρομίου και κρίσιμα τμήματα του ΒΟΑΚ, διαπιστώνεται ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και ακόμα περισσότερη αναποφασιστικότητα ως προς τον τρόπο υλοποίησης!
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεωρεί την Κρήτη δεδομένη, και ανάξια της προσοχής της. Οι αρμόδιοι περιφερειακοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, αλλά και η τοπική κοινωνία, θα πρέπει να αντιδράσουν ώστε έστω και την ύστατη ώρα να υπάρξει ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση, που θα αποτρέψει την εξαίρεση της Κρήτης από τις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομών της περιόδου 2014-2020."

Δεν υπάρχουν σχόλια: