Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ


Η Επιτροπή Αξιολόγησης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον ΣΕΔΗΚ για ανακήρυξη μνημειακών ελαιοδέντρων κατά την διάρκεια του 2010, πρόκειται να αρχίσει τις εργασίες της με συνεδρίαση που θα γίνει στα γραφεία του ΣΕΔΗΚ, στα Χανιά, στις 18 Φεβρουαρίου.
 Η πρώτη εξέταση των 23 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από όλη την Κρήτη και όσων άλλων υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να επιλέξει εκείνα τα οποία συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν καταρχήν ως «υποψήφια μνημειακά» και να ενταχθούν στον κατάλογο για παρά πέρα αξιολόγηση.
Η Επιτροπή αποτελείται από τους: 
Σαρπάκη Ανάγια - δρα αρχαιολόγο - αρχαιοβοτανολόγο, 
Μιχελάκη Νίκο - δρα γεωπόνο -  πρώην ερευνητή και δ/ντή του Ινστιτούτου Ελιάς και επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ, 
Μετζιδάκη Γιάννη - δρα γεωπόνο ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, 
Κοζυράκη Μαρία - δασολόγο και δρα αρχιτέκτονα Τοπίου, υπάλληλο  της Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Κρήτης 
Αρχοντάκη Ιωάννη - ιστορικό Τέχνης, καλλιτεχνικό επιμελητή στο  'Ελαιουργείον Τέχνης'.
Τα ήδη ανακηρυγμένα ηλικίας 2 - 3 χιλιάδων ετών μνημειακά βρίσκονται στις Βούβες (τ. Δ. Κολυμπαρίου), στο Ανισαράκι (τ. Δ. Καντάνου), στα Π. Ρούματα (τ. Δ. Βουκολιών), στον Σαμωνά (τ. Δ. Αρμένων), στο Κ. Τριπόδο (τ. Δ. Γεροποτάμου), στη Γέννα (τ. Δ. Συβρίτου), στην Αρχαία Γόρτυνα (τ. Δ. Γόρτυνας), στην Παλιάμα (τ. Δ. Ζαρού), στον Πανασό (τ. Δ. Ρούβα) και στο Καβούσι (Δ. Ιεράπετρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: