Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ "Η ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ"

Είναι πολλές φορές λυπηρό να θες να μάθεις την ιστορία του τόπου σου και όταν το αποφασίζεις να έχεις αργήσει και να μην βρίσκεις σχεδόν κανένα απ όλους αυτούς που την "έγραψαν" ή κι αν βρίσκεις να μην θυμούνται με ακρίβεια τα γεγονότα. Εξαίρεση θεωρώ τους αγαπητούς φίλους τον δήμαρχο κ. Σχετάκη που έχει πολλά ακόμα να μας πει, τον Γιώργο Πευκιανάκη και τον αγαπητό κ. Γιάννη Σταματάκη μέλη του πρώτου συμβουλίου. Ας ελπίσουμε οτι οι δυο πρώτοι που έχουν και κάποια σχέση με το διαδίκτυο να μας γράψουν μια μικρή εισαγωγή επί του θέματος.
 Στα αρχεία του ίδιου του συλλόγου "Προβολής της Κισάμου Η Γραμβούσα" δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, εντούτοις φαίνεται απο το εκλογοβιβλίο του συλλόγου τα Δ.Σ που συλλόγου απο το μακρινό 1974, αν και όπως φημολογείται η δράση του συλλόγου, ίσως σαν Εμπορικός σύλλογος τότε, να ξεκινούσε απο το 1966 με τις γιορτές κρασιού. (Φώτο Ανυφαντάκη) 
 

Έτσι στις πρώτες εκλογές του συλλόγου, όπως φαίνεται, δηλώνουν συμμετοχή πλήθος αξιόλογων Κισαμιτών όπως, ο Γεώργιος Ανουσάκης, ο Γεώργιος Ανυφαντάκης, ο Γεώργιος Δεσποτάκης, ο Θεόδωρος Καμπουράκης, ο Μανώλης Ξυπολιτάκης, ο Γεώργιος Πευκιανάκης, η Παγώνα Ροδουσάκη (πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων), ο Μανώλης Σκουλάκης, ο Γιάννης Σταματάκης, ο Αντώνης Σχετάκης, ο Μανώλης Τριποδάκης, ο Πέτρος Φουρναράκης...και το πρώτο Δ.Σ το καλοκαίρι του 1974 (εν μέσω επιστράτευσης) συγκροτείται... με τους παρακάτω και με την σειρά ψήφων:
1. Σχετάκης Αντώνης
2. Δεσποτάκης Γιώργος
3. Ξηρουχάκης Μανώλης
4. Ανυφαντάκης Γιώργος
5. Καμπουράκης Θεόδωρος
6. Πευκιανάκης Γιώργος
7. Σταματάκης Γιάννης
Εκδηλώσεις δεν γίνονται εκείνη την χρονιά αλλά απο την επομένη και ως σήμερα δηλώνουν παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, μάλιστα σαν πρωτεργάτες. 

Φυσικά τα επόμενα χρόνια πέρασαν απο τον σύλλογο και άλλοι πολλοί αξιόλογοι Κισαμίτες με προσφορά και αγώνα στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής μας, ο Μουντάκης Κώστας, ο Κατζουράκης Νίκος, ο Αθανασάκης Βαγγέλης, η Μαρία Μπερτίου, ο Τσουρουπάκης Μανώλης, ο Κατάκης Παντελής, ο Κατσικανδαράκης Κωστής, ο Πατερομιχελάκης Στέφανος, ο Κορτσαλιουδάκης Θανάσης, η Ξηρουχάκη Ειρήνη, η Κοκκινάκη Άννα, ο Κωστής Κυριτσάκης, ο Γιάννης Σκουλούδης η αγαπημένη φωνή του κρητικού γάμου και απο το 1988 ως το 2017 αναλαμβάνει πρόεδρος ο Θανάσης Δεικτάκης δίνοντας στο σύλλογο μια άλλη διάσταση. Φυσικά και οι νέοι που ανάλαβαν το βαρύ φορτίο μετά τον θάνατο του Θανάση είναι άξιοι και ικανοί, Γεωργιλάκης Γιώργος, Γριμπαουλάκης Δημήτρης, Πατεράκης Γιώργος, Πασχάλης Δημήτης, Τσαλαπάκης Αντώνης, Χατζάκης Αντώνης, Καπής Δημήτριος και κάποιους άλλους που ξεχνάω...
...... και το απόδειξαν δίνοντας νέο αέρα στο σύλλογο με περισσότερα δρώμενα και όλο τον χρόνο. 
Η συνέχεια είναι σίγουρα δική τους .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: