Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΦΑΛΑΣΑΡΝΩΝ

Πρωτομπαίνοντας στα αρχαία και λίγο πριν φτάσουμε στο στεριανό πλέον λιμάνι της αρχαίας πόλης λόγω του σεισμού του 365 μ.Χ, συναντάμε στα αριστερά μας την παράξενη αυτή κατασκευή. Είναι μια λαξευτή κατασκευή σε ντόπιο βράχο και με μια πρώτη ματιά θυμίζει μια μεγάλη "πολυθρόνα". Οι ερμηνείες πολλές, άλλοι λένε πως ήταν θρόνος όπου καθόταν ο βασιλιάς της πόλης άλλοι πως αποτελούσε βήμα για δημόσιες ομιλίες. Άλλοι λόγω του μεγέθους του αφιέρωμα στον Ποσειδώνα και άλλοι προς την θεά Αστάρτη, θεά των Φοινίκων. 

O Pashley που επισκέφτηκε τον Απρίλη του 1834 τα Φαλάσαρνα και θαύμασε τον γαλάζιο ουρανό της Κρήτης, την αρχαϊκή ομορφιά του τοπίου και τότε κατάλαβε γιατί οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα ΔΙΑ δίνει στο κείμενο του πάνω κάτω την ίδια ερμηνεία. 
Είδε 30 τάφους λαξευτούς στον βράχο, όπως τα Μάταλα, κυκλώπεια τείχη, θεμέλια σπιτιών, ερείπια ναού και ένα πέτρινο Θρόνο αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, επειδή τα Φαλάσαρνα ήταν ναυτική δύναμη. Ίσως όμως να ήταν αφιερωμένος και στην Αρτέμιδα μιας και ο ναός που σώζεται ακόμα και σήμερα ψηλά στο Κούτρι ήταν αφιερωμένος στην Δικτυναία Αρτέμιδα. 
Αντίθετα ο Spratt (ΙΙ 234) υπέθεσε ότι δεν ήταν θρόνος, γιατί οι διαστάσεις του είναι τεράστιες αλλά μάλλον βήμα από το οποίο μιλούσαν οι Ρήτορες.
Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία για να φανεί το πραγματικό μέγεθος του Θρόνου-Βήματος ο αείμνηστος Μαυρομάτης την δεκαετία του 70΄ και η άλλη όπως τον σχεδίασε ο Pashley το 1834.

Δεν υπάρχουν σχόλια: