Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΚΑΛΛΕΡΓΙΑΝΩΝ

Η πρώτη μάχη στην Κρήτη, έγινε στον Κάμπο των Καλλεργιανών είναι αποδεδειγμένο και είναι και η πρώτη ήττα του Χίτλερ στην Κρήτη. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών και η αντρεία των κατοίκων είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Μάλιστα στο μνημείο του κάμπου συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να είναι και η εναρκτήρια εκδήλωση για τους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης, σε ολάκερη την Κρήτη.  
Το πρώτο μνημείο, το οποίο για ένα παράξενο λόγο δεν το έχω σε παλιά φωτογραφία απο κοντά, ήταν ακριβώς πάνω στην στροφή του παλιού δρόμου ενώ μετά την δημιουργία της Νέας εθνική οδού μεταφέρθηκε λίγα μέτρα προς την Κίσαμο. Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια η εκδηλώσεις για τους νεκρούς Κισαμίτες γίνονται ξέχωρα του μνημείου στον κόμβο των Καλλεργιανών.
Όπως έμαθα λοιπόν μετά απο αίτημα του δήμου μας και που εγκρίθηκε προς την πολεμική αεροπορία θα μας δώσουν ένα παλιό αεροπλάνο να το τοποθετήσουμε στον κόμβο, εκεί που η προηγούμενη αρχή είχε σκοπό να στίσει και το μνημείο που δεν πρόλαβε. Ας ελπίσουμε οτι απο του χρόνου θα είναι το μνημείο στον κόμβο για να τιμήσουμε και τους νεκρούς Ήρωες μας καταθέτοντας τα στεφάνια, και όχι όπως συνέβηκε τα τελευταία χρόνια. Ο κόμβος μπορεί να μην μας ανήκει (ανήκει στην περιφέρεια) αλλά πρώτο δεν μπορεί να είναι και σε τέτοια κατάσταση, όπως είναι τα τελευταία χρόνια...και δεύτερο η Περιφέρεια δεν θα έχει καμιά αντίρρηση υποθέτω να μεταφερθεί εκεί ρο μνημείο των πεσόντων..ίσα-ίσα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: