Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΟ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

Χαμηλά στο Τοπολιανό φαράγγι υπάρχει άλλο ένα μικρό σπήλαιο στην δυτική μεριά της κοίτης του ποταμού. Είναι περίπου κάτω απο το σπήλαιο της Αγιάς Σοφιάς και λίγο βορειότερα, και αυτός ο χώρος με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μικρό αλλά όμορφο, απο την κορυφή του κρέμεται κι ένας ξύλινος σταυρός. Εκεί όπως λένε κρυβόντουσαν το 1941 οι Κατωχωριανοί κάτοικοι των Τοπολίων για να γλυτώσουν απο τις επιδρομές των Γερμανών.
Μάλιστα όπως μου εκμυστηρεύτηκε κάτοικος της περιοχής εκεί θα έκτιζαν ένα μικρό εκκλησάκι στη χάρη του Αγίου Κωνσταντίνου, δεν ξέρω που σταμάτησε η προσπάθεια αυτή αλλά σίγουρα ο σταυρός είναι απο τότε.
Επειδή υπάρχει κίνηση, ειδικά το καλοκαίρι, στο φαράγγι το οποίο έχει καθαριστεί και το μονοπάτι είναι βατό, μπράβο στον πολιτιστικό σύλλογο Τοπολίων, καλό είναι να μπουν και μια δυο επιγραφές με την ιστορία του. Μάλιστα αξίζει, μιας και το ποτάμι ειδικά τώρα τρέχει, να επισημανθεί το σημείο που χάνεται (μάλλον υπάρχει βάραθρο) και γίνεται υπόγειος ο ποταμός για πολλές εκατοντάδες μέτρα.

2 σχόλια:

Γιώργος Τσουρουνάκης είπε...

Στο σπήλαιο αυτό ο μακαριστός ιερέας των Τοπολίων Τιμολέοντας Βουντουράκης λειτουργούσε για πολλά χρόνια την ημέρα του Αγίου Κων/νου.
Με εκτίμηση
Γιώργος Τσουρουνάκης

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Ευχαριστώ είναι μια καλή πληροφορία που μπορεί να γραφτεί σε μια επιγραφή για τους περιπατητές ου όμορφου φαραγγιού