Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΒΡΑΔΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

 Ο προαύλιος χώρος των Ιδρυμάτων της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου, χωρητικότητας 1500 και πλέον καθημένων, αποδείχθηκε μικρός να χωρέσει την αγάπη του πλήθους που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ι. Μητροπόλεως, σε μια μεγάλη καλλιτεχνική-μουσική βραδιά Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αγάπης υπέρ των δομών και δράσεων του Αννουσάκειου Ιδρύματος, με προσκεκλημένη την καταξιωμένη καλλιτέχνιδα κ. Γιώτα Νέγκα, η οποία με την ξεχωριστή και κρυστάλλινη φωνή της μάγεψε και ταξίδεψε, σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, το πλήθος των ακροατών, αρκετοί από τους οποίους παρέμειναν όρθιοι λόγω πληρότητας του χώρου. 
 Συγκινημένος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Αννουσάκειου,  από την ανταπόκριση τόσου κόσμου στο κάλεσμα αυτό του Ιδρύματος σημείωσε μεταξύ άλλων:  «Η σημερινή αθρόα, ευγενής και φιλότιμη συμμετοχή και έλευση σας στην όμορφη και ποιοτική αυτή καλλιτεχνική βραδιά που οργάνωσε το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Μητροπόλεως μας αποτελεί για όλους εμάς που διακονούμε τον τόσο ευαίσθητο και ξεχωριστό αυτό χώρο απόδειξη της αγάπης και στήριξης σας προς το Ίδρυμα. Αντλούμε δύναμη από την δική σας αγάπη να συνεχίζουμε, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και επιμονή, να διακονούμε τον πάσχοντα και εμπερίστατο συνάνθρωπο μας μέσα από τις πολλές και ποικίλες δομές και δράσεις του Αννουσάκειου. Ευχαριστιακά και καρδιακά σας καλωσορίζω όλους σας.  Ευχαριστώ, στο πρόσωπο του Διοικητικού Διευθυντή του Ιδρύματος, Αιδ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντωνίου Αρετάκη, το 45μελές προσωπικό του Ιδρύματος όχι μόνον δια τον επαγγελματισμό και φιλοτιμία τους, αλλά και για την καθημερινή κατάθεση ψυχής. Ευχαριστώ επίσης τους εκατοντάδες εθελοντές που αθόρυβα αλλά ουσιαστικά στηρίζουν τις δομές και δράσεις του Ιδρύματος.
 Ευχαριστώ, τέλος, του δεκάδες μεγάλους χορηγούς και χορηγούς της σημερινής βραδιάς», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, καλωσορίζοντας την εκλεκτή καλλιτέχνιδα της βραδιάς κ. Νέγκα, προσφέροντας της χειροποίητη κατασκευή από ελιά της Κισάμου και αφιερώνοντας την εκδήλωση στον ιατρό, επιστήμονα, πολιτικό, μα πάνω απ΄ όλα «άνθρωπο», όπως είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος Μανόλη Σκουλάκη, ο οποίος πριν από λίγες ώρες είχε φύγει από την ζωή και ως Υπουργός Υγείας είχε στήσει, πιλοτικά, το πρώτο πρόγραμμα  «Βοήθεια στο σπίτι», ανά το Πανελλήνιο,  στο Αννουσάκειο. Τον συντονισμό της βραδιάς είχε η φιλόλογος κ. Αντωνία Μαζοκοπάκη. 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δ.Σ. του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου,  άμα τω ακούσματι του αιφνίδιου θανάτου του συντοπίτη μας ιατρού, επιστήμονα, πολιτικού και μεγάλου ανδρός Μανόλη Σκουλάκη, ο οποίος ως Υφυπουργός Υγείας είχε συμβάλλει ουσιαστικά και έμπρακτα εις την ποιοτική αναβάθμιση των Υπηρεσιών του Αννουσάκειου  και είχε λειτουργήσει το πρώτο, ανά την Ελλάδα, πρόγραμμα «Βοήθειας στο σπίτι» στην Κίσαμο, μέσω του Ιδρύματος, κατόπιν προτάσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου Δ.Σ. του Ιδρύματος, αποφάσισε:
1. Να συμμετέχει και εκπροσωπηθεί εις την εξόδιο Ακολουθία 
2. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος
3. Να τελέσει 9ήμερο μνημόσυνο, την Τετάρτη 7 Αυγούστου, εις το παρεκκλήσιο του Αννουσάκειου Ιδρύματος, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
4. Να δημοσιεύσει το παρόν εις τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο
Εκ του Αννουσάκειου

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ ΜΕΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ

Έτοιμος είναι ο "Κωνσταντίνος" το παλιό ξύλινο χειροποίητο σκαρί να προσφέρει νέες εμπειρίες στο τουρισμό μας... Εκδρομές στα νησάκια της Γραμβούσας και στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου συνδυάζοντας ψάρεμα δίχτυα-παραγάδια και φαγητό ..κακαβιά-αστακομακαρονάδα... ψάρια ψητά, κατευθείαν απο την θάλασσα στο πιάτο σας.
Καλοτάξιδο το σκαρί, καλοτάξιδη και η ιδέα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το διοικητικό συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου ΠΕΡΒΟΛΑΚΙΩΝ – ΣΦΑΚΟΠΗΓΑΔΙΟΥ 
"Ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης" συνήλθε εκτάκτως σήμερα μετά το άγγελμα του θανάτου του Εμμανουήλ Σκουλάκη του Γεωργίου στενού συνεργάτη μας, επί σειρά ετών ιατρού της περιοχής μας, και επιτίμου μέλους του Πνευματικού μας Κέντρου  και αποφάσισε τα παρακάτω:
1.   Να παραστεί αντιπροσωπεία του συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία στα Χανιά και στην ταφή στην Κίσαμο.
2.   Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
3.   Να καταθέσει χρηματικό ποσό στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Κισάμου, που υπήρξε το ίδρυμα της καρδιάς του.
4.   Να δημοσιευτεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
Ο μακαριστός Εμμανουήλ Σκουλάκης υπήρξε πρότυπο ανθρώπου που εργάστηκε πολύ, αθόρυβα και με αξιοπρέπεια ως Ιατρός και ως Πολιτικός ανεβάζοντας τον πήχη της Ανθρωπιάς, της Ιατρικής και της Πολιτικής σε μεγάλη ύψη.
Ο Πρόεδρος                                Ο Γραμματέας
Νικόλαος Παπαγιαννάκης          Ιωάννης Μπικάκης

ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΑΣΑΝ...

Το αφεντικό του μάλλον την βαρέθηκε και την άφησε στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κίσαμο, μπροστά στην πιάτσα των ταξί. Δεν έχει ούτε κολάρο ούτε φαίνεται να ήταν δεμένη. Αν κάποιος θέλει να την υιοθετήσει πολύ φιλική και υπάκουη...
Πάντως η νέα ομάδα της πόλης που νοιάζεται για τα αδέσποτα τις φόλες και τις εγκαταλείψεις καλό είναι να πάει κανένα τσουβάλι τροφή στους ταξιτζήδες που ανατρέφουν 4-5 γάτες και 2 σκύλους που τα αφεντικά τους τα πέταξαν στον δρόμο.

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ

Πρώτη αναμπουμπούλα είχαμε χθες στα νότια του Δήμου και στο νέο ιατρείο στο Λαφονήσι..
Ποδηλάτης κτύπησε λίγο πριν το Κεφάλι -έσπασε το πόδι του και είχε εκδορές σε πολλά σημεία του σώματος του- δυστυχώς γιατρός δεν υπήρχε εκεί κοντά, εκτός από τον νέο γιατρό του Λαφονησιού, που όμως διευκρίνισε στους ανθρώπους που τον πήραν τηλέφωνο ότι δεν μπορεί να φύγει και να αφήσει το ιατρείο. 
Τελικά η περίθαλψη του τραυματία έγινε από ιδιώτες .. φυσικά το γεγονός συνέπεσε και με το να μην υπάρχει  διαθέσιμο ασθενοφόρο στο Κ.Υ Κισάμου, οπότε η καθυστέρηση ήταν μεγάλη, αφού τον παρέλαβε ασθενοφόρο που ήρθε από τα Χανιά.
Τα παράπονα που έφτασαν στο blog ήταν ότι ο γιατρός από το Λαφονήσι θα μπορούσε να πάει στο Κεφάλι σε 10 λεπτά... και ρωτάνε τι θα γίνει σε σοβαρότερες καταστάσεις; Έχασαν τους αγροτικούς τους και δεν έχουν ούτε τον γιατρό του Λαφονησιού εύκαιρο;
Λογικό το ακούω να διευκρινιστεί ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι τι θα κάνουν...

H ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟΥ

 Γιώτα Νέγκα υπέροχη και αρκετός κόσμος τίμησε με την παρουσία του, την εκδήλωση που έγινε για να στηριχτούν οι δομές του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου!!
Ξεχωριστή αναφορά στον θανατο του Μανώλη Σκουλάκη απο τον σεβασμιότατο και αφιερωμένη η βραδιά σε αυτόν τον μεγάλο Κισαμίτη, τον άνθρωπο  που ξεκίνησε μαζί με τον Ειρηναίο το πρόγραμμα κατ οίκον βοήθεια και πρωτοεφαρμόστηκε στην Κίσαμο.. από το Αννουσάκειο.

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ

Κάθε Τετάρτη θα το εφαρμόζω...μόνο φωτο απο τα καλώς ή κακώς κείμενα στην πόλη μας. 
Πλατεία Ειρηναίου, δημαρχείο, χθες το βράδυ....κόντεψε να φτάσει στο άγαλμα του Ειρηναίου ...όχι θα έχανε την συναυλία της Νέγκα. Πάντως στο γκαζόν το πάτησε και έκανε τον Δήμαρχο έξω φρενών που το είδε...
Όσο για τα υπόλοιπα παρκαρίσματα στην πόλη  ένα έχω να πω την Δευτέρα ο τροχονόμος σε 3 ώρες γέμισε δυο σημειωματάρια με κλήσεις...και ξεκίνησε και το τρίτο!! 
Είπαμε δεν στρώνουμε... μας γράφουν και χαιρόμαστε....

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη 1 Αυγούστου και ώρα 15:00 από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, ενώ η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη απο τις 10 το πρωί για λαϊκό προσκύνημα.
Η ταφή του θα γίνει στο χωριό του, στον Πλάτανο.

ΣΕΙΣΜΟΣ

5.3R τον δίνει το γεωδυναμικό ινστιτούτο του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών στα Κάτω Καστελλιανά του Νομού Ηρακλείου... Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί...και σε όσους ήταν ξύπνιοι!!!

1610 ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ

ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΛΙΘΓΚΟΟΥ 1582-1650
Ο Άγγλος περιηγητής Γουλιέλμος Λίθγκοου γεννήθηκε το 1582 στην Σκοτία και από νεαρά ηλικία άρχισε τις περιηγήσεις στην Ευρώπη. Το 1610 έρχεται στην Κρήτη από την ηπειρωτική Ελλάδα με ένα πλοίο Βενετσιάνικο. Μετά από καταδίωξη Τουρκικών πλοίων ανοικτά των Κυθήρων αποβιβάζεται στην Γραμβούσα. Είναι μια λυπηρή ιστορία ενός περιηγητή που ένοιωσε στο «πετσί» του την φτώχεια και την εγκληματικότητα της εποχής εκείνης.
Λίγα λόγια για την κατάσταση στο νησί.
Η Βενετοκρατούμενη Κρήτη βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνά η άλλοτε κραταιά Βενετία. Οι Τούρκοι έχουν καταλάβει την Κύπρο και το μόνο που ψάχνουν είναι μια αφορμή για να καταλάβουν την Κρήτη. (Θα έλθει λίγο αργότερα το 1644)
Η κατάσταση γενικά στην Κρήτη είναι τραγική και η οικονομική κατάσταση αρκετά δύσκολη, όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους 4.000 μισθοφόρους που έχει μαζέψει η Γαληνότητα στην Κρήτη. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια λοιπόν αυτός ο τολμηρός περιηγητής φτάνει στην Κρήτη.
Γράφει λοιπόν:
...Από την Γραμβούσα επροχώρησα μόνος 12 μίλια όπου συνηντήθην με τρεις κακούργους Έλληνες και έναν Ιταλό ληστή, με έδειραν ανηλεώς, μου αφαίρεσαν τα ενδύματα μου και με αφήκαν τελείως γυμνό. Ο Ιταλός αντιληφθείς ότι ήμουν ξένος και δεν εγνώριζα την Ελληνική γλώσσα, ήρχισε να με ερωτά που έχω κρύψει τα χρήματα μου. Του απάντησα ότι δεν έχω άλλα από εκείνα που βρήκαν και του επέδειξα τις συστατικές επιστολές από τον Δούκα της Βενετίας του οποίου ήσαν υπήκοοι. Όταν είδε αυτή την επιστολή με ελυπήθηκε και έπεισε τους άλλους τρεις κακούργους να μου χαρίσουν την ζωή. Κατόπιν μεγάλης λογομαχίας μεταξύ των μου επέστρεψαν τα ρούχα μου και τις συστατικές επιστολές, κράτησαν όμως το μπλε επανωφόρι μου. Μου έδωσαν για ασφάλεια μου μια πήλινη πέτρα με σφραγίδα για να μου χρησιμεύσει αν συναντούσα άλλους συμμορίτες καθ’ οδόν. Τους ευχαρίστησα προσποιούμενος ευγνωμοσύνη και προχώρησα 37 μίλια όπου έφτασα σε ένα πτωχό χωριό Πικεχόρνο, στάθηκε αδύνατο να βρω τροφή, ποτό ή κατάλυμα για το πολυβασανισμένο μου κορμί
Με περικύκλωσαν οι αφιλόξενοι κάτοικοι και με περιγελούσαν γιατί ήμουν μόνος και δεν εγνώριζα την γλώσσα. Εφαίνοντο βάρβαροι και τελείως απολίτιστοι, γιατί όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης είναι τυραννικοί, αιμοβόροι και απατεώνες. Μια γριά με λυπήθηκε και κρυφά μου έδειξε ένα παραθαλάσσιο σπήλαιο για να αναπαύσω το κουρασμένο μου σώμα μου και την άδεια κοιλιά μου. Μόλις ξημέρωσε έφυγα για τα Χανιά που έφτασα το μεσημέρι .
-(Είναι δύσκολο να καταλάβουμε για ποιο χωριό αναφέρει, από την απόσταση που έκανε από την Γραμβούσα και μάλλον εννοεί το ακρωτήριο τα πρώτα 12 μίλια φτάνει κάπου στο Καστέλι, έτσι αν προσθέσουμε και άλλα 37 μίλια -και το παράξενο πως τα μετρούσε- σίγουρα φτάνει κάπου μετά την Κίσαμο προς τα Χανιά. Η παραθαλάσσια σπηλιά και το ότι έκανε 5-6 ώρες με τα πόδια να φτάσει στα Χανιά μας οδηγούν στην περιοχή του Κολυμβαρίου. Ποιο όμως είναι το χωριό Πικεχόρνο;
Όσο για την περιγραφή και πως είδε τους ανθρώπους, μάλλον είναι δικαιολογημένη αν σκεφτούμε τι πέρασε από τους ληστές και καταλαβαίνουμε την αγωνία του να εξαφανιστεί από την περιοχή αφού δεν είδε ούτε την Κίσαμο πόλη, αλλά την προσπέρασε τροχάδην χωρίς περιγραφή. Βέβαια προκαλεί εντύπωση το ότι αφού ξαναπήρε τα χαρτιά του-τα υπογεγραμμένα από τον Δούκα - γιατί δεν σταμάτησε στον Βενετό διοικητή της πόλης του Καστελιού.
Αλλά και η συνέχεια του ταξιδιού του δεν υπήρξε καλύτερη μιας και στην παραμονή του στα Χανιά, παραλίγο να συλληφθεί από τους Ενετούς).

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ

Ο Μανώλης Σκουλάκης γεννημένος στον Πλάτανο Κισάμου ήταν ο γιατρός των παππούδων μας και των γονιών μας.
Ήταν άνθρωπος της προσφοράς και ο Κισαμίτης ο οποίος ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής του και τους ανθρώπους του, βοηθώντας απλόχερα χωρίς δεύτερες σκέψεις τους συνανθρώπους του, απ όπου και αν προερχόταν.
Ήταν δημοκράτης και πάνω από όλα ένας έντιμος πολιτικός αναλαμβάνοντας υψηλές και απαιτητικές θέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η αγάπη, η εκτίμηση και η συμπάθεια του κόσμου τον συντρόφευε πάντα, αυτά  τα ανταπέδιδε ο Μανώλης με απλοχεριά. 
Αύριο αποχαιρετούμε με σεβασμό ένα καλό Κισαμίτη και ένα καλό ΑΝΘΡΩΠΟ.
Καλό ταξίδι Μανώλη Σκουλάκη...
Μιχάλης Χαιρετάκης 
Πολιτευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χανίων
Γεν.Γραμματέας ΕΒΕΧ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Δημαρχείο Κισάμου αίθουσα εκδηλώσεων Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 8 το απογευματάκι, κουβεντιάζουν για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο μήνα στην πόλη μας σχετικά με τις φόλες, τις ευθύνες αλλά και τις υποχρεώσεις της Δημοτικής αρχής.
Μια συνάντηση φιλόζωων και της ομάδας προστασίας ζώων Κισάμου.

ΓΙΑ ΣΤΡΑΒΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΑΝ...

"Φαίδρα" απο το ΔΗΠΕΘΕΚ... φαιδροί αυτοί που έβαλαν τόσες αφίσες σε 30 μέτρα δρόμου. 
11 στύλοι, 22 αφίσες σε 30 μέτρα...πρέπει να είναι εκτός απο παγκόσμιο ρεκόρ αφισοκόλλησης και η μεγαλύτερη γελοιότητα των ανθρώπων που έβαλε το ΔΗΠΕΘΕΚ για να του κολλήσουν τις αφίσες. Ντροπή τους. Υπολογίζω οτι πληρώνονται με την αφίσα αλλιώς δεν εξηγείται!!!!
Το θέμα έχει ξαναγίνει και μάλιστα την τελευταία φορά ενώ υποσχέθηκαν οτι θα τις μαζέψουν τις άφησαν για 3 μήνες εκεί.

Ελπίζω τώρα να τους βάλουμε κανένα προστιματάκι Δήμαρχε για να βάλουν μυαλό.

ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 Υπάρχουν και αυτά στην πόλη...από ανθρώπους που έχουν μεράκι και θέλουν να ζουν, να εργάζονται όμορφα...
Φαντασία θέλει και όλα φτιάχνουν....

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ

    Μετά  την ξαφνική είδηση του θανάτου του  Ιατρού, πρώην Δημάρχου Χανίων και επί σειρά ετών Βουλευτή, και  Υπουργού Υγείας, Εμμανουήλ Σκουλάκη, ο Δήμος Κισσάμου εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια για τον απρόσμενο χαμό του.
      Ο Μανώλης Σκουλάκης γέννημα θρέμμα της Κισσάμου πρόσφερε ως ιατρός, Βουλευτής και Υπουργός το μέγιστο δυνατό προς όφελος των πολιτών της Κισσάμου, του Ν. Χανίων και της χώρας μας γενικότερα.
      Κουράγιο και δύναμη στα παιδιά του και στους οικείους του.
      Ο Θεός να τον αναπαύσει. Αιωνία η μνήμη του.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΝΩΛΗ

Ο Κισαμίτης πολιτευτής "έφυγε" σήμερα από τη ζωή, μετά από ανακοπή, προδομένος από την καρδιά του, σε ηλικία 75 χρονών.
Γεννήθηκε το 1944 στον Πλάτανο και εργάστηκε ως ιατρός στην Κίσαμο πριν ασχοληθεί με την πολιτική και τα κοινά. Απο τους πρώτους στον αγώνα για την επιστροφή του Ειρηναίου...
Καλό Παράδεισο συλλυπητήρια στους οικείους του

2 ΕΥΡΩ ΑΞΙΖΟΥΝ

Δυο ενέσεις ατροπίνης σε κάθε σπίτι με μια σύριγγα μιας χρήσης, το μόνο αντίδοτο στον ψυχάκια που "ερεθίζεται" να παίρνει ζωές. Ας δείξουμε αδιαφορία στον "εγκληματία" κι ας προμηθευτούμε όλοι μα όλοι απο μια -δυο τέτοιες ενέσεις. Έχουμε πολλές πιθανότητες να σώσουμε τα ζώα μας από την κάθε κατάσταση που θα βρεθούν.

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

10 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ,μ στο Πέτρινο Θέατρο στα Νοπήγεια αφιέρωμα στον συγγραφέα και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου 
Και λίγα λόγια για τον Φιλολογικό σύλλογο απο μια παλιά ανάρτηση στο blog της Ευτυχίας Δεσποτάκη

Πριν από ενενήντα  χρόνια, η πηγή για τον πολιτισμό σε μια επαρχιακή πόλη ήταν μόνο το σχολείο, οι δάσκαλοι, και οι άλλοι λιγοστοί επιστήμονες, που ασκούσαν διάφορα επαγγέλματα και λειτουργήματα στον τόπο. Γιατροί, νομικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, ιερωμένοι, άλλοι υπάλληλοι, οι οποίοι να σημειώσομε διέμεναν στην πόλη και ήταν μέλη της κοινωνίας, πράγμα σπάνιο σήμερα, που οι πάντες είναι μεταφερόμενοι… 
Ανουσάκης Γιάννης και ο γιος του Δημήτρης
Έτσι, λοιπόν, γύρω στο 1923 με πρωτοβουλία του Γιάννη Ανουσάκη πρωτοψάλτη του Αγίου Σπυρίδωνος και διακεκριμένου ζωγράφου και αγιογράφου, γνωστός από τον πίνακα «Η μάχης της Κρήτης», ιδρύεται ο φιλολογικός Σύλλογος Κισαμικός. Την πρωτογενή ομάδα απαρτίζουν ο αρχιμανδρίτης  Θεοδ. Λουκογιαννάκης, ο γιατρός Αναγνωστάκης, ο δάσκαλος Αντωνομανωλάκης, ο δάσκαλος Ξαγοράρης, ο δικηγόρος Λιονάκης και ο συμβολαιογράφος  Μουζουράκης. Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε ο εκάστοτε γυμνασιάρχης και η συνεργασία με τον εκάστοτε επίσκοπο ήταν βασική.
Σκοπός του συλλόγου ήταν κυρίως η προσέγγιση και ανάλυση διαφόρων θεμάτων από το κατάλληλο ομιλητή και η συζήτηση επ΄ αυτού. Τα θέματα, φιλολογικά, ιστορικά, αρχαιολογικά αναπτυσσόταν υπό μορφή διαλέξεων.
Από τις πρώτες δραστηριότητες του συλλόγου ήταν η συλλογή βιβλίων και η οργάνωση βιβλιοθήκης. Η σημαντικότερη όμως πρωτοβουλία του συλλόγου ήταν η επιδίωξη να στεγαστεί μια  πρώτη αρχαιολογική συλλογή, πράγμα που επέτυχαν με Β.Δ. του 1936 και η οποία απετέλεσε και τον πυρήνα του μετέπειτα και σημερινού αρχαιολογικού μας μουσείου. Ας σημειωθεί δε, ότι και χρηματικά ο σύλλογος, ύστερα από εράνους και χοροεσπερίδα που πραγματοποίησε συνεισέφερε σε ανασκαφή που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Θεοφανίδης στη θέση Σελί, νοτιοδυτικά του λιμανιού. Η συλλογή αυτή περιλάμβανε γλυπτά, πήλινα, χάλκινα αντικείμενα, επιγραφές, νομίσματα, και μία γυναικεία ρωμαϊκή κεφαλή. Από από αυτά τα ευρήματα κάποια κατά τη Γερμανική κατοχή αρπάγησαν.
Ο χώρος και η βιβλιοθήκη του παλιού φιλολογικού ήταν στο ισόγειο του σημερινού μουσείου που μέχρι  και τη δεκαετία του 60 στέγαζε τις δημόσιες υπηρεσίες της Κισάμου, Ταχυδρομείο, εφορία, ειρηνοδικείο. Τέλος της δεκαετίας του 50 και τις δεκαετίες του 60-70 τον φιλολογικό σύλλογο υποστήριζαν έμποροι της αγοράς με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα οι οποίοι σιγά -σιγά γινόταν μέλη και του διοικητικού συμβουλίου και μαζί με νέους επιστήμονες εκπαιδευτικούς και άλλους,προσκαλούσαν κατάλληλους ομιλητές και οργάνωναν εκδηλώσεις. Αναφέρομε τους Λυκούργο Καμηλάκη, Ιακ. Μαρή, Σπ. Μαρή τα εμπορικά μαγαζιά τους συχνά γινόταν τόπος συνάντησης πνευματικών ανθρώπων, καθώς και το μαγαζί του Θ. Κοντοπυράκη, κατά το ήμισυ βιβλιοχαρτοπωλείο, με τις εκδόσεις της Εστίας» αλλά και το βιβλιοπωλείο του Φ. Παπαδογιάννη με τις εφημερίδες και τα περιοδικά του καθώς και το Φαρμακείο του Χαρίλαου Λυγιδάκη.
Γυμνασιάρχες καθηγητές και δάσκαλοι της εποχής όπως ο Λυκούργος Βιδαλάκης, Θ. Τασσόπουλος, Στυλ. Μοτάκης, Γ.Κωνσταντουλάκης, Στυλ. Κυιακογιαννάκης, Γιάννης Κουφάκης, Αντ. Σχετάκης, Μ. Ξηρουχάκης, Μ. Βαρουχάκης, Στ. Μαραγκουδάκης, συμμετέχουν ενεργά, παρουσιάζοντας διάφορα θέματα  οι ίδιοι αλλά και  προσκαλώντας νέους φιλολόγους στο βήμα. Ενδεικτικά αναφέρω παρουσιάσεις που θυμάμαι από τις παλαιότερες μέχρι τις πιο πρόσφατες. Ο Διονύσιος Σολωμός και το έργο του από  το Θ.Τασσόπουλο, Ο Ελευθέριος Βενιζέλος από τον Μ, Μαλαθράκη, το ποιητικό έργο του Γ.Σεφέρη από το Στ. Γιακουμάκη, ο ηλιοπότης Ελύτης από τον Γ. Πευκιανάκη. Οι παρουσιάσεις γινόταν ή σε αίθουσα του ενός τότε Γυμνασίου ή στην κινηματογραφική αίθουσα του Γ. Σταματάκη που υπήρχε τότε, και μετά το 60 στο ανεγερθέν ενοριακό κέντρο του Αγ.Σπυρίδωνος. Ακόμη και σήμερα οι ομιλητές στην αίθουσα του Δήμου χρησιμοποιούν το υψηλό ξύλινο βήμα με το μονόγραμμα του συλλόγου Φ.Σ.Κ. που τότε είχε κασκευαστεί .
Μετά από ένα διάστημα σιωπής, γύρω στο 1980 με πρωτοβουλία της  οδοντιάτρου Βάσως Παπαδημητράκη ο Φιλολογικός Σύλλογος αναδιοργανώνεται, γίνεται  νέα καταγραφή μελών και μια καινούρια ομάδα απαρτίζομε το νέο διοικητικό συμβούλιο με πρώτο στόχο την καταγραφή των βιβλίων τα οποία ευρίσκονταν εγκαταλειμμένα στο υπόγειο του παλαιού διοικητηρίου και νυν μουσείου και την αναδιοργάνωση της βιβλιοθήκης. Αυτός ο χώρος γίνεται και το σημείο συναντήσεων και εργασιών μας για λίγο, όμως, γιατί η επισκευή του κτηρίου για το μουσείο επέβαλε το άδειασμα του χώρου. Τα βιβλία καταγράφονται και ενοικιάζεται χώρος, όπου μεταφέρονται τοποθετούνται και, αποτελούν την νέα δανειστική βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Κισάμου, η οποία και συνεχώς εμπλουτίζεται, παρά δε τις μεταβολές των καιρών που επιβάλλουν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη η παλαιά βιβλιοθήκη έχει τη δική της αξία και ιστορία..
Στη συνέχεια του χρόνου και μέχρι σήμερα το κύριο δυναμικό του φιλολογικού συλλόγου απαρτίζουν κυρίως εκπαιδευτικοί, υποστηριζόμενοι και από άλλους φίλους. Γεωργακάκη Ελένη, Νταγκουνάκης Γιάννης, Κουφάκη Μαρία, Χορευτάκης Ευτύχης, Δεσποτάκη Ευτυχία, Στρατάκης Μιχάλης, Δελή Αργυρώ,  Ξηρουχάκη Ειρήνη, Κυριτσάκης Κων, Σχοινοπλοκάκη Ευαγγ, Μαζοκοπάκη Τόνια, Χοχλάκη, Άννα, Αλεξανδράκη Βάσω, Ανουσάκη Άννα, Γεωργακάκη Ινώ, Παπαδάκης Αντώνης, Λαθουράκη Αλεξάνδρα, Μαρινάκης Μανώλης, Χορευτάκης Νίκ. Χαρτζουλάκης Κώστας είναι ενδεικτικά ονόματα που έχουν περάσει από το διοικητικό συμβούλιο και την προεδρία.
Προσαρμοζόμενος στις συνθήκες των καιρών και βοηθούμενος και από τα μέσα της εποχής ο σύλλογος, κατά καιρούς και άλλο πραγματοποιεί.Έτσι συνέχισε τις φιλολογικές παρουσιάσεις με ομαδική συνεργασία όπως ο «Παπαδιαμάντης και το έργο του» «Επετειακό για την Κύπρο», Κάλβος και Σολωμός στην Ελληνική Επανάσταση», καθιερώνει ένα φιλολογικό απόγευμα την εβδομάδα στη βιβλιοθήκη όπου γίνεται λογοτεχνική συζήτηση, και εκδίδει  για μεγάλο χρονικό διάστημα το περιοδικό «ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ». Ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις που σημειώνουν  εξαιρετική επιτυχία, όπως ο «Πατούχας» του Κονδυλάκη, τα «Ερωτομπερδέματα» γραμμένο από τον Αντ. Σχετάκη και άλλα.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα και με πολλές δυσκολίες λειτουργεί ένα είδος κινηματογραφικής λέσχης  στο χώρο του δημαρχείου με μια ποιοτική ταινία την εβδομάδα.
Σε συνεργασία με ντόπιους και μουσικούς καλλιτέχνες πραγματοποιεί αφιερώματα σε ποιητές, συνθέτες και στιχουργούς  σε συνδυασμό λόγου και μουσικής, Νίκος Ξυλούρης, Ν. Γκάτσος, Γ. Ρίτσος, Γ. Σεφέρης, Μ..Θεοδωράκης, Λ. Παπαδόπουλος, ψυχαγώγησαν με την γνήσια και έννοια της λέξης και προβλημάτισαν πολυπληθές κοινό.
Ξεχωριστές βραδιές χαρίστηκαν από τους εργάτες του Φιλολογικού στον τόπο οργανώνοντας βραδιές με το Νίκο Παπάζογλου, το Σωκράτη Μάλαμα, την Αλίκη Καγιαλόγλου και το λυρικό και μελωδικό Λουδοβίκο των Ανωγείων.
Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος οργανώνει και το παιχνίδι του χαμένου Θησαυρού, όπου εκατοντάδες παιδιά κινητοποιούν το ταλέντο  και την ευρηματικότητα τους για να πετύχουν το στόχο τους  περνώντας μέσα από την αναζήτηση πολλών απαντήσεων σε εκατοντάδες ερωτήματα ευρέος φάσματος.
Τέλος ιδιαίτερα ζεστή είναι η καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση των μελών και των φίλων του συλλόγου σε συνδυασμό με το κόψιμο της πίτας.
Ζητούμενο:Θα άξιζε στο Φιλολογικό και προπαντός στη βιβλιοθήκη του μια δική του στέγη και δεν είναι υπερβολή για ένα τόπο για μια κοινωνία, μια πολιτεία να τον βρει.
Σήμερα πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου είναι η κ. Ελένη Γεωργακάκη ,φιλόλογος αξιόλογη που με πολύ αγωνία και επιτυχία μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες καταθέτουν το πολιτιστικό  τους στίγμα στον τόπο μας.

ΠΩΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ MΠΟΥΟΛΤΕΛΜΟΝΤΙ ΤΟ 1415

Ο Φλωρεντίνος μοναχός, ήταν από τους πρώτους περιηγητές που ήρθε στην Κρήτη. Με μια γαλέρα κάνει τον περίπλου της, έχοντας μαζί του και το Βενετσιάνικο φιρμάνι.
Έφτασε σε λιμάνια και παραθαλάσσιες πόλεις λίγο μετά το 1415, παρατήρησε ανθρώπους, είδε αρχαίες πολιτείες, τις κατέγραψε και άφησε ένα πραγματικό θησαυρό. Το έργο του που εκδόθηκε μετά στην Βενετία με τίτλο «Ένας γύρος της Κρήτης» έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στην εποχή του που επηρέασε τους μετέπειτα ταξιδιώτες (περιηγητές). 
- Βασικός σκοπός του ταξιδιού του η αγορά παλαιών χειρογράφων από Μοναστήρια και ιδιώτες, συνάντησε σθεναρά αντίσταση για τον σκοπό αυτό, μάλιστα ξυλοφορτώθηκε –όπως ο ίδιος αναφέρει – όταν προσπάθησε να αποσπάσει χειρόγραφο για τον βίο του Αι Κυρ Γιάννη. Στην περιήγηση του στην Βόρεια Ακτή -έτσι ονομάζεται -το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου του, αναφέρει για την Κίσαμο, αρκετές φορές όμως κάνει λάθος στην ονοματολογία. 
(Συμπληρώνω με υποθέσεις τα κενά διαστήματα)
- Όχι μακριά, σε απόσταση μισού μιλίου βλέπομε να ασπρίζει η αρχαία Κίσαμος. Σπεύδουμε να τη φτάσομε από την αμμώδη ακτή. Ο διοικητής του Καστελλιού δεν άργησε να έλθει να μας συναντήσει. 
(10 αιώνες μετά τον σεισμό του 365 μ.Χ και η Κίσαμος δεν είχε φτιάξει ακόμα το λιμάνι της)
Αφού μας πρόσφερε πλούσιο γεύμα, μας έδειξε στην εκτεταμένη πεδιάδα τα υπολείμματα της αρχαιότητας. Στρέφομαι τα μάτια μας προς όλα τα μέρη, ακολουθούμε τα βήματα του. Φτάνουμε σε λίγο, σχεδόν στο μέσον της πόλης, κοντά σε μια πηγή της οποίας τα άφθονα νερά διαγράφοντας καμπύλες, προσπαθούν να ξεχειλίσουν από τις όχθες.
(Μάλλον εννοεί την πηγή του Μαρή!!!, αν και στην πόλη ακόμα και σήμερα υπάρχουν 6 ή 7 πλούσιες σε νερό πηγές)
Ενώ προχωρούσαμε έτσι, είδα ένα μεγάλο παλάτι με κίονες. Είναι πια σχεδόν κατεστραμμένο και σε μια γωνιά παρατήρησα μαρμάρινες επιγραφές.
(έως και σήμερα παρά τις ανασκαφές παλάτι δεν έχει βρεθεί στο Καστέλι, εκτός αν είναι ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος πίσω από το κέντρο υγείας )
…Βλέπεις μου είπε ο οδηγός το ρέμα του Τυφλού και το παλιό πέτρινο γεφύρι του; Τους περασμένους καιρούς πότιζε όλη την πόλη.
(για το πέτρινο γιοφύρι του Τυφλού γίνεται αναφορά και το 1834 την τεράστια βάση του είδε και ο Πάσλευ, βέβαια άγνωστο σε ποιο ύψος του ποταμού υπήρχε.)
Κοίτα τους αναρίθμητους τάφους που υπάρχουν ακόμα. Όταν φυσούσε ο νοσηρός νότος, οι πατέρες μας έμπαιναν σ’ αυτά τα υπόγεια για να προφυλαχθούν.
( είναι γεγονός ότι αρχαίοι τάφοι έχουν βρεθεί σε πολλά οικόπεδα στο Καστέλι όπως, οικ. Φαντάκη, οικ.Μαρεντάκη, οικ. Ραισάκη, οικ. Κουγιεντάκη, και βρίσκονται εντός της περιοχής του Ρωμαϊκού νεκροταφείου. Οι τάφοι στο οικ. Φαντάκη & οικ. Κουγιεντάκη πλησιάζουν λίγο την περιγραφή του συγγραφέα μιας και είναι λαξευτοί στο βράχο με σκαλιά.)
Αφήνουμε αυτό το μέρος και προχωράμε μισό μίλι προς νότια ως ένα εκκλησάκι. ….παίρνομε ένα δρόμο προς δεξιά. Λίγο πιο πέρα διακρίνομαι ένα παλιό ναό. Μπαίνουμε και ο οδηγός μου λέει «κοίταξε το δάπεδο. Θα αναγνωρίσεις εδώ ένα ψηφιδωτό, που έπειτα από αιώνες, δεν καταστράφηκε, ούτε από τις βροχές, ούτε από τους σεισμούς, ούτε από την υγρασία. Βλέπεις κι αυτό το αμπέλι, υπάρχουν στο έδαφος ερείπια από πορφυρίτη και μάρμαρο.
(γίνεται λόγος για ψηφιδωτό από την περιγραφεί ίσως ο χώρος αυτός να είναι στο ίδιο χώρο που βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Καστελλιού,  Όσο για τα ψηφιδωτά η αρχαία Κίσαμος είχε σχολή και αυτό φαίνεται και από την ποιότητα αλλά και από την ποσότητα που έχει βρεθεί ως και σήμερα, αλλά και από ορισμένα που έχουν βρεθεί ενυπόγραφα. (Μερώπας)
….. Αλλά εκτός του ότι τέτοιες αρχαιότητες δεν μας είναι αναγκαίες, η καλή απόδοση του αμπελώνα απαγορεύει στον ιδιοκτήτη να ξεριζώσει αυτά τα γόνιμα κλήματα»
(κύριο προϊόν της περιοχής είναι το κρασί ακόμα μετά και απο 10 αιώνες, που αποτελεί και εξαγωγικό προϊόν Ρωμαίοι και Ενετοί, έστελναν το υπέροχο κρασί της Κισάμου σε όλη την γνωστή οικουμένη.)
….Κάναμε ένα σύντομο γύρο της πόλης ,που μου φάνηκε ότι εκτείνεται σε μια περίμετρο δυο μιλίων. Την εγκαταλείπομε ύστερα από αυτήν την επίσκεψη, ενώ αυτός που μας φιλοξένησε φορτώνει το πλοίο μας με μεγάλα ψάρια πιασμένα στο γιαλό. Όλοι τον ευχαριστούμε χαρούμενοι, ενώ οι ναύτες προετοιμάζουν την αναχώρηση μας.
Πραγματικά από την περιγραφή του Μπουοντεμόντι καταλαβαίνουμε ότι η Κίσαμος κατά τον 15ον αιώνα ήταν ένα ψαροχώρι μικρό αλλά αρκετά ενδιαφέρον, ακόμα μας κάνει έκπληξη σε πόση έκταση υπήρχαν αρχαία διασκορπισμένα.
Είναι άγνωστος ο πληθυσμός της Κισάμου τα χρόνια αυτά, αλλά σε απογραφεί που έγινε αργότερο 1579 δηλαδή 129 χρόνια μετά ο πληθυσμός της Κισάμου ή όπως το αναφέρουν οι ενετοί Castel Chissamo είχε 562 κατοίκους και ότι τον τίτλο του Εκατόνταρχου είχαν στην περιοχή μας ο Μανόλης Κοπαίος από τα Μεσόγεια, ο Νικολέτος Τριπόδης του Μιχαήλ από της Καλάθενες και ο Γιώργος Λεμονίτης από τον Ραβδούχα. (Καστροφύλακας)