Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Κάπου διάβασα οτι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στον θρησκευτικό τουρισμό και οτι έχουν βγει και κάμποσα κονδύλια για να τον εφαρμόσουμε, επί χάρτου πρώτα και μετά βλέπουμε. 
- Ναι, η αλήθεια είναι οτι βρίσκεται μέσα στις προτιμήσεις πολλών επισκεπτών μας, ιδίως των Ρώσων, που έχουν και ανεπτυγμένο περισσότερο απο εμάς το θρησκευτικό στοιχείο, το ορθόδοξο, να θέλουν μια βόλτα, μια επίσκεψη, την παρακολούθηση μιας θρησκευτική τελετή στα ιερά μνημεία μας. Βέβαια η κατάσταση σε αυτά δεν είναι πάντα η καλύτερη, μιας και απο την μια τα έχουμε αφήσει στην τύχη τους και απο την άλλη όσα έχουν συντηρηθεί και είναι αξιοθαύμαστα, για να βρεις το κλειδί και να μπεις μέσα πρέπει να έχεις "μέσον".
Η αρχαιολογία, το βυζαντινό τμήμα δεν έχει την δυνατότητα, έχει βέβαια την όρεξη, αλλά κατ ουσίαν δεν υπάρχουν τέτοια κονδύλια για να συντηρηθούν οι πάρα πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Λύση βλέπω μόνο την υιοθεσία, πράγμα που μπορεί να το κάνει κάθε χωριό, κάθε εκκλησιαστική επιτροπή, κάθε πολίτης, σε συνεργασία βέβαια με την αρχαιολογία. Έτσι μόνο θα συντηρηθούν αλλά και θα γίνουν επισκέψιμες εκκλησίες και παρεκκλήσια που είναι πραγματικά ιστορικά μνημεία και άξια να τα δείχνουμε στους επισκέπτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: