Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Μέρος ΙΙ

Σχολικό έτος 1956-1957
Πήρα απόσπαση απο το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Περιβολίων στο 3θέσιο δημοτικό σχολείο Λουσακιών. Παρουσιάστηκα 12 Οκτωβρίου 1956 και βρήκα τους συναδέλφους Σπανουδάκη Γιάννη και την Βλαστάκη Αγγέλα, την παπαδοπούλα, ντόπιοι και οι δυο.
Ανέλαβα την αποπεράτωση ημιτελής αίθουσας με έγγραφο της επιθεώρησης και θα δαπανηθούν χρήματα απο το σχολικό ταμείο που αδρανούσαν. 
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες στο ημερολόγιο σχολικών σημειώσεων αλλά στην διάρκεια των τριών πρώτων μηνών κάναμε εκτός των μαθημάτων, εράνους, μαζέψαμε ελιές και καρύδια, και αποπερατώσαμε την τρίτη αίθουσα του σχολείου.
Από 3-8 Ιανουαρίου 1957 σχολικές αργίες, εμείς οι διδάσκαλοι, εργάτες χτίστες, εργαζόμαστε στις επισκευές του σχολείου.  
17 Μαρτίου 1957 ρίχτηκε η στέγη της τρίτης αίθουσας του σχολείου Εργάστηκαν με ένταση και προθυμία 50 κάτοικοι δωρεάν όπως ήταν το έθιμο. Στο τέλος φαγοπότι και απερίγραπτη όρεξη στην αυλή... 
14 Απριλίου 1957 μεταφέρω (απο Καστέλι) ο ίδιος την πόρτα, μια ντουλάπα και το σχολικό φαρμακείο στο σχολείο.
15 Μαΐου 1957 (μ)πρόβες γυμναστικών επιδείξεων στην σχολική αυλή μας.
30 Μαΐου 1957 Αργία γιορτή της Αναλήψεως μεγάλο πανηγύρι στις Λουσακιές.
7 Ιουνίου 1957 Με 10.000 δραχμές οικονομική ενίσχυση του σχολείου αγοράζω και μεταφέρω στις Λουσακιές 1375 πλακάκια για το δάπεδο της τρίτης σχολικής αίθουσας.
13 Ιουνίου 1957 έφτασε ο Επιθεωρητής (δεν αναφέρει όνομα) και ο μηχανικός Κορνάρος. Επιθεώρηση κτιριακή και εξέταση της προόδου μαθητών και λειτουργίας σχολείου.
14 Ιουνίου 1957 η επιθεώρηση συνεχίζεται και σήμερα.
21 Ιουνίου 1957 Εκδρομή του σχολείου. 63 παιδιά, η Αγγέλα η δασκάλα τρεις γονείς και εγώ με το φορτηγό του Μ. Μωραίτη στο Έλος. Συνεχίζουμε πεζοί ως το Λούχι και τα Περβόλια. Φαγητό στο λιόφυτο στην βρύση. Ήταν και ο αμερικάνος Σπανουδάκης. Επιστρέφουμε στο Έλος τ΄απόγευμα πεζοί απο τον παλιό δρόμο. Απ΄εκεί με το ίδιο αμάξι ήσυχα και ομαλά φθάνουμε στο Καστέλι και μετά στις Λουσακιές.
23 Ιουνίου 1957 Σχολική εορτή και
24 Ιουνίου ανακοίνωση αποτελεσμάτων.
8 Σεπτεμβρίου 1957  Όλο το καλοκαίρι συνέχισα την αποπεράτωση της αίθουσας και τις άλλες διατυπώσεις, στο πανηγύρι της Παναγίας στα Κονιδιανά συναντήθηκα με δάσκαλο κ. Ι. Σπανουδάκη τον συνάδελφο και του παρέδωσα το Αρχείο και τα δικαιολογητικά δαπανών του σχολείου. Εκεί είχαμε κλείσει ραντεβού.
Υ.Σ Εκτός σχολείου γράφει ο δάσκαλος Ελευθέριος Παπαδάκης στο ημερολόγιο αυτό και ευχαριστώ την κόρη του Κατερίνα Παπαδάκη -Παπαευαγγέλου που μου το παραχώρησε για λίγο, μερικές σημαντικές πληροφορίες για την περιοχή μας.
Μια πληροφορία αφορά το παζάρι της πόλης του Καστελιού και μια το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στα Καλουδιανά, τόπο συνάντησης τότε ολάκερης της επαρχίας.
Γράφει λοιπόν στο ημερολόγιο...
19 Απριλίου 1957 Μεγάλη Παρασκευή στις 11.30 είμαι στο Καστέλλι και κάνω μια βόλτα στο παζάρι. Πολλοί γνωστοί μας. Τρόφιμα αμνόριφα, μυζήθρες, στον πίσω δρόμο. Νυφοπάζαρο στον κεντρικό, μερικές ώρες η κοσμοσυρροή και μετά στα ίδια μας. Με αρκετό κρύο απολαύσαμε τα δυο επιτάφια Καστελλίου και Πύργου, αργά το βράδυ.
9 Ιουνίου 1957 Στο παζάρι της Αγίας Τριάδας 
Φτωχό ξωκλήσι δεν έχει κτιστεί ακόμα ο πρόναος. Ταβέρνες πολλές, όργανα σε κάθε ταβέρνα και χορευταράδες. Μικροί μεγάλοι άνθρωποι και ζώα στις κομμένες σκιές του ελαιώνα ..πολύ κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: