Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΑΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Μικροεκπλήξεις έχει δώσει το καθάρισμα των σοβάδων της Βενετσιάνικης εκκλησίας του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο κέντρο της πόλης. Εκτός απο τις τρεις νέες πόρτες ( 4 πόρτες μια σε κάθε μεριά, που ήταν άραγε το ιερό;) φαίνεται καθαρά οτι η εκκλησία είχε υποστεί και πολλές ζημιές κατά τον σεισμό του 1952 (έτσι λένε κάποιοι που τον θυμούνται). Μάλιστα είναι δεμένη με σίδερα απο νότο προς βορά και στις τέσσερις γωνίες.
Η καμάρα της νότιας πόρτας που αποκαλύφτηκε είναι σπασμένη και οι νέοι κτίστες ενσωμάτωσαν τα κομμάτια της μέσα στην καμάρα.
Η σκεπή είναι νεώτερη και η παλιά κεραμοσκεπή διακρίνεται. Υπήρχε γείσο δεξιά και αριστερά του θόλου. Το δε ιερό είναι μεταγενέστερο. Άρα καλά λένε οι φήμες οτι ο Τούρκος το είχε κάνει μαγαζί και έτσι θα ήταν για πολλά χρόνια ώσπου έφυγε. Τώρα είναι αλήθεια οτι για πολλά χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, ο Τούρκος έστελνε κάθε χρόνο χρήματα σε γνωστό κάτοικο της περιοχής (Κωνσταντουλάκη) για να την ασπρίζει και για το πανηγύρι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: