Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Κάποιος προσπάθησε να μου πει για την ελεύθερη είσοδο στα Μουσεία, κάποιες μέρες του χρόνου.... 
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Η 28 Οκτωβρίου και
Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου
..... που έχει καθιερωθεί με απόφαση του το ΥΠ.ΠΟ και γιατί πρέπει να πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες. 
Δεν μπορώ να του απαντήσω το γιατί, αλλά ας μην κάνουμε παράπονα ειδικά για το Μουσείο μας που είχε ελεύθερη είσοδο για 2-3 χρόνια και κανένας δεν ερχόταν να το επισκεφτεί, και ως εκ θαύματος ... μόλις έβαλαν αντίτιμο για την είσοδο αποφάσισαν να ..πάνε όλοι;
Ας μην γράψω βέβαια και την τιμή του εισιτηρίου γιατί θα παρεξηγηθώ!!!
Πάντως επειδή πολλοί δεν ξέρουν που βρίσκεται....
Στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Ενετοτουρκικού Διοικητηρίου, το οποίο βρισκόταν μέσα στην περίμετρο του βενετσιάνικου κάστρου, που ενισχύθηκε κατά την τουρκοκρατία. Τα εκθέματα του Μουσείου παρέχουν μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Κισάμου από την προϊστορική εποχή μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα, δηλ. τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και τοπικά κριτήρια και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου. Έτσι ο επισκέπτης γνωρίζει τις αρχαιότητες της περιοχής με χρονολογική σειρά. Επιπλέον τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά θεματικές ενότητες. 
Το σύνολο της έκθεσης του Μουσείου περιλαμβάνει αρκετό πληροφοριακό και εποπτικό υλικό. Για την πληρέστερη ενημέρωση και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών υπάρχει στη διάθεσή τους μια ηλεκτρονική παρουσίαση με έρευνα και τεκμηρίωση γύρω από τον πλέον καταστροφικό σεισμό της αρχαιότητας, το 365 μ.Χ., που έπληξε την Κρήτη και ισοπέδωσε την Κίσαμο.
Αυτά και να υπενθυμίσω οτι είναι απο τα καλύτερα μικρά Μουσεία της Ελλάδος και πλέον μπορείτε να φωτογραφήσετε τα εκθέματα (χωρίς φλας).

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΠΟΣΟΙ ΚΙΣΑΜΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ;ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ-ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΤΣ ΤΟΥ.ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΟΙΟΥΣ.