Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΚΕΡΑ

Μικρό χωρίο του δήμου μας 12 χιλ περίπου απο την πόλη της Κισάμου και προς τα νότια δίπλα απο την Ρόκκα. Γνωστό για την ηρωίδα της επανάστασης του 1866 Αντωνούσα Καστάνη. Η ετυμολογία της λέξης Κερά είναι ακόμα προς διευκρίνιση αν και ορισμένοι υποστηρίζουν οτι το οφείλει στην αρχαία πόλη σύμμαχο της Πολυρρήνιας την Κεραία, που λένε οτι ήταν κάπου εκεί. Πρώτη αναφορά για το όνομα αυτό και την πόλη είχε γίνει το 221 π.Χ απο τον Πολύβιο που αναφέρει οτι βοήθησαν τους Πολυρρήνιους στον πόλεμο κατά της Κνωσού, μάλιστα είχε και δικό της νόμισμα παρόμοιο με της Πολυρρήνιας απο την μια μεριά με την θεά Άρτεμις δαφνοστεφανωμένη και με φαρέτρα στον ώμο και απο την άλλη μέσα σε στεφάνι απο φοίνικα την λέξη ΚΕΡΑΙΤΑΝ. Ο Paul  Faure αμφιβάλει βέβαια για αυτό μιας και δεν βρέθηκαν αρχαία στην περιοχή!!! εν αντιθέσει με αρκετούς επιστήμονες που υποστηρίζουν οτι σαν σύμμαχος των Ποληρρηνίων θα ήταν κοντά.
Ο Bursian ένας Γερμανός αρχαιολόγος έχει την ίδια γνώμη με τον Πολύβιο και το 1869 ήρθε στα μέρη μας και αναζήτησε την θέση της πόλης και τα αρχαία ερείπια της, υποστηρίζοντας στο τέλος οτι η αρχαία Κεραία είναι η ίδια η σημερινή Ρόκκα. (ο Θεός ξέρει τι πήρε μαζί του φεύγοντας το 1872 αφού την ίδια εποχή ήταν και διευθυντής του αρχαιολογικού Μουσείου της Ιένας (Γερμανία))
Οι κάτοικοι της Κεραίας αναφέρονται μεταξύ αυτών που συμμάχησαν με τον Ευμένη Β΄. Η Σούδα αναφέρει την Κεραία, λέγοντας ότι ο γνωστότατος ποιητής Κρητικός Ριανός ήταν από την Κεραία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: