Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

ΚΑ(ρ)ΤΣΟΜΑΤΑΔΩ(O)

Άλλο ένα χωριό του Δήμου μας μέσα στο πράσινο και μέσα στο φαράγγι των Τοπολίων. Το χωρίο έχει πολλά ονόματα και όπως μαρτυρούν οι πινακίδες του, είναι και γραμμένο λάθος. Πάντως στο google αναφέρεται σαν Κουτσοματάδο, εμείς το λέμε Κατσοματάδω, και το γράφουμε πότε με ωμέγα και πότε με όμικρον.
Ίσως η λέξη προέρχεται απο την ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής με τα Χάρκια= κάρβουνα -Χαρτσοματάδες-Καρτσοματάδες = καμινάρηδες - Καρτσωματάδω - Κατσωματάδo.
Πάντως ακόμα φτιάχνουν κάρβουνα στην περιοχή αλλά και όπως λένε και οι παλιοί, κάποιοι πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί κοντά στους Μύλους, ο Κουσίδης (κατά Βαβουλέ) που είχε και σιδηρουργείο. Εκεί φτιάχναμε τα πέταλα των αλόγων, τις σκελίδες και όλα όσα γινόταν στο καμίνι.
Στο Ρέθυμνο υπάρχει χωριό με το όνομα Χάρκια- κάρβουνα.
Το χωριό είναι πανέμορφο και του ανήκει το μισό φαράγγι των Τοπολίων όπως και το σπήλαιο της Αγιά Σοφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: