Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

1861 ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Εθνολογικός χάρτης της Κρήτης του 1861. Με Μπλε χρώμα ο Ελληνικός πληθυσμός, με κόκκινο ο Τούρκικος. Παρατηρούμε οτι στο Νομό υπήρχαν σε τρία μέρη οι Τούρκοι (Τουρκοκρητικοί)... στην Κίσαμο, στο Σέλινο οι περισσότεροι και ένα μικρό κομμάτι στον Αποκόρωνα.
Αξία έχουν τα ονόματα του τότε.....Κίσαμος για την πόλη, Priniaka οι Λουσακιές, Sklavopus η Σκλαβοπούλα, Vellani ίσως τα Ροδοπού, Kativali ίσως ο Ραδούχας, Drakonas η Δρακώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: