Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ...

 Γράφει ο Φραγκιουδάκης Γιώργος*
Σοβαρός ο κίνδυνος λειψυδρίας στη Δυτική Κρήτη, τα Χανιά και την Κίσαμο, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα. Στην κλιματική αλλαγή ρίχνουν την ευθύνη οι άρχοντες. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή ακόμα μια φορά μας κοροϊδεύουν: 
Τα Χανιά συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης στην Ελλάδα και ενώ θα μπορούσε να έχει καλυφτεί πλήρως η ανάγκη σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό, εκατομμύρια κυβικών νερού  χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο, λόγω έλλειψης υποδομών.
 Με βάση την πολιτική που ακολουθούν Δήμοι, Περιφέρεια και κεντρική εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., η περιοχή μας, υστερεί σε έργα υποδομής και διαχείρισης υδάτινου δυναμικού που δεν έχουν γίνει.
Ενδεικτικά αναφερόμαστε στη λεκάνη Ταυρωνίτη και στα φράγματα Σεμπρωνιώτη και Παπαδιανών, που θα κάλυπταν τις ανάγκες νερού της περιοχής, (η μελέτη τους έχει γίνει από το 1993), στο αρδευτικό υψηλής ζώνης Αγυιάς- Κολυμπαρίου, όπως και στο φράγμα Βαλσαμιώτη που υπολειτουργεί, στη λιμνοδεξαμενή στον Πλάτανο, που υπάρχει το πρόβλημα υφαλμύρωσης από την υπεράντληση με κίνδυνο να καταστραφεί γη υψηλής παραγωγικότητας, στις λιμνοδεξαμενές στο Ασκύφου, στην αποκατάσταση-αντικατάσταση των λιμνοδεξαμενών στη Χρυσοσκαλίτισσα (υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής, η οποία δεν λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών, παρ’ ότι κόστισε εκατομμύρια ευρώ) και στους Αγίους Θεοδώρους, στη καθυστέρηση αποπεράτωσης της λιμνοδεξαμενής στο Έλος. Η κατασκευή αυτών των έργων θα συνέβαλε αποφασιστικά στο να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για την ύδρευση των κατοίκων της περιοχής μας. Επιπλέον, το ανεκμετάλλευτο υδάτινο δυναμικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, με την κατασκευή αναγκαίων υδροηλεκτρικών έργων, που θα διαφυλάσσουν πολύτιμους υδάτινους πόρους στους ταμιευτήρες τους κατά τη χειμερινή περίοδο, για να τους διαθέσουν κατά τη θερινή, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Συνάμα, θα μπορούσε να συμβάλει -σε συνδυασμό με τη βελτίωση του υπάρχοντας αρδευτικού δικτύου και την αξιοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης νερού- στο να αυξηθεί η άρδευση των ανεπαρκώς σήμερα αρδευομένων εκτάσεων για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών τους (Γραμπούσα, Φαλάσαρνα, Λιβάδια, Χρυσοσκαλίτισσα, Λαφονήσι κ.α.). Όλα  τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διάλυση   του πρώην συνδέσμου Περβολακίων και την καταστροφή του δικτύου από τις πηγές Μεσαυλίων μέχρι το ποροφάρραγγο στα Δελιανά, το Φλεβάρη του 2019, επιτείνουν το πρόβλημα, όπως και το ότι εκκρεμεί από το 2004 ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη, για την περαιτέρω αξιοποίηση των πηγών Κολενίου, ας σημειώσουμε ότι από τα 20 αυτά χρόνια, τα 13, είναι η ίδια δημοτική αρχή στο τιμόνι του Δήμου μας.   
Η εξαγγελία για την, μέσω ΣΔΙΤ, κατασκευή των φραγμάτων Ταυρωνίτη, σε συνδυασμό με την διαχείριση του υδάτινου δυναμικού μέσω Α.Ε. (πρόταση Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τις καταστροφές στη Θεσσαλία), γνωστή η αντίδραση όλων των ΤΟΕΒ της περιοχής μας, μάλλον θα επιτείνουν αντί να λύσουν το πρόβλημα. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι η Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εισήγαγε την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με αποτέλεσμα την τεράστια κερδοφορία των παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας σε αντίθεση με την αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να πληρώσουν το πανάκριβο πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, μετατράπηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.)  και θα πουλά και το νερό σε όποιον δίνει τα περισσότερα, αδιαφορώντας για τις ανάγκες τις κοινωνίας. Η μετατροπή λοιπόν και του νερού από αγαθό σε εμπόρευμα, ήταν και είναι ο στόχος τους. 
Δήμοι, Περιφέρεια και κεντρική εξουσία εγκληματούν με την διασπάθιση των χρημάτων του λαού μας, εγκληματούν με την συνεχιζόμενη πολιτική της λογικής κέρδους οφέλους, εγκληματούν με την αδιαφορία τους για τα δικαιώματά μας, στην υγεία, την παιδεία, την ποιότητα ζωής μας.
Η ανάγκη για φθηνό και ποιοτικό νερό το 2024, είναι ζήτημα λαϊκής διεκδίκησης γιατί η μόνη απάντηση που καταλαβαίνουν είναι η αντίσταση στα σχέδια τους,  ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας του λαού μας μέσα από τους φορείς του. Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας.
Εσείς;;;;;;;;;

* Δημοτικός Σύμβουλος
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: