Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗ : ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ"

Έναν ολόκληρο μήνα μετά που επισήμανα (05/06/24) το γεγονός ότι ο Δήμος Κισάμου δεν συμμετείχε, ως ιδρυτικό μέλος, στη δημιουργία του πρώτου πανελλαδικού Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά, η «Πολιτική Προστασία Δήμου Κισάμου»... έσπευσε να μου απαντήσει (05/07/24).
Το πρώτο που σκέφτηκα διαβάζοντας την «απάντηση» είναι ότι ήταν ανυπόγραφη. Ποιος/ποιοι υπογράφουν ως «Πολιτική Προστασία Δήμου Κισάμου»; Ας φροντίσουν, την επόμενη φορά που θα θελήσουν να διαδραματίσουν... ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης της Δημοτικής Αρχής να το ξεκαθαρίσουν. 
Το δεύτερο που σκέφτηκα είναι ότι αν η «Πολιτική Προστασία Δήμου Κισάμου» αντιδρά με... αυτούς τους ρυθμούς, δηλαδή έναν ολόκληρο μήνα μετά, έστω και αναρμοδίως, τότε «ζήτω που καήκαμε». 
Το τρίτο είναι ότι ο συντάκτης της «απάντησης» επιχειρεί με τρόπο ατυχή να μετατρέψει ένα θέμα που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη εσωστρέφεια του Δήμου Κισάμου, όπως είχα εξ αρχής τονίσει, σε ζήτημα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, για το οποίο ουδεμία αναφορά έκανα στην ανάρτησή μου στις 5 Ιουνίου.
Προφανώς και είναι θετικό το γεγονός ότι το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Κισάμου. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί ότι ο Δήμος μας, όπως είχα εξ αρχής τονίσει, παρουσιάζει, μία σαφή αδυναμία συμμετοχής του με αξιώσεις σε αυτοδιοικητικές συνέργειες, οι οποίες έχουν στόχο την ουσιαστική προώθηση κρίσιμων θεσμικών ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επ' αυτού έχει κάτι να πει η Δημοτική Αρχή; Αν όχι, ευχαρίστως να συζητήσουμε για το κρίσιμο ζήτημα της πρόληψης αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές, που αποτελεί έναν μόνο τομέα του κεφαλαίου που αποκαλούμε Πολιτική Προστασία.
Θυμίζω μόνο ότι στην αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε το WWF για το έργο που παρουσιάστηκε στην Κίσαμο, με τίτλο «Κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίων δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι Δήμοι έχουν ήδη σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με την πολιτική προστασία και τις δασικές πυρκαγιές που πάνε πέρα από τους καθαρισμούς πάρκων, τη συλλογή υπολειμμάτων βλάστησης ή τη χρήση μηχανημάτων κατά τη διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς. Ειδικότερα ως προς την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, οι αρμοδιότητες των Δήμων περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, μέριμνα για την τήρηση υποχρεώσεων, ενημέρωση πολιτών, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και διαχείριση βλάστησης για τη μείωση κινδύνου σε περιοχές αρμοδιότητάς τους».
Αναρωτιέμαι πόσες από αυτές τις αρμοδιότητες υλοποιεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, κάθε χρόνο, ο Δήμος Κισάμου σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου;
Ελένη Τσατσαρωνάκη
Δημοτική Σύμβουλος Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: