Όταν μιλάνε για γιαλαντζί οικολόγους πλέον διεθνώς, εννοούν φυσικά τους οικολόγους του Δήμου Κισάμου συν όλους αυτούς που για να μην χάσουν την καρέκλα αποφάσισαν μέσα σε ένα βράδυ να γίνουν προστάτες των περιοχών που τρυγούσαν.
Μάλιστα ανάμεσα τους και "καθηγητές" οικολογίας που έδωσαν τα φώτα τους στους κατεξοχήν υπεύθυνους της καταστροφής αυτών των περιοχών.
Αυτοί οι καθηγητές, ένας απ' αυτούς και ο ειδικός σύμβουλος χωροταξίας και περιβάλλοντος του Δήμου μας αγνοεί τον τελευταίο καιρό ότι οι ΚΥΑ είναι για να εφαρμόζονται απ' όλους .. μάλιστα πρώτοι που θα έπρεπε να έκαναν την "πάπια" θα ήταν αυτοί που τις ήθελαν, όπως είναι ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης.
Στην φωτογραφία που είναι πολύ πρόσφατη βλέπουμε τι συμβαίνει στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου και απορώ πως δεν έχει επέμβει ο καθηγητής οικολογίας και να απαιτήσει όπως λένε οι διάφορες ΚΥΑ της γειτονιάς μας.....
Η ΚΥΑ για τον Μπάλο λέει.....
✓ Δημιουργία ελεύθερης ζώνης με περιμετρική σήμανση γύρω από τη λιμνοθάλασσα πλάτους 3 περίπου μέτρων (περιοχή αναπαραγωγής και διαβίωσης δίθυρων), σχεδιασμός, και εγκατάσταση υπαίθριου συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος και ενημέρωσης.
✓ Τοποθέτηση πινακίδων σε σημεία ενδιαφέροντος για την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά τις ζώνες προστασίας και τους όρους καλής συμπεριφοράς των χρηστών και την ανάδειξη των οικολογικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
Καθορισμός αριθμού και προδιαγραφών τουριστικών πλοίων και σκαφών αναψυχής, καθορισμός αριθμού, θέσεων εγκατάστασης και τεχνικών χαρακτηριστικών πλωτών ναυδέτων,
✓ Η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η τοποθέτηση συνολικά εκατόν πενήντα (150) ομπρελών θα γίνεται σε συνολικά τρεις μικρές συστάδες οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα 500 τ.μ. έκαστη.
✓ Τοποθέτηση ξύλινων αποσπόμενων διαδρόμων ώστε να μειώνεται η επιφάνεια επαφής με τις αμμοθίνες. Όλος ο παραπάνω εξοπλισμός θα απομακρύνεται μετά τον Οκτώβριο.
✓ Η εγκατάσταση και λειτουργία δυο υπαίθριων χώρων στάθμευσης στο νότιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής (Καλυβιανή Κισσάμου) για την κάλυψη των επισκεπτών της περιοχής, στο βόρειο και νότιο τμήμα της ζώνης, χωρητικότητας 100 και 500 οχημάτων, αντίστοιχα. Προβλέπεται επίσης η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Αυτά, για μια περιοχή που θεωρείτε απ' όλους μας σαν η μόνη απάτητη παραλία της Κρήτης, φυσικού κάλους και στην καρδιά της Natura, αλλά οι υπεύθυνοι εφαρμογής των παραπάνω, ασχολούνται περισσότερο με την Φαλάσαρνα ...επειδή η παραλία διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους ιδιώτες, οι οποίοι την προσέχουν και σαν τα μάτια τους εν αντιθέσει με τους τρυγητάδες και τους πρόσκαιρους οικολόγους. (Αν το χώρο στάθμευσης της κ. Τσατσαρωνάκη τον είχε ο δήμος θα έβγαινε η παραλία από τις απάτητες και τις ΚΥΑ)
- Για να πείσεις λοιπόν και για τις καλές προθέσεις σου ξεκινάς να εφαρμόζεις τις ΚΥΑ στα μέρη που είσαι ο απόλυτος κυρίαρχος και μετά φέρνεις σαν παράδειγμα την καλή λειτουργία της περιοχής που εκμεταλλεύεσαι για να την πεις στους δήθεν καταπατητές ..
Ψιλά γράμματα όλα αυτά ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου