Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

ΜΝΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Στα πλαίσια της περιηγητικής ημερίδας εκπαιδευτικών και αυτοδιοικητικών
 Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*
    Tην Μνημειακή Ελιά και το Μουσείο Ελιάς Βουβών, καθώς και την Μνημειακή Ελιά στα Παλαιά Ρούματα επισκέφτηκαν στις 2-12-23, οι εκπαιδευτικοί και αυτοδιοικητικοί που συμμετείχαν στην περιηγητική ημερίδα  για την «Ανάδειξη της πολιτιστικής και υγιεινής αξίας του ελαιολάδου» που οργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ, η Δ/νση Π/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και οι Δήμοι Πλατανιά και Χανίων.
νέο εκπαιδευτικοί
      Στην Μνημειακή Ελιά Βουβών οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Πλατανιά κ. Καπνισάκη για το ιστορικό της ελιάς και τον ρόλο της στην ανάδειξη των αξιών της Ελιάς και του ελαιολάδου στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες και τους μαθητές Σχολείων που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ελιά. Στους συμμετέχοντες ομίλησε επίσης και η κ. Καραπατάκη Φιλόλογος, η οικογένεια της οποίας παραχώρησε την Ελιά  στον Δήμο Πλατανιά.
  Στην συνέχεια από τις Βούβες οι συμμετέχοντες ακολουθώντας μια  διαδρομή με φανταστική θέα απο λοφοσειρές σκεπασμένες με ελαιώνες μετακινήθηκαν στο ιστορικό χωριό Παλαιά Ρούματα.
  Στην είσοδο του χωριού, δίπλα στον δρόμο όπου υπάρχει η Μνημειακή Ελιά Π. Ρουμάτων, τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Μανόλης Μπομπολάκης ο οποίος τους ενημέρωσε για την ηλικία και το ιστορικό της Μνημειακής ελιάς.
    Επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου
    Από την Μνημειακή ελιά οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι συμμετέχοντες μετακινήθηκαν στην αίθουσα της «Λαϊκής Βιβλιοθήκης» του χωριού όπου είχε προετοιμαστεί η επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Στην αίθουσα αυτή οι συμμετέχοντες παρακάθισαν γύρω από τραπέζια σε διάταξη Π πάνω στα οποία είχαν τοποθετηθεί τυπικά δείγματα διαφόρων γευστικών ποιοτήτων του ελαιολάδου.
Με βάση τα δείγματα αυτά η Ελευθερία  Γερμανάκη ειδική γευσιγνώστρια και Δ/ντρια του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, ανάπτυξε στους παρευρισκόμενους πως διακρίνονται οι γευστικές κατηγορίες  του ελαιολάδου και παράλληλα τους προέτρεψε να δοκιμάσουν οι ιδιοι τα προετοιμασμένα  δείγματα.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: