Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΡΜΠΟΥΔΑΚΗΣ

 "Δίκαιοι και αγαθοί  εις τον  αιώνα ζώσι"
Πριν λίγες μέρες έφυγε από την παρούσα ζωή και πέρασε στη μνήμη  μας ο Αντρέας ο Μπορμπουδάκης. Έφυγε νωρίς, όμως οι νόμοι της φύσης, είναι άδικοι πολλές φορές. Ο Αντρέας ήταν καθηγητής μηχανικής στο Επαγγελματικό Λύκειο Κισάμου. Χρόνια καθημερινά σχεδόν επικοινωνούσαμε, καθώς συναυλιζόμαστε στο ίδιο  κτίριο των Λυκείων και το οποίο που δεν υπάρχει πιά.
Η ιδιαίτερη σχέση μας, όμως είχε καλλιεργηθεί από τη παιδική φιλία των παιδιών μας, και  ιδιαίτερα της Χρυσής και  της Κούλας, που μόνο ένας ύπνος της χώριζε και κρατά μέχρι και σήμερα. Καταγόμενος από τους Ασκούς, παντρεμένος με την καλή του και άξια  Κατερίνα απόκτησαν πέντε εκλεκτά παιδιά, που ανάθρεψαν με αρχές, σπούδασαν επιστήμες, εργάζονται στον τομέα τους καθένας κι έχουν δικές τους οικογένειες. Πράγματα όμορφα της ζωής και επίπονα που όμως αξιώθηκε να δει και να απολαύσει  ο Αντρέας, πριν φύγει για το άλλο ημισφαίριο της ζωής.  
Ο Αντρέας ήταν ο άνθρωπος της προσφοράς με οποιαδήποτε μορφή της χωρίς να περιμένει ανταμοιβή, ήταν άνθρωπος της «ανάρμεγης» φιλίας για να χρησιμοποιήσω τον όρο που χρησιμοποιούν στη μέση της Κρήτης. Προσέφερε στο σχολείο σα δάσκαλος και σε ένα σχολείο που θάλεγα είναι το σημαντικότερο, γιατί καλλιεργεί δεξιότητες πρακτικές που στηρίζουν την πρακτική ζωή και την οικονομία του τόπου, προσέφερε σαν διευθυντής των επαγγελματικών σχολείων και προσέφερε καλλιεργώντας τον ανθρωπισμό την ευγένεια και το ήθος στους μαθητές του.
Γελαστός πάντα, ήρεμος, με ένα καλό λόγο, χωρίς γκρίνιες, κακίες και μεμψιμοιρίες, ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες. Έτσι ήταν και στην τελευταία μας συνάντηση, καθώς περιμέναμε εκείνη τη μέρα τα παιδιά μας να σχολάσουν, παρά το ότι τα σημάδια από την καταβολή ήταν ορατά. Κι ύστερα έφυγαν  για τους Ασκούς… Κι ύστερα….σε λίγο καιρό έφυγε, όπου οι δίκαιοι αναπαύονται…ινα η ψυχή αυτού αυλισθεί εν αγαθοίς….
Η μνήμη του θα είναι αιωνία γι ,αυτούς που τον έζησαν και τον εκτίμησαν….
Δεσποτάκη  - Πευκιανάκη 
Ευτυχία - φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: