Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΕΩΣ ΤΟ 2045 ΜΕΡΟΣ ΙΙ

 Εδώ το (1ο μέρος)
Γράφει ο δικηγόρος Χανίων Γιώργος Αθ. Κορτσαλιουδάκης  
Οι αναγνώστες συχνά κουράζονται και δυσφορούν με τις αοριστολογίες. Γι αυτό και ο συντάκτης ενός άρθρου οφείλει να ακριβολογεί και να είναι συνεπής στο περιεχόμενο των εννοιών που χειρίζεται. Ακούμε και θα ακούσουμε τις προσεχείς εβδομάδες την λέξη «όραμα». Τί περίπου σημαίνει στην πολιτική και δη στην αυτοδιοίκηση η λέξη – έννοια όραμα; 
Όραμα : Ιδεατή μορφή προσωπικού ή κοινωνικού μέλλοντος που προσδοκάται ή προγραμματίζεται. 
 Με πολιτική σημασιολόγηση: Ικανότητα σχεδιασμού μιας πολιτικής με προβολή στο μέλλον, πολιτικής που χαρακτηρίζεται από προνοητικότητα. 
Ο αυτοδιοικητικός που έχει «όραμα», επομένως, για τον τόπο του, οφείλει καταρχάς να συλλάβει ένα σύνολο ιδεών για το μέλλον και να προβλέψει τον προγραμματισμό υλοποίησης αυτών. Ασφαλώς επίσης χρειάζεται να είναι προνοητικός και ικανός να σχεδιάζει πολιτικές με προβολή στο μέλλον (το όποιο μέλλον, κοντινό ή μακρινό). Πρέπει να είναι τολμητίας. Ο Διογένης έψαχνε στο φως της ημέρας με το φανάρι «άνθρωπον». Εμείς αναζητάμε έναν Δημήτριο Παντεχνή. Όποιος ενδιαφέρεται ας τον ψάξει….
Επιγραμματικά, για να μην δυσανασχετήσετε, θα σας παραθέσω τους τέσσερις (4) άξονες ανάπτυξης – τα τέσσερα «οράματα», για την επόμενη 20ετία, ώστε να αποφασίσετε εάν θα μπείτε στον κόπο να συνεχίσετε να διαβάζετε: 
Όραμα (1ο): Δημιουργία ενός μεγάλου σύγχρονου «Μητροπολιτικού» Δήμου που θα περιλαμβάνει γεωγραφικά τους σημερινούς καλλικρατικούς Δήμους Κισάμου και Καντάνου –Σελίνου, τις Δ.Ε. Κολυμβαρίου και Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, τον Δήμο Γαύδου και τον Δήμο Κυθήρων και Αντικυθήρων. 
Για να προλάβω τις οιμωγές το ανωτέρω σχέδιο προϋποθέτει τον εξαντλητικό διάλογο ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και στην τελική απόφαση των τοπικών κοινωνιών μέσα από διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να κατατεθεί ως πρόταση στην κεντρική εξουσία. 
 Όραμα (2ο): Δημιουργία ενός μοντέρνου, σύγχρονου και καινοτόμου Ιδιωτικού Πανεπιστημίου που θα χωροθετηθεί σε εκτάσεις στους σημερινούς Δήμους Κισάμου και Καντάνου –Σελίνου, μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Κατά την προσωπική μου άποψη, ανάπτυξη μέσω τουρισμού και πρωτογενούς τομέα είναι ενδιαφέρουσα αλλά με πεπερασμένη χρονικά αξία. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη δυναμική με απεριόριστα πεδία εφαρμογής, με επίκεντρο στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και τέτοια ανάπτυξη μόνο μέσα από την παιδεία θα έρθει. Η παιδεία, η εκπαίδευση είναι η αρχαιότερη και ταυτόχρονα η πιο δυναμική επένδυση. Θα αναφερθώ προσεχώς στην γενική ιδέα, απλά για να προϊδεάσω ερωτώ υποθετικά πώς θα φαινόταν σε μεγάλους ιδιοκτήτες γης από την περιοχή μας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τουρισμό να επενδύσουν πιο δυναμικά, πιο ριζικά, πιο θαρραλέα και ενδεχομένως κατά τρόπο θα εξασφαλίσουν τεράστια υστεροφημία. 
  Όραμα (3ο): Τριπλασιασμός του πληθυσμού του ανωτέρω μητροπολιτικού Δήμου, όπως γεωγραφικά περιγράφηκε, δηλαδή να υπερβούμε σε 20 έτη τις 50.000 κατοίκους συνολικά. 
Στην ενότητα αυτή θα εξετάσουμε ποιος είναι ο πραγματικός πληθυσμός ενός Δήμου και πόσο παρωχημένη είναι η έννοια του «Δημότη». Θα αναλύσουμε με ποιο τρόπο αυξάνεται ο πληθυσμός χωρίς να κλυδωνιστεί ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός μίας περιοχής και το φυσικό περιβάλλον.
  Όραμα (4ο): Δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Δήμου «διαδρώντων» πολιτών, με άμεση συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων, μέσα από ένα ψηφιακό περιβάλλον, όπου ο Δήμος θα αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό του, όπου γης. Χωρίς γεωγραφικά κριτήρια. Χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Χωρίς εθνικά, φυλετικά, θρησκευτικά κριτήρια (προκλητικό αλλά αληθές). Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προϋποθέσεις. 
Σκεφτείτε τα ανωτέρω, έπεται συνέχεια... (για όσους ακόμα ενδιαφέρονται και δεν καγχάζουν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: