Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ

Γράφει ο Αντώνης Σχετάκης, ο πρώην δήμαρχος Καστελίου Κισάμου, μια πολύ σωστή σκέψη του, σχετικά με την δημιουργία Μουσείου Μάνου Κατράκη στην Κίσαμο και την ανάγκη εξαγοράς του πατρικού του επί της Σκαλίδη.  
- Ο δραστήριος Ποταμιδιανός κ. Αντρέας Πνευματικάκης μου γνώρισε χθες ότι το πατρικό σπίτι στο Καστέλι στο οποίο γεννήθηκε ο μέγας Κισσαμίτης Μάνος Κατράκης πουλιέται μαζί με το ισόγειο μαγαζί με πρόσοψη στην οδό Σκαλίδη το οποίο είναι κενό εδώ και καιρό.
Δεν ξέρω αν ισχύει και αυτό που θυμάμαι από παλιά ότι δηλαδή μετά τον θάνατο της Λίντας Άλμα της γυναίκας του μεγάλου ηθοποιού, τα ενθυμήματα, προσωπικά είδη, κουστούμια από ρόλους του, τιμητικά διπλώματα, μετάλλια, βραβεία, προσωπικές σημειώσεις, αφιερώματα, δημοσιεύματα, μικροαντικείμενα κλπ παραδόθηκαν στον Δήμο Πειραιά και φυλάσσονται σε μια αποθήκη.
Αν αυτές οι πληροφορίες ισχύουν δημοσιοποιώ σήμερα μια σκέψη μου, προτείνοντας στο Δήμο, στους Συλλόγους Κισσαμιτών της άλλης Ελλάδας, σε τυχόν Χορηγούς και σε μεμονωμένους Κισσαμίτες, να διερευνήσουμε την δυνατότητα ίδρυσης «Μουσείου Μάνου Κατράκη» στην Κίσσαμο στο σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος καλλιτέχνης.
Πιστεύω ότι με την βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθούν τα χρήματα για την εξαγορά και αναπαλαίωση του πατρικού σπιτιού του σπουδαίου συντοπίτη μας και με την ευγενική προσφορά του Δήμου Πειραιά προς τον Δήμο Κισσάμου θα μεταβιβαστεί στο Μουσείο Κατράκη στην γενέτειρα του το υλικό μνήμης του ανδρός.
Ο Κατράκης μπορεί να γίνει έτσι ένα χαρακτηριστικό «τοπόσημο» για την περιοχή μας, από αυτά που έγραφα πριν λίγο καιρό. Όσοι πιστοί…
ΑΝΤ. ΕΛ. ΣΧΕΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: