Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020

 Θέμα: «Απολογιστικά στοιχεία παρεχόμενων υπηρεσιών 2020».
Μια δύσκολη χρονιά με πολλές προκλήσεις και απαιτήσεις έφυγε. Οι νέες συνθήκες, οι κίνδυνοι και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, προκάλεσαν μια νέα σκληρή πραγματικότητα σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Σε απολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, για το έτος 2020, το Αννουσάκειο Ίδρυμα, της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σέλινου από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης και εξάπλωσης της πανδημίας, δημιούργησε ένα οργανωμένο δίκτυο, προστασίας των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, από φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, μέσα από την παροχή οργανωμένων υπηρεσιών, στους τομείς της υγείας (σωματικής - ψυχικής) και της κοινωνικής φροντίδας.
Συγκεκριμένα, μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» του Αννουσάκειου Ιδρύματος, της Ιεράς Μητρόπολης μας, όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, ήμασταν δίπλα στις ανάγκες των συνανθρώπων μας, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή δεν αυτοεξυπηρετούνται, πέραν των εγγεγραμμένων ωφελουμένων των προγραμμάτων αυτών. Συνολικά παρασχέθηκαν υπηρεσίες σε 342 νοικοκυριά από τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι Κισάμου» και «Βοήθεια στο σπίτι Καντάνου».
Οι υπηρεσίες που παρείχαν τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» την διάρκεια της καραντίνας επικεντρώθηκαν στα παρακάτω:
Ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική.
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας και στήριξης στις καθημερινές ανάγκες ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. 
Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη νόσο COVID-19, (διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στην κοινότητα κλπ).
Παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών στην οικία των ωφελούμενων: αιμοληψίες, ενεσοθεραπείες, χορήγηση αντιγριπικού εμβολιασμού, έλεγχος ζωτικών σημείων, (έλεγχος αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, κορεσμού οξυγόνου, κ.α.), φροντίδα τραυμάτων/κατακλίσεων, παρακολούθηση τήρησης φαρμακευτικής αγωγής κ.α.
Αγορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων κ.α.
Διανομή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και υγιεινής, μέσω των προγραμμάτων Κοινωνικό Παντοπωλείο/Τεβά και Συσσίτιο.
Καθαριότητα οικιακού περιβάλλοντος, ατομική υγιεινή.
Εξυπηρέτηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης (μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, συνοδεία σε διάφορες υπηρεσίες).
Υποστήριξη πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες ή παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών στο σπίτι, στους χρονίως πάσχοντες.
Παρακάτω παρατίθενται πίνακας με τη συχνότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών το έτος 2020
Κοινωνικό Παντοπωλείο: Μέσω του προγράμματος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Αννουσάκειου Ιδρύματος, δόθηκαν 1.773 πακέτα τροφίμων. Αναλυτικότερα τα πακέτα τροφίμων περιείχαν, όσπρια, ζυμαρικά, γάλα, ζάχαρη, αλεύρι, καφέ, δημητριακά, χαρτικά, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα. Δίδονταν κατά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού, τα προστατευόμενα μέλη και τις ανάγκες του.
Συνολικά το 2020 δόθηκαν 1.779 πακέτα τροφίμων βάρους, 17 κιλών έκαστο/ 30.141 τόνοι τρόφιμα.
Πρόγραμμα ΤΕΒΑ: Οι ωφελούμενοι του προγράμματος Τεβα ανέρχονται στα 30 εγγεγραμμένα άτομα, στον φορέα Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σέλινου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέσω της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, όπου η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σέλινου είναι έταιρος, υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών σε συνδυασμό με συνοδευτικά μέτρα για την κοινωνική ενσωμάτωση και την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Το 2020, η διανομή των τροφίμων διενεργούνταν σε μηνιαία συχνότητα. Συγκεκριμένα δόθηκαν 360 κιβώτια τρόφιμα με (είδη κρεοπωλείου, είδη παντοπωλείου, λαχανικά κ.α.).
Σε οικογένειες που δεν ήταν δυνατή η προσέλευση στις εγκαταστάσεις του φορέα μας, για την παραλαβή τους, η διανομή των τροφίμων γινόταν με παράδοση στις οικίες των ωφελούμενων μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Συσσίτιο: Επιδιώκοντας να καλύψει πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης, το Αννουσάκειο Ίδρυμα, μέσω του συσσιτίου, παρέχει έτοιμα γεύματα φαγητού, σε ημερήσια συχνότητα, σε συνανθρώπους μας που αδυνατούν να καλύψουν βασικές  τους ανάγκες, όπως η σίτιση. Η ποσότητα των μερίδων φαγητού καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξυπηρετουμένων και των προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους (μία μερίδα ανά άτομο). Σε ωφελούμενους που δεν αυτοεξυπηρετούνται ή αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης, λόγω υγείας, η παράδοση των γευμάτων φαγητού γίνεται κατ’ οίκον, από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». 
Το 2020 δόθηκαν 14.500 μερίδες έτοιμου φαγητού σε 48 ωφελούμενους.
Κλείνοντας επιθυμούμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες, σε όλους τους εργαζομένους του Αννουσάκειο Ιδρύματος, (διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό) που στελεχώνουν, τις δομές και τα προγράμματα του, οι οποίοι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης συμβάλλουν καταλυτικά στην διαφύλαξη της υγείας τόσο των περιθαλπόμενων του Ιδρύματος όσο και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στα πλαίσια της κοινότητας.
Επίσης αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους φορείς και τα ιδρύματα που στηρίζουν αδιάλειπτα την προσπάθεια μας και συγκεκριμένα, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους, τις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης μας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Τίμα, την οικογένεια Βαρδινογιάννη, την οικογένεια Πιπεράκη, την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, την επιχείρηση ‘Το Μάννα’, της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, την εταιρεία ειδών διατροφής ‘Vasisliou Trofnko’ την ΜΚΟ Δεσμός, το Δήμο Πλατανιά, τα καταστήματα ΣΥΝΚΑ, LIDL, Βασιλόπουλος, Madona Express Α.Ε.Β.Ε., εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης ελαιολάδου Ρενιέρης, τους Συλλόγους Κυριών και Δεσποινίδων αλλά και ιδιώτες, επώνυμους και ανώνυμους.
Στόχος μας και για το 2021, είναι να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και αρωγοί στις ανάγκες των συνανθρώπων μας, μέσα από πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς.
Καλή και ευλογημένη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: