Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΩΝΙΑΝΟΣ

200 χρόνια σύγχρονη Ελλάδα 1821-2021. Σεβόμαστε την Ιστορία μας. Τιμάμε τους ανθρώπους μας, τιμάμε τους ανθρώπους της Επαρχίας μας.
Γενικός Αρχηγός Κισάμου κατά την Επανάσταση 1821-1830.
Έχων συνεργάτας τούς ατρόμητους όπλαρχηγούς του Ί. Μαλικούτσην, Μαρτιμιανόν, Ί Χούδαλην, Γεωργιλάδες, Δ. ’Αναστασάκην, Παναγιωτάκην, Δασκαλάκην, Έλ. Πατσιμίδην, Ί. Κανίτσον, Σγουρομάλλην, Λούπην καί τήν έδραν έν Καλαθήναις καί ύστερον έν Γραμβούση ύπήρξεν ό θρυλικός ήρως τής Κισσάμου, καί εις τών σπουδαιότερων παραγόντων
μετά τών Χάληδων, Κουμή καί Γερανιώτου, τής δράσεως τών Γραμβουσιανών καί τών έπαναστατικών οργανώσεων κατά τής Τουρκίας.
Μιχαήλ Αναστασάκης
* Ο Δρακωνιανός εγεννήθηκε, γύρω στα 1770, στη Δρακώνα Κισσάμου και το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης Ελληνάκης.
Προικισμένος με πολλά χαρίσματα εξυπνάδα, τόλμη, μυϊκή δύναμη μεγάλη, ταχυποδία, στρατηγική αντίληψη, αποφασιστικότητα και γενναιότητα, είχε την ικανότητα να εκτιμά γρήγορα την κατάσταση και να παίρνει αμέσως αλάθητες αποφάσεις.
Το παρακάτω περιστατικό έγινε η αφορμή και η αρχή της πολεμικής του δράσης.
Δυο Γενίτσαροι, περνώντας από τη Δρακώνα, μπήκαν στο σπίτι του Δρακωνιανού και αφού κτύπησαν τη μητέρα του, φόρτωσαν σε δυο μουλάρια όσο λάδι βρήκαν εκεί. Ο Δρακωνιανός, νεώτατος τότε, εκείνη την ημέρα ζευγάριζε στη θέση «Τραχάλες». Μόλις έμαθε το περιστατικό, αρπάζει το τουφέκι του και ύστερα από ένα ασταμάτητο τρέξιμο καταφθάνει τους κλέφτες στη θέση «Σφακόρυακο» κοντά στο Μάλεμε, τους σκοτώνει και τους δυο, παίρνει τα μουλάρια με το λάδι και επιστρέφει στη Δρακώνα.
Από τότε αρχίζει τη δράση του, ως αντάρτης, ο καπετάν - Γιώργης και πολύ γρήγορα γίνεται οπλαρχηγός. Ο Δρακωνιανός υπήρξε το φόβητρο των Γενιτσάρων, από τους οποίους ξεκαθάρισε όχι μόνο την Κίσσαμο, αλλά και πολλές περιοχές των γειτονικών Επαρχιών. Στη Μεγάλη Επανάσταση του 1821 - 1830 αναγνωρίζεται Γενικός Αρχηγός Κισάμου, και παίρνει μέρος σε πολλές μάχες χωρίς ποτέ να νικηθεί.
Αργότερα, όταν οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να μείνει η Κρήτη κάτω από τον Τουρκικό ζυγό, ο Δρακωνιανός, μαζί με άλλους Επαναστάτες, καταφεύγει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί εντάσσεται στο στράτευμα του Καραϊσκάκη, παίρνει μέρος σε πολλές μάχες και στη μάχη του Φαλήρου.
Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ο Δρακωνιανός, απόστρατος χιλίαρχος πια, εγκαταστάθηκε στους Μολάους της Λακωνίας, όπου και πέθανε. Εκεί βρίσκεται ο Τάφος του.
(Από γραπτή διήγηση του Α. Κατσιφαράκη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: