Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

ΜΙΚΡΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ

Μια δύσκολη προσπάθεια να σημειωθούν πάνω στο χάρτη τα μικρά τοπωνύμια της κάθε περιοχής της Κισάμου, απο την υπέροχη και εμπεριστατωμένη μελέτη της Ελευθερίας Γιακουμάκη, που έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο της "Το μικρό τοπωνυμικό της Επαρχίας Κισάμου", και έγινε το 1979-80.
 Γράφει στο βιβλίο της οτι με τον όρο μικρό τοπωνυμικό δηλώνεται κάθε τοποθεσία που έχει καταγραφεί στους επίσημους κρατικούς στατιστικούς πίνακες και προσδιορίζει μικρές αγροτικές εκτάσεις ή ποιμενικές που παραδόθηκαν απο γενιά σε γενιά για καθημερινή συνεννόηση των κατοίκων αποκλειστικά της περιοχής αυτής. 

Σαν αρχή ξεκίνησα απο την Καλυβιανή μιας και βρήκα τον κατάλληλο άνθρωπο, τον Μανώλη Χριστοφοράκη (τον ευχαριστώ πολύ) που έχει γυρίσει σπιθαμή προς σπιθαμή όχι μόνο αυτήν την περιοχή αλλά και το ακρωτήρι της Γραμβούσας που θα το ανεβάσω τις επόμενες μέρες. Φυσικά για να μπουν στον χάρτη έγινε μεγάλη προσπάθεια, μάλιστα η περιοχή της Γραμβούσας έχει επίσημα 175 τοπωνύμια. Εδώ έχουμε τοποθετήσει γύρω στα 40 και με μια μικρή επιφύλαξη για ένα δυο. 
Κάθε βοήθεια δεχτή.
Πατώντας πάνω στο χάρτη έχουμε μια ικανοποιητική μεγέθυνση της περιοχής με τα ονόματα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: