Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ...

...... συνιστά ο αποκλεισμός από τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης και διοριστέων της προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. 4Κ/2020 (ΦΕΚ 15/18.05.2020), για 2.909 μόνιμες θέσεις στους δήμους της χώρας για το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι», των ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων, λόγω μη κατοχής των αποδεκτών από την προκήρυξη τίτλων σπουδών. 
Συγκεκριμένα αποκλείστηκαν εργαζόμενοι που υπηρετούν ως οδηγοί στο «Βοήθεια Στο Σπίτι» σε 10 δήμους της χώρας (Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας 1 εργαζόμενος, Αμφιλοχίας 1 εργαζόμενος, Μεσολογγίου 2 εργαζόμενοι, Σπάτων – Αρτέμιδας 1 εργαζόμενος, Λαγκαδά 1 εργαζόμενος, Νεάπολης-Συκεών 1 εργαζόμενος, Ηλιούπολης 1 εργαζόμενος,  Τρικάλων 1 εργαζόμενος, Κανδάνου 1 εργαζόμενος, Κισσάμου 1 εργαζόμενος). Οι παραπάνω,  μολονότι αρκετοί από αυτούς εργάζονται για πολλά χρόνια  στο πρόγραμμα, βρέθηκαν εκτός από τους πίνακες των υποψηφίων της συγκεκριμένης προκήρυξης, με άλλα λόγια οδηγούνται στην ανεργία, επειδή δεν κατέχουν τίτλο σπουδών/δίπλωμα ειδικότητας συναφή/ές με του τεχνικού αυτοκινήτων κλπ.. σύμφωνα με την προκήρυξη. Για τον λόγο αυτό υπέβαλαν αίτημα στον Α΄ Επικουρικό πίνακα, όπως προβλεπόταν από την προκήρυξη για τους έχοντες απολυτήριο τίτλο σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχοντας την απαιτούμενη άδεια οδήγησης (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) 
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαμορφώθηκαν άδικοι και άνισοι όροι συμμετοχής για τους εργαζόμενους. Είναι φανερό πως για το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει, ώστε να αρθεί ο αναιτιολόγητος αποκλεισμός και συνεπώς οι απολύσεις εργαζόμενων που είναι έμπειροι και για δεκαετίες και με αυταπάρνηση προσφέρουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους, παρά την εργασιακή τους ομηρία, στο πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι». 
Σαφώς, η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της αναγνώρισης της προσφοράς των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, και κυρίως κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων, προχώρησε στη δημοσίευση σε ΦΕΚ της 4Κ/2020 για το εν λόγω πρόγραμμα. Αδιαφόρησε όμως -όπως και με την 7632/ 23.06.2020 ερώτησή μας είχαμε επισημάνει- τόσο για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων όσο και την πρόσληψη όλου του επιπλέον απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού για να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι από κάθε άποψη έκθετη και για τις απολύσεις ήδη υπηρετούντων στο πρόγραμμα και για τη μη πλήρη στελέχωσή του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, που συνεχώς διευρύνονται λόγω της πανδημίας και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί πώς προτίθεται να ενεργήσει η κυβέρνηση ώστε :
Να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης και διοριστέων της προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. 4Κ/2020 οι έντεκα (11) ήδη υπηρετούντες ως οδηγοί στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που αποκλείστηκαν παρά την ειδική εμπειρία, που κατέχουν.
Να επαναπροσληφθεί -χωρίς όρους και προϋποθέσεις- το σύνολο των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για να μην οδηγηθούν οι ήδη για πολλά χρόνια εργαζόμενοι στην ανεργία και για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών.
Ταυτόχρονα, να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα για να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, όσο και στις ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.
Να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες του «Βοήθεια στο Σπίτι» στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ.
Να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης   Λαμπρούλης Γιώργος
Γκιόκας Γιάννης            Παπαναστάσης Νίκος
Κατσώτης Χρήστος       
Στολτίδης Λεωνίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: