Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΥΒΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ;

Γράφει ο Κώστας Κουκουράκης
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η Κούβα έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.
Διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Παγκοσμίως και τα δύο προσφέρονται εντελώς δωρεάν.
Επίσης όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, η Κούβα έχει καταφέρει να εξαλείψει πολλές ασθένειες που σκοτώνουν ανθρώπους παγκοσμίως, έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο και έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες σε προσδόκιμο ζωής. Πριν το 1960 το προσδόκιμο στην Κούβα ήταν 54 χρόνια και η παιδική θνησιμότητα 6,6%.
Τότε όμως το 100% της γης ανήκε σε φεουδάρχες.
Το 90% της παραγωγής ζαχαροκάλαμου ανήκε σε μια εταιρεία (φυσικά Αμερικάνικη).
Το 90% της παραγωγής των φρούτων ανήκε σε μια εταιρεία (φυσικά Αμερικάνικη).
Πετρέλαιο-ενέργεια-νικέλιο ανήκε φυσικά σε 3 Αμερικάνικες εταιρείες.
Αεροδρόμια-λιμάνια-μέσα μεταφοράς-Τράπεζες ανήκαν φυσικά σε Αμερικάνικες εταιρείες.
Οι άνεργοι ήταν πάνω από 1 εκατομ. Σε 6,5 εκατομ. πληθυσμό.
Το 70% του πληθυσμού ήταν άστεγοι ή στεγασμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς νερό-ρεύμα-αποχέτευση.
Φυματίωση – δάγκειος – μηνιγγίτιδα – πολιομυελίτιδα θέριζαν τον πληθυσμό.
Πρόσβαση σε Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υπήρχε παρά μόνο για όσους είχαν χρήματα να πληρώσουν.
Το 10% των εργατών μπορούσε να αγοράσει γάλα για τα παιδιά του.
Τέσσερις στους χίλιους μπορούσαν να αγοράσουν κρέας.
Η ανεργία σάρωνε την χώρα.
Μετά την επικράτηση του Κάστρο και μέσα σε 50 χρόνια ο πληθυσμός της Κούβας διπλασιάστηκε, το προσδόκιμο ζωής ανέβηκε στα 78 χρόνια, η παιδική θνησιμότητα έπεσε στο 4,3/1000, κάτω δηλαδή και από το όριο της Ε.Ε.
Το 90% σε φάρμακα και εμβόλια παράγεται στην Κούβα.
Παιδικές ασθένειες έχουν σχεδόν μηδενισθεί.
Υγεία και Παιδεία παρέχονται εντελώς δωρεάν.  
Η Κούβα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις Παγκοσμίως στην αντιμετώπιση καρκίνων, καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταμοσχεύσεων, νεφρολογία.
Διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης της εκπαίδευσης (IDE) παγκοσμίως, ο δείκτης αυτός είναι στο 0,983 υψηλότερος σε θέση από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ.
Το 2011 η Unesco αναγνώρισε ότι η Κούβα έχει την 14η θέση παγκοσμίως στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Ο δείκτης για θύματα φυλετικού και θρησκευτικού ρατσισμού στην Κούβα βρίσκεται στο μηδέν.
Με την εκδήλωση της πανδημίας Covid 19 η Κούβα άμεσα (Ιανουάριο 2020) με το 29ο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης το οποίο περιελάμβανε 500 δράσεις, οι οποίες επικαιροποιούνταν. Η εφαρμογή και ο έλεγχος υλοποίησης του σχεδίου γίνονταν από την ειδική Εθνική Ομάδα με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε Εθνική Τεχνική Ομάδα με επικεφαλής τον Υπ. Υγείας. Μέχρι σήμερα 185 χώρες έχουν αναφέρει κατάσταση πανδημίας. Οι χώρες αυτές έχουν 27 εκατομ. πολιτών που προσβλήθηκαν από Covid, από αυτούς 830.000 έχουν πεθάνει.
Στην Κούβα στο ίδιο διάστημα ευρέθησαν 4.551 κρούσματα με 104 νεκρούς συνολικά.
Όλες οι υπηρεσίες υγείας με αρχές την πρωτοβάθμια φροντίδα παρέχονταν δωρεάν στο σύνολο του πληθυσμού.
Στην Κούβα η αναλογία γιατρών-κατοίκων είναι 9 προς 1000.
Κανένα παιδί, καμία έγκυος, κανένας γιατρός ή υγειονομικός δεν πέθανε από Covid παρόλο που με το εμπάργκο έχουν απαγορεύσει την πώληση στην Κούβα υγειονομικού υλικού και αναπνευστήρων.
Μετά από επίσημη πρόσκληση διαφόρων κυβερνήσεων 46 μπριγάδες της Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας “Henry Reeve” ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση καταστροφών και επιδημιών στάλθηκαν από την Κούβα σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και χωρών της Ευρώπης.
Τρεις χιλιάδες οκτακόσιοι γιατροί και ειδικευμένοι νοσηλευτές εκ των οποίων 2000 ήταν γυναίκες, αποτελούσαν τις ομάδες που εστάλησαν και οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε 300.000 ασθενείς με Covid. Με αυτές τις ομάδες ενώθηκαν και 28.000 υγειονομικοί, μέλη των μόνιμων Κουβανικών Ιατρικών ομάδων σε 58 χώρες και ενσωματώθηκαν στις Εθνικές προσπάθειες των χωρών αυτών.
Στις 21-8-2020 η Κούβα έκανε την επίσημη καταχώρηση Κουβανικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού με την ονομασία SOBERANA-01. Την ημέρα της ανακοίνωσης το YouTube διέκοψε τυχαία την μετάδοση του Προγράμματος «Στρογγυλή τράπεζα» του διεθνούς καναλιού της Cubavision International TV και έτσι δεν μεταδόθηκε η ανακοίνωση αυτή σε όλο τον κόσμο. Αυτό το εμβόλιο βρίσκεται από τότε σε κλινικές μελέτες και θα είναι διαθέσιμο στην Κούβα τον Φεβρουάριο του 2021.
Έτσι η Κούβα ευρίσκεται μέλος τριάντα τριών χωρών που έχουν εμβόλιο και έχουν προχωρήσει σε κλινικές μελέτες.
Στην Κούβα έχουν επιβάλλει εμπάργκο εδώ και περίπου 60 χρόνια, άραγε για ποιο λόγο συνεχίζεται αυτό το εμπάργκο μετά το 1990, ένα εμπάργκο που προκαλεί προβλήματα έλλειψης καταναλωτικών αγαθών στους πολίτες και τα παιδιά μιας χώρας;
Είπαν:
Aldus Huxley 1894-1963.
Η τέλεια δικτατορία θα έχει την εμφάνιση δημοκρατίας. Μια φυλακή χωρίς τοίχους στην οποία οι κρατούμενοι δεν θα ονειρεύονται να δραπετεύσουν. Ένα σύστημα δουλείας όπου χάρη στην κατανάλωση και την διασκέδαση οι δούλοι θα αγαπήσουν την δουλεία τους.
Milton Friendman Νομπελίστας
Η θεωρία του οικονομικού σοκ είναι απλή. Δημιουργείς αίσθημα διαρκούς ανασφάλειας και οικονομικού στρες στον πληθυσμό έτσι ώστε οποιαδήποτε πολιτική και οικονομική απόφαση να γίνεται αποδεκτή.
Τζωρτζ Όργουελ 1984.
Για να ελέγξεις ένα λαό πρέπει να γνωρίζει τους φόβους του. Ο πρώτος φόβος που νιώθει ο άνθρωπος είναι να βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο για οποιονδήποτε λόγο. Μόλις γίνει σκλάβος του φόβου του (Covid 19) έρχεται το λευκό κολάρο να τον «σώσει», ώστε να τον υποτάξει στην εξουσία του.
Τώρα άραγε μπορούμε να απαντήσουμε και με ποιο τρόπο το αφελές και αγαθό ερώτημα «Μα Κούβα θα γίνουμε;»
Μπορούμε να απαντήσουμε μαζί με το ερώτημα τι θα ήταν αυτή η χώρα εάν δεν της είχε επιβληθεί 60 χρόνια ολοκληρωτικό εμπάργκο;
Έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάρτηση κάποια στοιχεία από τον Ν. Μπογιόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: