Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΛΛΕΛΙΑΝΑ ΤΟ 1954

 Μια ματιά στο παρελθόν με τις κοινότητες του Δραπανιάς και των Φαλαιλιανών, με την ιστορική καταγραφή απο τον γιατρό Μιχάλη Αναστασάκη* στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του "Αι αξίαι της Κισάμου" την δεκαετία του 50'.
ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ
Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο Ιωάννης Καταλακτάκης και έχει συμβούλους τους Μιχάλη Βαρδή Πατεράκη, Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη, Ελευθέριο Στεφανή Κοκοτσάκη, Γεώργιο Μπονάτο. Ιερέας είναι ο παπά Στυλιανός Βενεράκης. Έχει 100.000 ελαιόδεντρα και παράγει 500.000 οκάδες λάδι, 200.000 οκάδες κρασί, 10.000 οκάδες αμύγδαλα και 1000 οκάδες μπανάνες!!! Έχει κοινοτικό γραφείο και είναι υπό μελέτη η αποθήκη για τα λιπάσματα. Για την ύδρευση έχουν τοποθετηθεί οι σωλήνες απο τις πηγές και έχει χτιστεί το αντλιοστάσιο, υπολείπεται η δεξαμενή και το δίκτυο εντός του χωριού. Υπό μελέτη βρίσκεται σε συνεργασία με τον αρδευτικό συνεταιρισμό Δραπανιά-Καστελίου και με την αρωγή του κράτους απο τις πηγές των Πάνω Νοπηγείων, η αρδευση της πεδιάδας του κόλπου της Κισάμου, απο την Χώνη ως και το Μαύρο Μώλος. Υπολογίζεται οτι θα αρδευτούν περίπου 5.000 στρέμματα. Στον αρδευτικό συνεταιρισμό είναι γραμμένοι 150 και στον οινοποιητικό 150.
Έχει 20 μαθητές στο γυμνάσιο και 7 στο πανεπιστήμιο, έχει και 12 επιστήμονες. Στο χωριό υπάρχει Δημοτικό τριτάξιο σχολείο κτισμένο το 1907 διαθέτει κήπο και προμηθεύει διαφόρων ειδών δενδρύλια, οπωροφόρα, καλλωπιστικά και δασικά. 
Οπλαρχηγοί αναγνωρισμένοι στις επαναστάσεις του 1866 και 1877, ο Στέφανος Μπονάτος και ο Γεώργιος Ιωάννου Ραισάκης, το 1821 ο γενναίος Μαρτιμιανός.
Οι Γερμανοί έκαψαν όλα τα σπίτια στα Κάτω Νοπήγεια και τα γκρέμισαν εκ θεμελίων, τοποθέτησαν νάρκες σε όλο την παραλία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα επόμενα χρόνια 13 άτομα. 18 χωριανοί σκοτώθηκαν απο τους Γερμανούς με τον Αντώνη Εμμανουήλ Κοκοτσάκη (φωτο) να τραυματίζεται δυο φορές, γενναίος και ανδρείος στην μάχη κατά των αλεξιπτωτιστών.  
Η κοινότητα διαθέτει 4 ελαιουργεία και 7 υδρόμυλους (ενδιαφέρουσα πληροφορία) που λειτουργούν απο τα νερά των Μπιλαλιανών. Διαθέτει 6 παντοπωλεία εφάμιλλα των μεγάλων κέντρων.
ΦΑΛΛΕΛΙΑΝΑ
Η κοινότητα έχει 480 κατοίκους και αποτελείται απο 5 μικρά χωριά. Φαλλελιανά, Κοτσιανά, Κωσταδιανά, Μικελιανά, και Λυριδιανά.
Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο Στρατής Αρτεμίου Βιολάκης και σύμβουλοι οι Κρομμυδάκης Στέφανος του Τζανή, Κοντοπυράκης Αριστείδης του Δημητρίου, Φαντάκης Νικόλαος του Νικολάου. Ιερέας είναι ο παπά Χαρίτος Μαρονικολάκης, απόφοιτος Ιερατικής σχολής Χανίων. 
Έχει 16.295 ακριβώς ελαιόδενδρα και παράγει 50.000 οκάδες λάδι, 150.000 οκάδες κρασί, 5.000 οκάδες χαρούπια και 5.000 οκάδες κάστανα (που ήταν άραγε οι καστανιές).
Δεν έχει μνημείο Άγνωστου στρατιώτη, ούτε και κοινοτικό γραφείο, έχει 75 συνεταίρους.
Έχει καινούργιο Δημοτικό σχολείο.
Στο γυμνάσιο έχει 16 μαθητές και δυο επιστήμονες. Οι δάσκαλοι στο σχολείο είναι ο Κωνσταντίνος Σκυνάκης!! και ο Ευάγγελος Τουλτσινάκης. Έχει και 7 χωροφύλακες.
Οπλαρχηγός της κοινότητας ήταν ο Ιωάννης Μανουσάκης, οι Γερμανοί έκαψαν τέσσερα σπίτια.

*Ο Μιχαήλ Αναστασάκης (1871-1967) απο την Σπηλιά Κισάμου, ήταν γιατρός, αγωνιστής και συγγραφέας. Υπηρέτησε ως βουλευτής Χανίων και έγραψε την "Ιστορία της Κισσάμου", "Αι Αξίαι της Κισσάμου" και το "Ημερολόγιο της Κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: