Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ

Κατά το Ενετικό σύστημα απόλυτος κυρίαρχος των πάντων στην περιοχή του ήταν ο άρχοντας Φεουδάρχης. Ο κάθε Φεουδάρχης διοικούσε μια περιοχή μικρή ή μεγάλη, ασφαλώς και ανάλογα με το μέσον που διέθετε στο συμβούλιο των Δόγηδων της Γαληνότατης δημοκρατίας της Βενετίας. Είχε δικό του οικόσημο, σημαία και στρατό...και πολλούς σκλάβους. 
Ανάμεσα στους Βενετούς άρχοντες, υπήρχε κι ένας μικρός αριθμός Ελλήνων αρχόντων, οι Αρχοντορωμαίοι, που είχαν σχεδόν τα ίδια δικαιώματα με τους Βενετούς, πιθανότατα θα πρέπει να ήταν απόγονοι των Βυζαντινών αρχοντόπουλων που είχε εγκαταστήσει στην Κρήτη ο Νικηφόρος Φωκάς το έτος 961 μετά την απομάκρυνση των Σαρακηνών.
Σε κάθε περιοχή έφτιαχναν τις λαμπερές κατοικίες τους που ακόμα και σήμερα ορθώνουν (όσες τα κατάφεραν και απέφυγαν τις μπουλντόζες) το ανάστημα τους. Ροτόντα, Τρεβιζάν, βίλα Σενεγκιάνα, ο Πύργος των Καλλεργών, ο Πύργος του Κινέζου, η βίλα στα Ναιτιανά αλλά και πολλές άλλες που μας είναι καλά κρυμμένες.
Άγιος Νεστόριος-Άγιος Δημήτριος
Μάλιστα δίπλα σε κάθε έπαυλη ή κατοικία ο άρχοντας έφτιαχνε και ένα ναό. Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στα Κεραμειά είδα δυο επαύλεις που και οι δυο είχαν τους ναούς τους σε κοντινή απόσταση μάλιστα του 16ου αιώνα. Παρόλο που και εκεί υπάρχει το ίδιο πρόβλημα και δεν αναστηλώνονται οι επαύλεις -ιδιοκτησιακό- εντούτοις οι ναοί έχουν συντηρηθεί για τον απλούστατο λόγο οτι οι εκκλησίες δεν έχουν ιδιοκτήτη, έτσι αρχαιολογία και κράτος τις συντήρησε.
Δυστυχώς στην γειτονιά μας εκκλησίες δίπλα στις επαύλεις δεν υπάρχουν...εκτός κι αν υπάρχουν αλλά δεν τις έχουμε βρει ακόμα, που θα μπορούσαμε να τις συντηρήσουμε.
Για τις επαύλεις έχω γράψει πολλές φορές και δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί καμία, οπότε καλά κάνουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτά, τις φωτογραφίζουμε, τις καταγράφουμε, μαθαίνουμε λίγο απο την ιστορία τους, μιας και σε μερικά χρόνια θα είναι  ένας σωρός απο πέτρες.
Βέβαια υπάρχουν μερικά παραδείγματα που δεν πρέπει να τα λέμε γιατί στενοχωριόμαστε  όπως της βίλας στην Ετιά που είχα την ευκαιρία να την επισκεφτώ πρόσφατα. Κόσμημα ιστορία, πολιτισμός....εκεί οι ιδιοκτήτες είχαν πρόβλημα να την βλέπουν να πέφτει και την παραχώρησαν προς αποκατάσταση και ανάδειξη. Μια βόλτα στα Ροδοπού, στα Τριβιζιανά, στην Ροτόντα θα σας πείσει για το αντίθετο.
Υ.Σ Στην βίλα Τρεβιζάν πάντως στην βορειοανατολική μεριά υπάρχει μεγάλο εικονοστάσι σε πολύ κακή κατάσταση. Ενδεχομένως  εκεί να ήταν κάποτε μια εκκλησία και κάποιοι έκτισαν το εικονοστάσι προς μνήμη της. Πληροφορίες δεκτές!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: