Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΜΟΥΣΕΙΟ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ;

Σχολή ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου.... όμως υπήρχε και σχολή ψηφιδωτών στην Κίσαμο απο τα πρώτα χρόνια ιδρύσεως της, στο α΄ μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. Μάλιστα στα ψηφιδωτά του Κέντρου Υγείας (Έπαυλη Φειδίας) υπάρχει και η υπογραφή του καλλιτέχνη.
Να τι γράφει σχετικά για την Κίσαμο αλλά και τα υπάρχοντα ψηφιδωτά η αρχαιολόγος Σταυρούλα Μαρκουλάκη..
"H αλματώδης ανάπτυξη του λιμανιού της Κισάμου, στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η αυξανόμενη ζήτηση του κρητικού κρασιού στη Ρώμη (το λεγόμενο passum), δημιούργησαν οικοδομική έκρηξη σε δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα. 
Η εικόνα που έχουμε σχηματίσει πλέον από τις ανασκαφές της αρχαίας Κισάμου είναι μιας πόλης εφάμιλλης της Πομπηίας.
Η Πομπηία σκεπάστηκε από την έκρηξη του Βεζουβίου και ξεσκεπάστηκε αιώνες μετά από την αρχαιολογική σκαπάνη, σχεδόν ανέπαφη. Η αρχαία Κίσαμος καταστράφηκε συθέμελα από τον τρομακτικό σεισμό του 365 μ.Χ. και πάνω στα ισοπεδωμένα ερείπια συνέχισε να κατοικείται αδιάλειπτα. 
Έτσι η ανασύνθεση του αρχαίου πολεοδομικού ιστού μέσα από τις ανασκαφές είναι ένα παζλ για δύσκολους παίκτες. Κάθε λιθαράκι όμως είναι χρήσιμο προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής αλλά και η σπουδαιότητα ενός ευρήματος ή η κατάσταση διατήρησης, επέβαλαν κατά καιρούς διαφορετικά μέτρα για τη διατήρηση ή την ανάδειξη των οικοδομημάτων που σώζουν ψηφιδωτά δάπεδα και όχι μόνο: απαλλοτρίωση, κατάχωση, αποκόλληση. Ετσι κάποια από τα ανασκαμμένα ψηφιδωτά βρίσκονται σε κατάχωση, τα καλύτερα δείγματα από τα αποκολλημένα εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο (ενώ πληθώρα φυλάσσεται στην αποθήκη) και τέλος αρκετά έχουν διατηρηθεί στη θέση τους μαζί με την αρχιτεκτονική τους συνάφεια.
Η τελευταία λύση που είναι η σωστότερη, έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν στην Κίσαμο επισκέψιμες αρχαιολογικές νησίδες με τις κατάλληλες διαμορφώσεις, τους διαδρόμους θέασης και τις πινακίδες πληροφόρησης.
Τα ψηφιδωτά εκεί είναι συντηρημένα αλλά διατηρούνται ακόμη προφυλαγμένα λόγω έλλειψης στεγάστρων και φυλακτικού προσωπικού."


Δεν υπάρχουν σχόλια: