Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΣΑΜΟΣ

Το θεατρικό εργαστήρι της Θεώνης
Η Κίσαμος έχει μικρές παιδευτικές - πολιτιστικές οάσεις, τις οποίες  προσπάθειες μεμονωμένων συμπολιτών μας ή μικρών ομάδων με μεράκι, δημιουργούν. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και το  «Εργαστήρι διάΔρασης» της Θεώνης Κουτσουνάκη.
Η Θεώνη παιδί του τόπου μας, μαθήτρια των σχολείων μας, κατευθύνθηκε και σπούδασε σε θετικές επιστήμες. Ως τόσο περισσότερο την τραβούσε η υποκριτική και το θέατρο. Σαν μαθήτρια στα γυμνασιακά χρόνια πρωταγωνίστησε με επιτυχία στην «Ερωφίλη» του Χορτάτζη, σε μαθητική παράσταση.
Έτσι, αφού πραγματοποιεί ανάλογες σπουδές στην Αθήνα εγκατεστημένη στην Κίσαμο πια επιχειρεί και δημιουργεί «Ένα εργαστήρι διάΔρασης», στο οποίο απασχολεί δημιουργικά παιδιά προσχολικής κυρίως ηλικίας.
Η αγάπη της για το θέατρο την κάνει να δημιουργήσει στο εργαστήρι διάΔρασης τμήμα για ενήλικες, όπου διδάσκει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει μαζί με την ομάδα  θεατρικά έργα σε παραστάσεις μικρής διάρκειας, μέσα σε ένα χώρο πολύ ζεστά διαμορφωμένο. Να σημειώσομε ότι οι παραστάσεις είναι περισσότερο με τη μορφή χορογραφίας και τον πρώτο λόγο στη σκηνή την έχει η κίνηση, όπως την διδάσκει η συνεργάτης Μέτη Παναγιωτοπούλου. Πολλές κοπέλες του τόπου μας, στον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα και παρουσιάζουν στη συνέχεια τα αποτελέσματα αυτής της διδασκαλίας με παραστάσεις. Να σημειώσομε ότι η Τέχνη για τον άνθρωπο είτε την υπηρετεί ως καλλιτέχνης, είτε την απολαμβάνει ως θεατής, είναι θεραπευτική, λυτρωτική. Μέσα στους ήρωες των θεατρικών έργων κάπου θα αναγνωρίσομε μια πτυχή του εαυτού μας, κάπου θα ταυτιστούμε με κάποιο ήρωα. Το θέατρο διδάσκει και διασκεδάζει με τη μορφή της ψυχαγωγίας, της αγωγής της ψυχής μας. Γι’ αυτό πιστεύω πολλά θα διδάσκονται όσοι και όσες παρακολουθούν μαθήματα υποκριτικής. 
Πριν περίπου ένα χρόνο το Εργαστήρι μας παρουσίασε με ελεύθερη είσοδο την παράσταση η « Εβραία» (φωτο πάνω), μια πράξη απο το έργο του Μπρέχτ «Ο τρόμος και η εξαθλίωση του Γ΄Ράιχ, με θέμα τον διωγμό των Εβραίων.
Προχθές το βράδυ απο την ομάδα (Ευαγγελία Βλάχου, Μέτη Παναγιωτοπούλου, Κατερίνα Παπασηφάκη. Εφη Τζινευράκη, τέσσερις λαμπερές παρουσίες, με ωραία ενδυμασία και κίνηση κάτω απο επιλεγμένο ήχο και φωτισμό του Νίκου Μιχελιδάκη παρακολουθήσαμε την παράσταση Four blans (οι τέσσερις Μπλάνς) μια χορογραφία διασκευή της Θεώνης απο το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Λεωφορείο ο πόθος». Μία ήταν η Μπλάνς, έμοιαζε μοναδική σαν γοητευτική  και ευάλωτη, μοναδική σαν εύθραυστη και πονηρή, μοναδική σαν σοβαρή
Η και ευαίσθητη, μοναδική σαν ζωηρή και αυστηρή. Κι όμως η Μπλάνς ήταν όλες αυτές.
Τη Θεώνη την έχομε δει και σε διαφημηστικά σποτ στο παρελθόν, όπου οι διαφημίσεις όσων προέβαλε ήταν επενδυμένες με παραδοσιακές αξίες.
Αφήνω τελευταία αναφορά την επιλογή της Θεώνης απο τον σκηνοθέτη μας Παντελή Βούλγαρη για τη συμμετοχή της στην πρόσφατη ταινία του «το τελευταίο σημείωμα», μεγάλη δικαίωση γι΄αυτήν αλλά και χαρά για μας και τον τόπο μας. Της ευχόμαστε καλή συνέχεια στην προσπάθεια της, επιτυχία στις ερμηνείες της και στο Εργαστήρι της.
Ευτυχία Δεσποτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: