Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

5 ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΑΚΟΜΑ

147 πόλεις γνωστές είχε η αρχαία Κρήτη, 100 λέει ο Όμηρος, όσες και να ήταν στην γειτονιά μας γνωστές και άγνωστες ήταν περίπου 45. Τις γνωστές τις ξέρουμε ας δούμε και κάποιες που αν και δεν έχει βρεθεί η ακριβής τους θέση ακόμα, υπολογίζουν με τα γραφόμενα οτι θα βρισκόταν εδώ...
Βίεννος, Ήταν πόλη ή λιμάνι της Κρήτης, το οποίο ανήκε στην Πολυρρηνία και βρισκόταν στα νοτιοδυτικά. Αναφέρεται στους Σταδιασμούς 335 και 336.
Δουλόπολις, Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Καίρατος, τέσσερα σημερινά χωριά της Κρήτης φέρουν όνομα που προσεγγίζει σ αυτό της αρχαίας πόλης, το χωριό Αποδούλου στην Αμπαδιά Αμαρίου, το Δούλη ή Δούλι στη Μεγάλη Βρύση Μονοφατσίου, τα Δουλιανά στο Βάμο Αποκορώνου και το χωριό Σκλαβοπούλα Σελίνου στο νομό Χανίων. Πιθανότερη τοποθεσία της αρχαίας πόλης είναι αυτή στο χωριό Σκλαβοπούλα Σελίνου.
Πέργαμος, Στη θέση Τρουλλί, ΝΔ. του χωριού Γριμπιλλιανά (Κολυμπάρι) Κισάμου. Η πόλη ελέγετο και Περγαμία και Πέργαμον. Ο Σκυλ.47 γράφει: "Δικτυνναίον Αρτέμιδος ιερόν προς βορέαν άνεμον της χώρας Περγαμίας". Σύμφωνα με μαρτυρίες χτίστηκε από τον Αγαμέμνονα, όταν αυτός επέστρεφε από την Τροία, και της έδωσε αυτό το όνομα για ανάμνηση της ακρόπολης της Τροίας που λεγόταν Πέργαμος. 
Ραμνούς, στο Στόμιο. Πόλη της Δυτικής Κρήτης, ρωμαϊκής εποχής. Αναφέρεται από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο (Γεωγραφική Υφήγησις, ΙΙΙ, 15, 2) Δυτικής πλευράς Κρήτης Ραμνούς λιμήν. Άρα ήταν παράλιος πόλη. Η θέση της πόλης δεν είναι εξακριβωμένη. Ο Πτολεμαίος (3, 17,2) την αναφέρει παράλιο της Κισάμου.
Χερσόνησος, στο ακρωτήρι του Σφηναριού
Αρχαία πόλη της Δυτικής Κρήτης Ρωμαϊκής περιόδου. Τοποθετείται στη δυτική παραλία της Κρήτης, στο σημερινό όρμο Σφηνάρι Κισάμου. Αυτή η Χερσόνησος, όπως και τα Φαλάσαρνα ήταν λιμάνια της Πολυρρηνίας. Αναφέρεται από τον Πτολεμαίο (Γεωγραφική Υφήγησις ΙΙΙ, 15, 2) και από τον Στράβωνα (ΧVII, 838).

Δεν υπάρχουν σχόλια: