Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΚΑΚΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΙΧΟ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ

Μουρμουρητά ακούγονται στο βάθος ... σχετικά με τον τοίχο καλοσύνης του 1ου Δημοτικού σχολείου Κισάμου. Μουρμουρητά και ψιθυριστές φωνές που δεν αρμόζουν ειδικά σε μας, που έχουμε δείξει από ανέκαθεν ότι είμαστε μια φιλόξενη πόλη, τιμούμε και τον εθελοντισμό και πάντα συμπαραστεκόμαστε σε όλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και γενικώς έχει μια ανάγκη.
Δεν θα γίνουν τα σχολεία τόπος μάζωξης κακών και πονηρών ανθρώπων επειδή θα φτιάξουμε ένα τοίχο καλοσύνης, φυσικά δεν θα εφησυχαστούν, πολιτεία, δάσκαλοι και γονείς προκειμένου να προστατέψουν και το σχολείο αλλά περισσότερο τα παιδιά τους. Οι τοίχοι καλοσύνης φτιάχνονται για τους συνανθρώπους μας, αυτούς που ψάχνουν στα σκουπίδια, που έχουν ανάγκη μια φέτα ψωμί και μια παλιά μπλούζα.... και έχει τεράστια αξία όταν αυτοί οι τοίχοι φτιάχνονται από παιδάκια 7-8 χρονών.
Ας προστατέψουμε την ιδέα, αλλά και τον κόπο των παιδιών.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα σχολεία είναι για άλλη δουλειά. Υπάρχουν χώροι γι' αυτό σε άλλα σημεία. Στα σχολεία δεν πρέπει να πλησιάζει κανείς. Ειδικά την στιγμή που καταλαβαίνουμε ποιοι θα πάνε να εξυπηρετηθούν εκεί. Και το ωράριο δεν έχει καμία σημασία.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Το παραπάνω σχόλιο είναι ρατσιστικό και πολύ σεξιστικο, δεν αρμόζει σε κανένα μας και μάλλον αυτός ή αυτή που το έγραψε δεν υπήρξε ούτε παιδί ούτε γονέας. Το βάζω μόνο και μόνο για να καταλάβουν οτι δεν μπορούν τα παιδιά μας να τα κλείνουμε σε γυάλα επειδή έχουμε μια ξενοφοβία που όλοι μας ξέρουμε από που πηγάζει..από το κόμμα!!! Παρ΄όλο που το παραπάνω σχόλιο είναι ανώνυμο εγώ ξέρω ποιος(α) το έγραψε.

Χρηστάλλα είπε...

Ανάμεσα στους εθελοντές, που βοηθούν δίχως δεύτερες σκέψεις (χωρίς αυτό να σημαίνει πως αφήνουν κάποιον να τους εκμεταλλευτεί), υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν παντού φαντάσματα και προβλήματα.

Κουράστηκα, σε κάθε φιλανθρωπική προσπάθεια να συναντάω αρνητικούς ανθρώπους, που ανακατεύονται μόνο και μόνο για να κρίνουν, να βγάλουν στην επιφάνεια υποτιθέμενα προβλήματα και δεν έχουν καμία διάθεση να βοηθήσουν.

Ο καθένας από εμάς έχει την δική του κρίση και βοηθάει όπου θέλει εκείνος, ΑΛΛΑ όλοι μας αξίζουμε να ζούμε, τουλάχιστον με τα βασικά.
Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή μας, που ούτε αυτά έχουν αλλά παλεύουν και για την υγεία τους, συνάμα.

Ακόμη και ποτέ να μην λειτουργήσει ο τοίχος της αγάπης, ακόμα και να προσφέρει για 1-2-3 μήνες, κάποια παιδιά δούλεψαν, με σκοπό να μοιράσουν την αγάπη τους και να παρακινήσουν και εμάς να κάνουμε το ίδιο.

Στα προσεχώς, θα δείτε κι άλλες παρόμοιες ιδέες να υλοιποιούνται.
Όλοι δρούμε εθελοντικά και δεν απαιτούμε από κανέναν να μας ακολουθήσει και να μας στηρίξει.

Πολύ θα ήθελα ωστόσο, να διώξουμε μακριά την καχυποψία που μας διακατέχει και να δούμε τα πράγματα λίγο πιο θετικά, λίγο πιο ανθρώπινα.

Κινδυνοι υπάρχουν παντού και μακάρι να είμαστε τόσο αποτελεσματικοί γονείς, που θα μάθουμε στα παιδιά μας να τους αποφεύγουν, χωρίς να χρειαστεί να είμαστε από πίσω εμείς και να πιέζουμε καταστάσεις.

Είμαι σίγουρη πως στην Κίσσαμο, πέρα από εκείνους που μας έχουν ανάγκη, υπάρχουν και εκείνοι που αρέσκονται στο να βοηθούν τον συνάνθρωπό τους και μας το έχουν αποδείξει ΠΟΛΛΕΣ φορές.

Απόψεις πολλές και καλό είναι να εκφράζονται όλες, με καλή διάθεση πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Οι φασίστες επιχειρούν να διεισδύσουν στα σχολεία, να συγκροτήσουν φασιστικούς πυρήνες και να μετατρέψουν τους μαθητές σε θύτες και θύματα. Οι μαθητές, οι γονείς, οι δάσκαλοι, όλοι μας οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για να μην τους αφήσουμε να υλοποιήσουν το εγκληματικό τους σχέδιο. Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος, ελεύθερος για τους μαθητές να παίζουν, να μαθαίνουν και να κρίνουν, να ερωτεύονται, να μην φοβούνται και να παλεύουν συλλογικά Να μη μείνει κανένας μαθητής μόνος τους απέναντι στο φασισμό..

Ελίνα είπε...

Ένας τοίχος αγάπης ή καλοσύνης ή προσφοράς... είναι το απρόσωπο θάρρος να παραχωρήσω από αυτό που έχω... είναι αυτό το κομμάτι που μιλάει από τις καρδιές αυτών που δεν φοβούνται, αυτούς που μπορούν να νιώσουν τόσο πως μπορεί να είναι η δυσκολία του άλλου και από την άλλη ενισχύονται από τη δική τους συμπεριφορά "προσφέρω" (είναι μεγάλο κομμάτι νευροβιολογίας).

Ο φόβος όμως δεν είναι κάτι απλό, δεν είναι κακία, δεν είναι μίσος, είναι φόβος... ανασφάλεια που ξυπνάει και φέρνει τις χειρότερες, τις πιο σκούρες σκέψεις στο μυαλό μας, ενεργοποιούν τον εσωτερικό συναγερμό και έπειτα σαν τυφώνας φαντασιώνεται όλες οι σταθερές (για ό,τι πάλεψε ή βρήκε ο καθένας) να καταρρέουν. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που φοβούνται και άλλοτε θα ψιθυρίζουν άλλοτε θα βροντοφωνάζουν... ας το συνηθίσουμε και μην μένουμε εκεί...

Χρυσανθη είπε...

Σε πολλες πολεις εχουν δημιουργηθει αντιστοιχοι τοιχοι, σε σχολεια. Δηλ. για να καταλαβω αν δεν υπαρχει ο τοιχος δεν πλησιαζει κανεις εκτος σχολειου? Ξερω δυστυχως πολλα σχολεια που απ εξω περιμενουν πολλοι........ κ οταν καποτε ρωτησα ενα καθηγητη γιατι δεν κανει κατι, η απαντηση του ηταν.....ειναι εκτος του χωρου του σχολειου!!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ είπε...

Ενα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Ο Τοίχος θα έχει την δική του ΙΣΤΟΡΙΑ , μία ιστορία ΑΓΑΠΗΣ , ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ και ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.
θΑ πρέπει λοιπόν ΟΛΟΙ μας να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν οικογένειες στην περιοχή μας που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτόν τον ΤΟΙΧΟ και ΟΛΟΙ μας θα πρέπει να τον στηρίξουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αυτος ο τόπος έχει ένα χαρακτηριστικό. Δεν θα πάει ποτέ μπροστά.Το γιατί ειναι προφανές. Μας λείπει η ΚΑΛΟΣΥΝΗ. 'Οποια δράση και αν γίνει υπάρχουν φωστήρες που από αδράνια κριτικάρουν και μόνο κριτικάρουν. Μάλλον είναι βέροι Κρι(η)τικοί. Ας κοιτάξουμε λίγο τις καμπουρίτσες μας.
Φυσικά ΜΕΓΑΛΟ μπραβο για την δράση του 1ου δημοτικού σχολείου Κισάμου που προτωπορεί. Τα παιδιά μας δεν χρειάζονται στείρα μόρφωση αλλά και καλιέργεια αρχών και αξιών.
Υ.Γ. Μας χρειάζεται και τοίχος αυτογνωσίας. Καλό μήνα.