Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ

ΤΟΠΟΛΙΑ
Καθοριστικό ρόλο στη γενική εικόνα του οικισμού διαδραματίζει το φυσικό περιβάλλον. Η έντονη γεωμορφολογική ποικιλία της περιφέρειας Κισάμου αντανακλάται ιδιαίτερα στα
Τοπόλια, όπου ο φυσικός πλούτος, από την έντονη χλωρίδα μέχρι τα νεογενή ιζήματα που βρίσκονται γύρω από το χωριό, περικλείει και υπαγορεύει την οικιστική συγκρότηση.
 Ο οικισμός αναπτύσσεται σε κλίση μέσα στην πυκνή ενδημική βλάστηση. Φυσικό όριό του αποτελεί το Τοπολιανό φαράγγι, σήμα κατατεθέν του τόπου που τυγχάνει ειδικής προστασίας στα πλαίσια του προγράμματος της Ε.Ε NATURA 2000. Έξω από το χωριό και σε μικρή απόσταση από αυτό βρίσκεται το σπήλαιο της «Σοφίας του Θεού». Το εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο περιβάλλει το μικρό ναό και στεγάζει τη λατρευτική λειτουργία του χώρου. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί αρχαία αντικείμενα και όστρακα της Νεολιθικής εποχής.
Ευρισκόμενα σε κομβικό σημείο της Κρήτης, τα Τοπόλια ακολουθούν την ιστορική πορεία της ευρύτερης περιοχής της Κισσάμου και του νησιού και φέρουν στο χώρο ιστορικά τεκμήρια της βυζαντινής, ενετικής και τουρκικής κυριαρχίας, όπως οι εκκλησίες και τα στοιχεία της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Τα πρώτα σημάδια ιστορικής παρουσίας του οικισμού φαίνεται να είναι γύρω στα 900 μ.Χ., οπότε αρχίζει υποτυπωδώς η συγκρότηση του οικισμού με πρωτοβουλία ενός συντρόφου του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά.
Τα Τοπόλια παίρνουν την ονομασία τους από το δέντρο της λεύκας που στα σλάβικα είναι “topola”. Η πυκνή, όμως,  παρουσία της ελιάς στην περιοχή αιτιολογεί και την άλλη εκδοχή για την ονομασία, ότι δηλαδή προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «τόπος» και «ελιά». Έκτοτε, είχε επικρατήσει να λέγεται ότι όταν οι χωρικοί από τα γύρω χωριά πήγαιναν στα Τοπόλια για να εργαστούν, έλεγαν ότι πάνε στις «τοπόλιες», δηλαδή τις λεύκες.
Το χωριό, σταδιακά και παρά τις ιστορικές αντιξοότητες, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στο πλούσιο κεφαλοχώρι της περιοχής. Μερικά από τα χωριά της εμβέλειάς του ήταν τα Τουρκιανά και τα Καψαλιανά. Περιελάμβανε τρεις εκκλησίες, ένα σιδηρουργείο, τρία εργοστάσια αναψυκτικών, τέσσερα παντοπωλεία, αστυνομικό τμήμα, δύο επιπλοποιεία, ταχυδρομείο, ένα παρθεναγωγείο και σε κάθε γειτονιά υπήρχε μια «φάμπρικα» δηλαδή ένα ελαιοτριβείο.
 Στα Τοπόλια, όπως και σε όλη την Κρήτη, μετά το πέρας της Ενετοκρατίας (1211-1669) αρχίζει η οθωμανική κατάκτηση η οποία αφήνει έντονα στίγματα στο αρχιτεκτονικό κέλυφος και σταματάει τυπικά το 1878 με την υπογραφή της συνθήκης της Χαλέπας. Μετά και από τις γερμανικές επιθέσεις κατά τον Β’Π.Π  η περιοχή περιέρχεται σε περίοδο της μεταπολεμικής ειρήνης και τα Τοπόλια αναβιώνουν μέσω των παραγωγικών δραστηριοτήτων των κατοίκων και του τουρισμού.
Ψυχογιου Ασημινα               Κουρτη Νικολεττα
Σκορδιλη Ελισαβετ              Σοφικιτου Ειρηνη
Φρουσιου Στεφανια             Καριωτακη Χριστινα
Περακη Μαριεφη                Κουγιουμουτζη Γεωργια
Κωστακη Μαρια Ιωαννα    Μαστρογιαννοπουλου Δεσποινα
BINARD JEREMY

Δεν υπάρχουν σχόλια: