Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ κ.Θ. ΣΤΑΘΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Φίλες και φίλοι,
Ως Δήμαρχος Κισάμου σας καλωσορίζω στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που διοργανώνει ο Δήμος Κισάμου και ο Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Αστυνομική Διεύθυνση, τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Πυροσβεστική Διεύθυνση και το Ε.Κ.Α.Β. με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρας Μνήμης για τα θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων (16 Νοεμβρίου).
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μία σύγχρονη μάστιγα καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν διεθνώς την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τις κακοήθειες. Οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι περισσότερο οδυνηροί από οποιαδήποτε άλλη αιτία και αυτό γιατί θύματα των τροχών είναι κατά κανόνα άτομα υγιή, ζωντανά και δραστήρια.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη χώρα μας ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων είναι εξαιρετικά υψηλός με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους…
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την αρνητική πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη τροχαίων ατυχημάτων. Με βάση τα στοιχεία τού 2010 η Ελλάδα ήταν πρώτη σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα με 116 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ στον αντίποδα η Σουηδία είχε 28 θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Κάθε χρόνο στην χώρα μας, συμβαίνουν περίπου 20.000 οδικά ατυχήματα διαφορετικού επιπέδου σοβαρότητας.
2.500 άνθρωποι περίπου χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας, από τροχαία ατυχήματα, κάτι που σημαίνει το θάνατο 7 ανθρώπων κάθε μέρα!
30.000 άνθρωποι περίπου τραυματίζονται σοβαρά ή ελαφρά σε τροχαία ατυχήματα, στη χώρα μας κάθε χρόνο.
Κυρίες και κύριοι,
Η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους και η ευαισθητοποίηση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να μπει επιτέλους ένα «stop» στα τροχαία ατυχήματα, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς συμπολίτες μας και σε αγαπημένα μας πρόσωπα.
Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η καλλιέργεια της οδικής συνείδησης να ξεκινά από μικρή ηλικία, κατά την οποία τα παιδιά διαμορφώνουν τις ορθές νοοτροπίες που θα τα συνοδεύουν στην υπόλοιπή τους ζωή.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχουμε όλοι εμείς ως γονείς, αναλαμβάνοντας την τεράστια ευθύνη να ενημερώσουμε τα παιδιά μας από πολύ νωρίς για τους κινδύνους του οδικού δικτύου, να τα κατευθύνουμε στην απόκτηση οδικής συνείδησης και να τα προσανατολίσουμε στην υπεύθυνη οδήγηση. 
Οι νέοι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν ότι από δικά τους λάθη ή ανεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο, ως πεζοί, οδηγοί ή επιβάτες, είναι δυνατόν να αφαιρέσουν τη ζωή άλλων ή να χάσουν τη δική τους.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε σήμερα στην Κίσαμο στο πλαίσιο της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουμε ως Δήμος για ενημέρωση και εμπέδωση της έννοιας της οδικής συνείδησης σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως όσον αφορά στους νέους μας, οι οποίοι διαμορφώνουν πλέον μια διαφορετική, πιο ελπιδοφόρο κουλτούρα όσον αφορά την κοινωνική ευθύνη που έχει ο καθένας που κυκλοφορεί στο δρόμο και η οποία βασίζεται στην λήψη προληπτικών μέτρων.
Με γνώμονα και προσανατολισμό μας πάντοτε τους πολίτες, επιδιώκουμε – πάντα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως ο Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος» - τη δημιουργία αλλά και την αλλαγή στάσεων, όσον αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στον δρόμο. 
Η έλλειψη εμπειρίας, η ανεπαρκής κρίση σε θέματα κυκλοφορίας, η τάση για επίδειξη και η μέθη είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης δυστυχημάτων στους νέους. Δεν θέλουμε λόγω μη χρήσης της ζώνης ασφαλείας ή του προστατευτικού κράνους να ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες κάθε χρόνο.
Είμαι βέβαιος ότι οι δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν θα συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση μιας σωστής οδικής συνείδησης πρώτα απ’ όλα στα παιδιά μας, τα οποία με τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό τους θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που αποκτούν για πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, και θα δείξουν στους μεγαλύτερους τον ‘ασφαλή δρόμο’ και θα τους επισημαίνουν κάθε φορά που θα κυκλοφορούν σε αυτόν την έννοια της ασφαλούς διακίνησης.
Ας δημιουργήσουμε όλοι μαζί συνειδητοποιημένους και προσεκτικούς οδηγούς, που σέβονται τον εαυτό τους, τις οικογένειες, τους φίλους και συνανθρώπους τους, για να έχουμε τη δυνατότητα να κυκλοφορούμε και εμείς και τα παιδιά μας με αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: