Νέα κόμματα επί σκηνής
Του Κωστα Ιορδανιδη
Η ελληνική πολιτική σκηνή εμπλουτίσθηκε με δύο νέα κόμματα εκ των διαγραφέντων από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Η σκωπτική αντιμετώπιση της εξελίξεως αυτής από στελέχη των δύο κομμάτων εξουσίας δεν εξέπληξε. Ανάλογες απόπειρες στο παρελθόν υπήρξαν βραχύβιες και τελικώς το σύστημα του δικομματισμού όχι απλώς επιβίωσε, αλλά θα έλεγε κανείς ότι δεν υπέστη καν κλονισμό.
Αυτά ως προς το παρελθόν, διότι πλέον μετά την καταθλιπτική πλήρη υπαγωγή της χώρας στην ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν ούτε κατ' ελάχιστον για την επόμενη εικοσαετία στα θέματα οικονομίας, μετά τις δεσμεύσεις που από κοινού ανέλαβαν με την υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εκλογές δεν είναι δυνατόν.........
.... να λειτουργήσουν εκτονωτικά, όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες, που διαδοχικά εναλλάσσονταν στην εξουσία άλλοτε το ΠΑΣΟΚ και άλλοτε η Ν.Δ. Ο κίνδυνος που δημιουργούνταν μετά την άτακτη αναθεώρηση της πολιτικής που επί δύο χρόνια ακολουΣθούσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ήταν μία υπερβολική διόγκωση της ισχύος των τριών κομμάτων της μαρξιστικής Αριστεράς.
Με τη δημιουργία δύο κομμάτων εκ των διαγραφέντων από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ο κίνδυνος αυτός έχει αποτραπεί. Η δυσαρέσκεια και η οργή από τα μέτρα που επιβάλλονται και έχουν ως συνέπεια την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών στη συντριπτική τους πλειοψηφία μπορούν να διοχετευθούν στους δύο νέους κομματικούς σχηματισμούς, που σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Απλώς θεωρούν αίσχιστη και απαράδεκτη τη διαχείριση της κρίσεως, πρωτίστως από την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ακατανόητη την αλλαγή της στάσεως του κ. Σαμαρά, που απλούστατα δεν άντεξε τις διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις.
Η εμφάνιση των κομμάτων, που ίδρυσαν ο κ. Πάνος Καμμένος και η κ. Λούκα Κατσέλη με τον κ. Χάρη Καστανίδη, δίδουν κατά συνέπεια τη δυνατότητα εκτονώσεως μίας πρωτοφανούς δυσαρέσκειας αλλά δεν δημιουργούν συνθήκες ακυβερνησίας. Χάρη στον εκλογικό νόμο, που πριμοδοτεί την πρώτο κόμμα με πενήντα βουλευτές, μπορεί να σχηματισθεί ανέτως μία κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώσουν από κοινού ποσοστό 45% και ίσως λιγότερο.
Εάν δεν εξασφαλίσουν ούτε αυτό το ποσοστό, τότε βεβαίως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λόγο πλέον υπάρξεως και σε μία τέτοια περίπτωση αναδεικνύεται η αναγκαιότητα εισόδου στη νέα Βουλή και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, που εν πάση περιπτώσει είναι η αυθεντική πολιτικός φιλελευθέρων αντιλήψεων, αν και όχι της ακραίας μορφής που «διαπραγματεύθηκε» το ΠΑΣΟΚ και εκθύμως υποστήριξε προ ολίγων εβδομάδων ο κ. Σαμαράς. Περιττεύει συνεπώς ο πανικός περί κινδύνου εξόδου από το ευρώ και την Ενωση. Ας ηρεμήσουν οι ηγέτες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου