Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑΣ


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων το 2011 πέρα από την υλοποίηση των εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων και έργων και την υποβολή νέων προτάσεων έρευνας σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ύψους πάνω από 1.200.000 €, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων (πιστοποιημένο εργαστήριο αναλύσεων ελαιόλαδου, κινητό εργαστήριο αναλύσεων), την μεταφορά της παραγόμενης τεχνογνωσίας και την τεχνική εξυπηρέτηση των φορέων της αγροτικής παραγωγής. Η λειτουργία στο Ινστιτούτο του Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών στους αγρότες συμβάλει στην κάλυψη των απαιτήσεων της σύγχρονης γεωργίας για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων και την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. 
Το έργο που αναφέρεται στην έκθεση πεπραγμένων, επιτεύχθηκε χάρη στη φιλότιμη και άοκνη προσπάθεια του ερευνητικού, επιστημονικού, τεχνικού, διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, προς το οποίο εκφράζονται θερμές ευχαριστίες και ευαρέσκεια. Κατά το έτος 2011 εργάστηκαν στο Ινστιτούτο 6 ερευνητές, 12 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, 10 άτομα τεχνικού και 10 διοικητικού και οικονομικού προσωπικού. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων προσλήφθηκαν με συμβάσεις 3 επιστήμονες.
Ο προϋπολογισμός του Ινστιτούτου για λειτουργικές δαπάνες το 2011 με χρηματοδότηση από το πρώην ΕΘΙΑΓΕ ήταν 48.549,39 € (μειωμένος κατά 27,3% έναντι του 2010). Τα συνολικά έσοδα του Ινστιτούτου ανήλθαν στο ποσό των 250.074,98 €, από τα οποία το 62,3% από ερευνητικά προγράμματα και έργα. Κατά την περίοδο του 2011 στο Ινστιτούτο υλοποιούνταν 13 ερευνητικά προγράμματα και έργα, με το 20,2% των χρημάτων να προέρχονται από την Ε.Ε και το 78,7% από ιδιωτικούς και άλλους φορείς.
H μείωση του ερευνητικού (από το 2000 αποχώρησαν 14 ερευνητές και προσλήφθηκαν μόνο δύο) και τεχνικού-διοικητικού και οικονομικού προσωπικού του Ινστιτούτου λόγω συνταξιοδότησης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την συνέχιση των δραστηριοτήτων του.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Διοίκησης δεν υπάρχει αποτέλεσμα και βασικά εργαστήρια του Ινστιτούτου (Εσπεριδοειδή-Υποτροπικά, Φυτοπροστασία, κλπ) δεν έχουν ερευνητές. Με την συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ στον ΕΛ.Γ.Ο. ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ και την εφαρμογή του Ν 4002/2011 για ‘αυτοδίκαιη άρση των αποσπάσεων από τους συγχωνευόμενους φορείς’ το Δεκέμβριο του 2011, έφυγαν από το Ινστιτούτο 16 έμπειρα και πολύτιμα στελέχη (γεωπόνοι, τεχνολόγοι, βοηθοί εργαστηρίων, κλπ). Είναι επιτακτική ανάγκη στο σχέδιο νόμου για τον ΕΛ.Γ.Ο. να υπάρξει ρύθμιση για επιστροφή του προσωπικού και τη στελέχωσή του με ερευνητικό προσωπικό για την συμμετοχή του σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης καινοτομίας, προκειμένου το Ινστιτούτο να παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο σε μια ανταγωνιστική παγκοσμιοποιημένη αγροτική παραγωγή.
Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών έχει σημαντική προσφορά στην αγροτική ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών.
Αποτελεί ένα εργαλείο για την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και την αειφορική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Κρήτη και την Ελλάδα στο ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση θα κλείσει το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα, όταν άλλες ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία, κλπ) αναβαθμίζουν τα αντίστοιχα Ινστιτούτα.
Από την συνέντευξη του Κώστας Χαρτζουλάκη στην Νέα ΤV

Δεν υπάρχουν σχόλια: