Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΛΕΕΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 Του Παναγιώτη Σουρέλη
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρώην γενικός γραμματέας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης, μετά την κατηγορία που εξαπέλυσε προς το πρόσωπό του ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ότι «στις 2 Οκτωβρίου του 2009 διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εν γνώσει του ψευδή στοιχεία». 
Η αντίδραση αυτή από τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος ήρθε μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του κ.Κοντοπυράκη στη «Real News», στην οποία μεταξύ άλλων κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση» στο έργο του. Ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας απάντησε στον υπουργό, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» όσα λέει: 
«Είναι τόσο ανόητο αυτό το πράγμα. Η Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος και όλες οι Στατιστικές Υπηρεσίες του κόσμου ......
......δεν έχουν αντικείμενο πρόβλεψης. Η στατιστική επιστήμη δεν είναι επιστήμη των προβλέψεων, αλλά επιστήμη που παίρνει τα περασμένα γεγονότα και βγάζει τα συμπεράσματα. Επίσης, η πρόβλεψη του ελλείμματος είναι συνάρτηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δηλαδή εκτέλεση προϋπολογισμού, νέοι φόροι, νέες επιδοτήσεις, νέες κοινωνικές παροχές, αυτά είναι τα οποία συνιστούν έσοδα και έξοδα βάση των οποίων βγαίνει το έλλειμμα. Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνηση ουδέποτε εμπλέκεται η Στατιστική Υπηρεσία. Οπότε δεν συζητιέται αυτό το πράγμα. Είμαι σίγουρος ότι ο υπουργός το ξέρει…», δήλωσε με νόημα ο κ.Κοντοπυράκης.
«Παρενέβη με αλαζονεία στο έργο μου»
Ο κ.Κοντοπυράκης μιλώντας στο newsbomb επανέλαβε τη θέση του, ότι δέχθηκε «ωμή παρέμβαση» στο έργο του από τον τότε υπουργό Οικονομικών.
«Είπα στον κ.Παπακωνσταντίνου, ότι η Eurostat δεν θέλει να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία που στείλαμε στις 2 Οκτωβρίου του 2009, μέχρι να βγάλει το δικό της ανακοινωθέν στις 21 Οκτωβρίου. Αυτό εξάλλου ζητά η Eurostat από τα κράτη – μέλη, να μη σχολιάζουν τα οικονομικά στοιχεία που στέλνουν. Ο κ.Παπακωνσταντίνου, που ήταν μία ώρα υπουργός, μου απάντησε, ότι “εγώ θα τα δώσω όλα στη δημοσιότητα, διότι θα τα αλλάξω”. Μου ήταν πραγματικό ανεξήγητο. Έμεινα άφωνος! Η μόνη απάντηση που έδωσα μετά, ήταν “υπουργός είστε, κάντε ό,τι θέλετε”. Πεντέμισι χρόνια που ήμουν γενικός γραμματέας δεν είχα συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμπεριφορά και πολύ περισσότερο, όταν αυτή τη φράση τη λέει ένας υπουργός, που αυτός και το κόμμα του πριν τις εκλογές έλεγαν για ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας και μη παρέμβαση στο έργο της. Δεν είχα ξανασυναντήσει τέτοια συμπεριφορά από υπουργό Οικονομικών. Σίγουρα ήταν και συμπεριφορά αλαζονείας. Την επόμενη εβδομάδα από 15 έως 19 Οκτωβρίου είχε συσκέψεις στο υπουργείο με αντικείμενο πώς να αλλάξουν στα στοιχεία που στείλαμε στις 2 Οκτωβρίου».
«Δεν θέλω να πιστέψω, ότι είχε δόλο»
Το πρώην μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ζωή Γεωργαντά είχε υποστηρίξει, ότι αν ο Παπακωνσταντίνου «φούσκωσε» με δόλο το έλλειμμα, θα πρέπει να κρεμαστεί.
Ο κ.Κοντοπυράκης αποφεύγει τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, ωστόσο σε ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν τον τότε υπουργό Οικονομικών σε αυτούς τους χειρισμούς, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Δεν ξέρω αν ήταν δόλος, άγνοια ή ανοησία. Είναι πολύ πιο εύκολο να πεις ότι ήταν άγνοια και ανοησία, από ότι δόλος, διότι ο δόλος είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και πρέπει κάποιος να το αποδείξει. Οπότε δεν μπορώ επ ουδενί και δεν θέλω να πιστέψω, ότι ήταν δόλος».
Ο τέως υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ότι «εκθέτει τη χώρα επανειλημμένα». Ο κ.Κοντοπυράκης απάντησε, ότι τη χώρα εκθέτουν «όσοι έλεγαν, ότι οι Έλληνες είναι ψεύτες, ανυπόληπτοι, διεφθαρμένοι. Είχα πει τότε, ότι αυτό θα το πληρώνουμε για πέντε χρόνια. Τώρα λέω, ότι θα το πληρώνουμε για μία γενιά τουλάχιστον».
Σε ανακοίνωσή του ο κ.Παπακωνσταντίνου δηλώνει, ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του κ.Κοντοπυράκη, για όσα – ψευδή όπως τα χαρακτηρίζει – υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της Ελληνική Στατιστικής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: