Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τα λατομεία βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά του Σταυρού. Είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο όπως και αυτά των Αγ. Αποστόλων. Από τα βράχια αυτά (αμμουδάρα πέτρα) έχουν κατασκευαστεί τα Βενετσιάνικα τείχη. Το λατομείο αυτό, αναφέρεται στις εκθέσεις προβλεπτών και ρεκτόρων αλλά και στον G. Gerola. Το γεγονός αυτό έκανε τη συγκεκριμένη πέτρα πολύ ισχυρή και αυτός είναι ο κύριος λόγος (μαζί με την ποιότητα του ασβέστη) που τα τείχη των Χανιών διατηρούνται σε τέτοια καλή κατάσταση. Η λατόμευση από υπόχρεους αγγαρείας ντόπιους γινόταν επιτόπου και η μεταφορά από τη θάλασσα. Φαίνονται έντονα πάνω στα βράχια οι χαράξεις από τα πριόνια, με τα οποία έκοβαν την πέτρα.
Ο ψαμμίτης χρησιμοποιούνταν για την εξωτερική επένδυση των τειχών. Το υπόλοιπο ήταν κτισμένο από πέτρες, που έβγαιναν από το σκάψιμο της τάφρου με πολύ ασβεστοκονίαμα ("χυτή" τοιχοποιία). Το λατομείο του Σταυρού είναι χαρακτηρισμένο μνημείο, δεν έχει καθοριστεί όμως ακόμη ζώνη προστασίας.
Ένα δεύτερο, μικρότερο λατομείο ψαμμίτη, από το οποίο χρησιμοποιούσαν πέτρα για το στρογγυλά cordone είναι κοντά στο Καθολικό του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στη θέση "Του Αγίου το Αυλάκι" και ένα τρίτο στους Αγίους Αποστόλους. Εξαιρετικής ποιότητας ψαμμίτη έχουμε χρησιμοποιήσει παλιά από τον Κλαδισσό, ενώ στις τωρινές αναστηλώσεις, χρησιμοποιείται ψαμμίτης από την Κίσαμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: