Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΒΛΑΔΗΜΙΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής ήταν Έλληνας, Βορειοηπειρώτης
Δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής, ο Στρατηγός Βαρθολομαίος Μίτρε Μαρτίνεζ, ήταν Ηπειρώτης και συγκεκριμένα Βορειοηπειρώτης.
Γι’ αυτό η Νεολαία Βορειοηπειρωτών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου Γένοβα - Μπουένος Άιρες, οργάνωσαν πρόσφατα στο Ζάππειο σχετική εκδήλωση.
Όπως τονίστηκε, ο Στρατηγός γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1821 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ήταν το πρώτο παιδί (από τα 4) του Αμβρόσιου Εστανίσλαο ντε λα Κονσεπσιόν Μίτρε Κάμπος, ο οποίος κατάγονταν από τη Χειμμάρα.
Σε ηλικία 25 ετών πήγε στο Μπουένος Αϊρες, όπου παντρεύτηκε τη Χοσέφα Μαρτίνεζ με την οποία γέννησε τον Βαρθολομαίο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Οργάνωσης της Ελληνικής Κοινότητας της Αργεντινής "Νόστος", Χριστίνα Τσαρδίκου, το επίθετο Μίτρε προερχόταν από το Μητρόπουλος.
Ο Βαρθολομαίος Μίτρε Μαρτίνεζ εργάστηκε ως δημοσιογράφος και στρατιωτικός. Τον Ιανουάριο του 1841 παντρεύτηκε τη Ντελφίνα Μαρία Λουίζα ........ντε Βεντία Πέρεζ με την οποία και απέκτησε 6 παιδιά. Το 1846 έγινε Συνταγματάρχης του Ουρουγουανικού Στρατού.
Αφού έζησε και σε άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής, επέστρεψε στην Αργεντινή όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά της πράγματα.
Στις 3 Μαϊου 1860 έγινε Κυβερνήτης της Περιφέρειας του Μπουένος Άϊρες. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1861 ηγήθηκε της τελικής νίκης του Μπουένος Άιρες στη μάχη του Παβόν, ενάντια στα στρατεύματα της Αργεντίνικης Συνομοσπονδίας, διαλύοντάς τη. Επανιδρύθηκε έτσι η Δημοκρατία της Αργεντινής, της οποίας εξελέγη Πρόεδρος στις 12 Οκτωβρίου 1862, με το κόμμα των Φιλελευθέρων, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1868.
Ήταν ο 6ος Πρόεδρος της ενιαίας Αργεντίνικης Δημοκρατίας, την οποία για 30 χρόνια είχε εγκαταστήσει η Αργεντίνικη Συνομοσπονδία, και ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που δεν γεννήθηκε ως υπήκοος της Ισπανίας (ανεξαρτητοποιήθηκε το 1816). Ο Βαρθολομαίος Μίτρε απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου 1906.

Δεν υπάρχουν σχόλια: