Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΣΑΝ ΜΕΣΟΝ.....


...... μικροαποταμίευσης  προ  100  ετών. 
Γράφει ο Παπαδάκης Μιχάλης
Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, οι υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών είχαν ένα υψηλό επίπεδο παροχής  υπηρεσιών προς αυτούς. Τα διευθυντικά στελέχη, που ορίστηκαν για να  στελεχώσουν τις υπηρεσίες, είχαν και τα προσόντα και τον ενθουσιασμό μα  προπαντός τη θέληση, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να λειτουργούν όλες οι νέες υπηρεσίες στην εντέλεια.
Μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της Κρητικής Πολιτείας ήταν και η δημιουργία των Κρητικών Ταχυδρομείων. Τα Κρητικά Ταχυδρομεία με την όλη υπηρεσία που προσέφεραν, άφησαν εποχή, για την άπταιστη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Τα σπουδαία πια ανά την υφήλιο Κρητικά γραμματόσημα, που έχουν φανατικούς συλλέκτες, που δεν χάνουν ευκαιρία να τα προβάλουν σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας πάντα υψηλές τιμητικές διακρίσεις, λόγω των πλούσιων σπανιοτήτων που παρουσιάζουν στις συλλογές τους.
Εκτός όμως αυτών, που τα Κρητικά γραμματόσημα χρησιμοποιήθηκαν για την αλληλογραφία, αφού γι' αυτά ήταν και είναι πάντα  προορισμένα όλα τα γραμματόσημα, η Κρητική Πολιτεία έδωσε τη δυνατότητα τους πολίτες του νησιού, μέσω του γραμματοσήμου να  κάνουν αποταμίευση. Έτσι η Διεύθυνση των  Κρητικών Ταχυδρομείων, μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κυκλοφόρησε ειδικά δελτία αποταμίευσης. Τα δελτία αποταμίευσης διέθεταν δωρεάν τα Κρητικά Ταχυδρομεία όλης της νήσου. Πάνω σ' αυτό τα Κρητικά ταχυδρομεία επικολλούσαν εντός των τετραγωνιδίων που υπήρχαν Κρητικά γραμματόσημα, αξίας των 5 και των 10 λεπτών. Όταν συμπληρωνόταν πλήρως το δελτίο αποταμίευσης είχε συνολική αξία 1 δραχμή. Τότε σφράγιζαν τα γραμματόσημα του δελτίου και το αντίστοιχο ποσό του δελτίου μεταφερόταν στο βιβλιάριο που είχε ο κάτοχος του δελτίου.
Με τον τρόπο αυτό ακόμα και οι μικροκαταθέτες με το δελτίο αποταμίευσης αυτό είχαν τη δυνατότητα να βάλουν δυο δραχμές στην άκρη για μια ώρα ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: