Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


 Γράφει ο  ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Η κατάσταση στον τομέα της ελαιοκομίας συνεχώς επιδεινώνεται. Οι τιμές παραγωγού, αφού έσπασαν το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ, κατρακύλησαν μέχρι και 1,85 ευρώ για το ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών,  που για ελαιόλαδο 0,8 βαθμούς -που αντιστοιχεί στο όριο  του έξτρα παρθένου- αντιστοιχεί στα 1,70 ευρώ!
Η πτώση αυτή των τιμών που στην Κρήτη έφερε το ένα κιλό ελαιόλαδο να αξίζει λιγότερο από έναν καφέ, ασφαλώς δεν επιτρέπει επιβίωση της ελαιοκομίας αλλά δεν επιτρέπει και άλλο εφησυχασμό και πάρα πέρα αδράνεια. Απαιτεί πλέον σοβαρές αποφάσεις, για την ανατροπή της, όπως αυτές που αναφέρονται σε άλλη θέση των ΕΝ. Άλλως η πορεία προς μια ιστορική κατάρρευση φαίνεται αναπόφευκτη
Συγκεκριμένα, οι τιμές που δόθηκαν στον ΣΕΔΗΚ χθες, 17 Ιανουαρίου, οι οποίες στέλνονται στους Δήμους - μέλη του ΣΕΔΗΚ για τοιχοκόλληση, αλλά αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, www.sedik.gr, ενώ ήταν περίπου ίδιες με την προηγουμένη βδομάδα στην Κρήτη, παρουσίασαν κάποια πτώση στην Πελοπόννησο και στην Ισπανία.
Πιο συγκεκριμένα για τους 0,3 βαθμούς στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 1,85 έως 2 ευρώ, στην Πελοπόννησο από 2,07 έως 2,10 ευρώ, ενώ  στη Λέσβο δεν υπήρχαν αγορές.
Στην Ισπανία τη βδομάδα 11 - 17 Ιανουαρίου είχαν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη κατά 3 - 7% και κυμάνθηκαν στα 1,89 η μέγιστη μέχρι 1,68 η ελάχιστη με μέση τιμή 1,77.
Στην Ιταλία, όπως πάντα, την προηγουμένη βδομάδα ήταν υψηλότερες και κυμάνθηκαν κατά μ.ο. σε επίπεδο κράτους στα 2,55, ενώ μεταξύ των περιοχών κυμάνθηκαν από 2,18 στο Lecce έως 4,10 στο Trapani.

Δεν υπάρχουν σχόλια: