Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ


Γράφει η Νανώ Κουτσάκη
Στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων συζητήθηκε πριν λίγες μέρες, προ ημερησίας διατάξεως θέμα, υποθέτω, το θέμα των αστέγων. Ο δήμαρχος Χανίων εισηγήθηκε μια πρόταση δημιουργίας Ξενώνα αστέγων Νομού Χανίων σε ένα από τα άδεια κτίσματα στο παλιό ψυχιατρείο ως συναπόφαση και της αντιπεριφέρειας. Και κάλεσε όποιον συμφωνεί να την ψηφίσει. Επειδή αύριο θα συναντηθεί με διάφορους υφυπουργούς πρόνοιας κλπ.
                                             -----------------
Τόσο ο τόνος όσο και τα λεχθέντα από τον κ. δήμαρχο σχετικά με τους αστέγους  προκάλεσαν την αντίδραση όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας που τον εγκάλεσαν για λαϊκισμό. Κυρίως για το γεγονός ότι κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, κάποιους από την αντιπολίτευση ή συλλογικούς φορείς ότι «έφεραν» αστέγους από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα «λέγοντας ότι τα Χανιά είναι φιλόξενα». Και επομένως «…να τους φιλοξενήσουν στα σπίτια τους !!!» είπε και στα ξενοδοχεία τους !!» Κι εγώ θα τους ..στηρίξω!!
                                         -------
Γιατί τους έφεραν; Δεν το εξήγησε. Προφανώς εννοούσε για να δημιουργήσουν πρόβλημα στον δήμο Χανίων. Αλλά γιατί νάρθουν οι άστεγοι των Αθηνών στα Χανιά; Στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη (και πρόσφατα άκουγα και στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις) λειτουργούν κάποιοι ΞΕΝΩΝΕΣ αστέγων. Και αυτές τις πολύ κρύες ημέρες, αυτές τις ημέρες οικονομικής κρίσης που έφεραν ανθρώπους στην ανεργία και την εξαθλίωση διαβάζουμε και βλέπουμε ότι  πολλοί απ αυτούς βρίσκουν καταφύγια σ αυτούς τους ξενώνες. Ίσως δεν είναι αρκετοί. Σύμφωνοι. Πάντως υπάρχουν.
 Ενδιάμεση δομή
 Να επιστρέψομε όμως στην αρχική εισήγηση .....
.......του δημάρχου Χανίων κ. Μ. Σκουλάκη για δημιουργία ξενώνα αστέγων σε ένα από τα κτίσματα του παλιού ψυχιατρείου Χανίων από κοινού με την αντιπεριφέρεια  Χανίων αλλά και με φορείς όπως η εκκλησία , ο Ιατρικός σύλλογος, οι Γιατροί κόσμου, το Πολυτεχνείο.  
 Ο κ. Βάμβουκας, έθεσε το θέμα λειτουργίας μίας ενδιάμεσης δομής, έως ότου υλοποιηθεί ο ξενώνας στο Ψυχιατρείο. Μια δομή που είναι  εύκολο να ξεκινήσει σύντομα στα Λενταριανά. Απάντηση δεν ακούσαμε.  
 Να υποψιαστούμε…καλένδες ;                                           
 Η λειτουργία Ξενώνα αστέγων στο Ψυχιατρείο Χανίων είναι μία πρόταση της αντιπεριφέρειας την οποία ξεκίνησε –όπως και ο κ. Βάμβουκας είπε στο δημοτικό συμβούλιο- η περιφερειακή σύμβουλος, γιατρός κυρία Μαρία Τζανακάκη . Γράψαμε ήδη για την πρόταση σε παλιότερη ανάρτηση. Όμως, όπως ακούσαμε λίγο αργότερα το θέμα μάλλον …σκοντάφτει. Στο γεγονός ότι τα κτήρια αυτά δεν έχουν άδεια…λειτουργίας!! Κάτι τέτοιο, εν πάσει περιπτώσει. Επίσης, δεν μας είπε κανείς αν παραχωρούνται τα κτήρια αυτά από τον ιδιοκτήτη του. Δηλαδή το υπουργείο Υγείας . Διότι παλιότερα, που είχαμε κι εμείς προτείνει να γίνει εκεί ο Ξενώνας, η δικαιολογία ήταν ότι δεν το παραχωρεί το Υπουργείο.
 Στο δημοτικό συμβούλιο όμως, κανείς δεν μίλησε ούτε για εξασφάλιση παραχώρησης ούτε για προβλήματα με άδεια..λειτουργίας και πώς θα ξεπεραστούν. Αυτά δεν μπορεί θα έχουν συζητηθεί. Τουλάχιστον με την αντιπεριφέρεια που έθεσε πρώτη την πρόταση. Γιατί δεν ειπώθηκε τίποτα; Και εάν είναι έτσι, δεν θάπρεπε να συζητηθεί η πρόταση του κ. Βάμβουκα για ενδιάμεση δομή, ένα υπάρξουν  χρονοβόρες «δυσκολίες» για την υλοποίηση του ξενώνα στο παλιό ψυχιατρείο;
 Έτσι, …σοφοί που γίναμε, μήπως πρέπει να υποψιαστούμε, ότι  κατατέθηκε μεν η καλή πρόθεση της δημοτικής αρχής (που πιέζεται περισσότερο εκ των πραγμάτων) να γίνει εκεί ο ξενώνας, αλλά με χρονικό ορίζοντα τις ελληνικές καλένδες;
 Υστερο…γραφικά
 Να σημειώσουμε ότι το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν άστεγοι στα Χανιά (και αλλού βέβαια αλλά μιλάμε για την πόλη και τον νομό μας) αφού την πρώτη μέρα βρέθηκαν μόνο 2-3 άστεγοι και σιγά- σιγά ο αριθμός όσων παρουσιάζονται  αυξάνεται, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν. Είναι λογικό να μην εμφανιστούν στην αρχή: Ούτε εφημερίδες διαβάζουν, ούτε τηλεόραση βλέπουν ούτε έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης ότι μπορούν να φιλοξενηθούν και πού.
Σιγά –σιγά μέρα με την μέρα ο ένας με τον άλλο το μαθαίνουν. Το ότι αρκετοί απ αυτούς δεν είναι Έλληνες και δεν είναι καν νόμιμοι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι άστεγοι. Αλλά το πόσοι άστεγοι Έλληνες αλλά και πόσοι αλλοδαποί υπάρχουν είναι δουλειά της πολιτείας και αρμόδιων υπηρεσιών ακόμα και της αστυνομίας. Που δεν μπορεί να μην γνωρίζει που κοιμούνται άστεγοι. Να τους ψάξουν, λοιπόν, να τους βρουν να τους καταγράψουν .
 Εδώ και μια δεκαετία περίπου, που ασχολούμαστε με το θέμα των αστέγων, διαπιστώσαμε ότι αυτό είναι το ΑΛΛΟΘΙ των υπηρεσιών(όχι των εργαζομένων εκεί αλλά της πολιτείας –με όλες τις θεσμικές της μορφές- που σκοπίμως δεν δίνει σχετικές εντολές). Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι.
Άρα …είναι ανύπαρκτοι!! Άρα δεν μεριμνούν για την στέγασή τους , ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες.
 Ωστόσο άστεγοι πάντα υπήρχαν και –δυστυχώς- θα υπάρχουν. Και τώρα θα πολλαπλασιάζονται. Καθώς κάποιοι απ αυτούς ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Κάποιοι άλλοι(γυναίκες και παιδιά κυρίως) είναι θύματα οικογενειακής βίας και φεύγουν από τα σπίτια τους. Το σκάνε δηλαδή. Αυτοί, δεν είναι άστεγοι;
 Χαρτο-κριτήρια; 
 Και πάντως, επειδή τέθηκε το ερώτημα από διάφορους δημοτικούς συμβούλους για το ποιοι θεωρούνται άστεγοι και με ποια κριτήρια. Αυτές τις ημέρες κατατέθηκε νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει ποιοί είναι άστεγοι.
Φοβάμαι όμως ότι τα κριτήρια θα είναι τέτοια που, εν τέλει, πολλοί λίγοι θα τα πληρούν. Αφήστε που οι πιο πολλοί δεν έχουν το κουράγιο να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία να μαζέψουν την χαρτούρα που χρειάζεται και να την υποβάλλουν σε διάφορες επιτροπές για να ...ξημερωθούν. Και προτιμούν να  βολευτούν προσωρινά (και εν τέλει μόνιμα) σε.. χαρτόκουτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: