Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

OI ΣΟΦΟΙ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ


Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Έχομε και άλλοτε αναφέρει ότι η ποίηση είναι και θεραπευτική, λυτρωτική. ‘Όταν το μυαλό κάποιες φορές αδυνατεί να συλλάβει μια πραγματικότητα, εκφράζεται με το στίχο και όταν αυτός τρελαίνεται, γίνεται τραγούδι. Μόνο που τους ποιητές λίγο τους παίρνομε σοβαρά.
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γράφει στο ποίημα του « Σοφοί δε προσιόντων»:
(Εκ των μελλόντων, οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται
Η ακοή αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράτετται
Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων και την προσέχουν ευλαβείς, ενώ εις την οδόν έξω ουδέν ακούουσι οι λαοί..)
Ο Χαλίλ Γκιμπράν λοιπόν, ο παγκοσμίως γνωστός Λιβανέζος στοχαστής και ποιητής, επηρεασμένος από τη σοφία της Ανατολής, από τη Βίβλο και από το Νίτσε γράφει στο έργο του «ο Κήπος του Προφήτη» που εκδόθηκε το 1923:
( Να λυπάστε το έθνος αν φορεί ύφασμα που δεν το ύφανε. Ψωμί αν τρώει , αλλά όχι από τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του. Να λυπάστε το έθνος που δεν υψώνει φωνή παρά μόνο στην πομπή της κηδείας .Που δε φιλιώνεται παρά μόνο στα ερείπια του. Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα αν βρεθεί ο λαιμός του, ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα. Να λυπάστε το έθνος που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο και μπαλώματα και απομιμήσεις για την τέχνη του
Να λυπάστε το έθνος που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους )…
....Και θέλοντας και μη ο νους τρέχει στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας μας:
Αddidas, Lacost, Nike, Raxefski, Bostonians, Beneton, Zaras, Berska, Carrefour, Marks and Spenser, Ikea, Jambo, The Mall, Golden Mall, εισαγόμενο σιτάρι και ρύζι, Κάποιες φορές και εισαγόμενο λάδι, αμπέλια ξεπατωμένα, πατάτες Αιγύπτου, σταφύλια και άλλα από το Ισραήλ και άλλα και άλλα…….
Αλλά και αλεπούδες πολλές, και απατεώνες, και μπαταχτσήδες και αρχοντοχωριάτες και γραμματιζούμενοι. "Τσακάλια και ζαγάρια και λιμοκοντόροι  που είναι συνέχεια στο ποδάρι…" λέει για τους και ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στα «Σατυρικά του Γυμνάσματα» πολλά χρόνια κι αυτός πριν….
 Το' 'χουν οι καιροί βλέπετε να ανατρέχει ο νους στους ποιητές

Δεν υπάρχουν σχόλια: