Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ


«Αυτή είναι η πρώτη εμπορική κάρτα στον κόσμο των Χριστουγέννων. Δημιουργήθηκε από τον Henry Cole το 1843, την ίδια χρονιά που ο Κάρολος Ντίκενς έγραφε Μια Χριστουγιεννιάτικη Ιστορία.
Ο «Henry Cole ήταν ένας  δημόσιος υπάλληλος με ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη και το design. Εργάστηκε στα βρετανικά ταχυδρομεία  μεταξύ 1837 και 1840 και συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου γραμματόσημου.
«1.000 από αυτές τις κάρτες Χριστουγέννων τυπώθηκαν, και ο Cole χρησιμοποίησε όσες χρειαζόταν ο ίδιος πριν πουλήσει τις υπόλοιπες για 6 (έξι πένες) την κάθε μία. Η τιμή τους ΄ταν απαγορευτική για την εργατική τάξη και τις έκανε είδος…πολυτελείας!
«Αυτή η αγγελία για την κάρτα εμφανίστηκε στην εφημερίδα Athenaeum:
«Μόλις κυκλοφόρησαν. Μια ευχητήρια κάρτα για τα Χριστούγεννα: Η εικόνα είναι εμβληματική  της Παλαιάς Αγγλικής Γιορτής για να διαιωνίσει τις αναμνήσεις μεταξύ Αγαπητών φίλων» «Η κάρτα σχεδιάστηκε από τον John C. Horsley. Ήταν τυπωμένα λιθογραφικά και στη συνέχεια το χέρι. Αν και τυπώθηκαν 1.000 αντίτυπα, πολύ λίγα συνεχίζουν να υπάρχουν. Μια πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 για £ 8,500.
Προσέξτε πως η Χριστουγεννιάτικη κάρτα δεν έχει τίποτα από όσα σήμερα συνδέονται με τη γιορτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: