Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

2.000.000 και ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ


Γράφει ο Γιώργος Κώνστας στα Χ.Ν
Με κατεύθυνση κυρίως την ανάπλαση οικισμών αλλά και έργα που αφορούν την υδροάρδευση και τον πολιτισμό βρίσκονται οι προτάσεις των Δήμων Αποκορώνου, Κισάμου και Σφακίων για τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Συνολικά για κάθε Δήμο, σύμφωνα με τη διαχείριση που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης, αναλογούν 2 εκατ. ευρώ.
ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Αναπλάσεις οικισμών
Kύριος στόχος των προτάσεων του Δήμου Κισάμου, όπως υπογραμμίζει ο εισηγητής αντιδήμαρχος Νεκτάριος Κουμάκης, είναι «η οργανική και λειτουργική διασύνδεση του αστικού και μη χώρου με το μεγάλου ειδικού βάρους περιβαλλοντικό απόθεμα που εμπεριέχεται στις θεσμοθετημένες ζώνες πρoστασίας (Νatura κ.ά.) στην περιοχή». Γι’ αυτόν τον λόγο και τα έργα που προτείνει -ύψους 2.250.000 εκατ. ευρώ- αφορούν την ανάπλαση κυρίως οικισμών και τη σύνδεσή τους.
«Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που έχει ως ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός και παράλληλα τουριστικός Δήμος, κατανοώντας τη νέα έκταση του Δήμου μέσα από τη νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέκυψε από τον "Καλλικράτη" και στοχεύοντας στη συγκράτηση των κατοίκων του στην ύπαιθρο προτείνει θεματικά ΟΣΑΠΥ στο σύνολο της επιλέξιμης επικράτειάς του, με θέμα την ενοποίηση πολιτιστικών και φυσιολατρικών διαδρομών εντός του Δήμου», αναφέρει ο κ. Κουμάκης.
• Ανάπλαση οικισμού Ρόκας προϋπολογισμός 250.000 ευρώ.
• Ανάπλαση οικισμού Τοπολίων προϋπολογισμός 250.000 ευρώ.
• Ανάπλαση οικισμού Λούχι προϋπολογισμός 250.000 ευρώ.
• Ανάπλαση Οικισμού Κάμπου προϋπολογισμός 250.000 ευρώ.
• Ανάπλαση οικισμού Καλεργιανών προϋπολογισμός 250.000 ευρώ.
• Ανάπλαση Οικισμού Πολυρρηνίας προϋπολογισμός 250.000 ευρώ.
• Ενοποίηση Οικισμών στο σύνολο της περιοχής προϋπολογισμός 600.000 ευρώ.
• Κατασκευή πέτρινου θεάτρου στην Ποταμίδα προϋπολογισμός 150.000 ευρώ.
Το έργο της ενοποίησης των οικισμών περιλαμβάνει μικρές παρεμβάσεις με καθαρισμούς και πλακόστρωση μονοπατιών και διαδρομών εντός και εκτός οικισμών και γενικά βελτιώση της επισκεψιμότητας στις αξιόλογες θέσεις. 
Επίσης, περιλαμβάνει και μικρές αναπλάσεις εξωτερικών χώρων, αρχιτεκτονικών στοιχείων (π.χ. μια αυλή χώρου εκδηλώσεων ή μια μικρή πλατεία, ένα πατητήρι, μια βρύση κ.ά.) 
Το προτεινόμενο σχέδιο είναι συμβατό τόσο με το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Ιναχωρίου όσο και με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες του Αγ. Δικαίου και της περιοχής του Ελαφονησίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: