Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Στο περιοδικό Μιλένιουμ του 1997 σελίδα 10, υπάρχει η είδηση ότι η National Geographic Society ανακοίνωσε την ανακάλυψη των αρχαιότερων  αποτυπωμάτων ποδιού ενός ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν τα ανθρώπινα ίχνη κοντά στο Cape Town της Νότιας Αφρικής. Τα ίχνη αυτά είχαν γίνει σε αμμόλοφο ο οποίος όμως μετατράπηκε αργότερα σε βράχο. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα αποτυπώματα έγιναν 117.000 χρόνια πριν.
Αντίθετα με τα αποτυπώματα που βρέθηκαν οτο Laetoli της Τασμανίας, τα οποία δημιουργήθηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν, αυτά έχουν γίνει από ανατομικά σύγχρονο άνθρωπο. "Αν ήταν γυναίκα, θα μπορούσε να ήταν η Εύα", αναφέρει ο Lee Berger του Πανεπιστημίου του Witwatersrand στο Johannesburg. (Η Εύα είναι μια υποθετική γυναίκα, η οποία έζησε στην Αφρική πριν από 100.000 έως 300.000 χρόνια, και κατονομάζεται έτσι συμβολικά ως βιολογική πρόγονος του Χόμο Σάπιενς). "Φυσικά είναι μάλλον απίθανο", συνεχίζει ο Berger, "τα αποτυπώματα αυτά να ανήκουν πράγματι στην Εύα. Ωστόσο έγιναν την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη ήπειρο."
Τα αποτυπώματα, μήκους 21 εκατοστών το καθένα, ανακαλύφθηκαν το 1996 από τον David Roberts, γεωλόγο του Council of Geo-science της Νότιας Αφρικής. Ο Berger αναφέρει ότι εκατοντάδες ανθρώπων περπάτησαν στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα αποτυπώματα, ορισμένοι από τους οποίους ήταν επιστήμονες, αλλά κανείς δεν τα πρόσεξε.
Στο βράχο που βρέθηκαν τα αποτυπώματα ο Robert βρήκε και ορισμένα εργαλεία της λίθινης περιόδου, τα οποία οι επιστήμονες υποθέτουν ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους που άφησαν τα αποτυπώματα.
Ομάδα από Πολωνούς παλαιοντολόγους και γεωλόγους που βρίσκονται στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Καστέλλι έκαναν μια ανακάλυψη τις τελευταίες μέρες, που αν επαληθευτούν τα στοιχεία τους, θα δημιουργήσουν αναταράξεις στον κόσμο της παλαιοντολογίας αλλά και στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ανακάλυψαν στην ευρύτερη περιοχή αποτυπώματα ανδρικού και γυναικείου ποδιού, που με πρόχειρες μετρήσεις το υπολογίζουν σε 4-5 εκατομμυρίων χρόνων. Οι επιστήμονες που συνέλεξαν δείγματα από την περιοχή θα κάνουν τις ανακοινώσεις τους σε λίγες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: