Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΙΝΑΤΗ-ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑΣ-YΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ

Στην ταυτότητα του δράστη της νέας υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη, έφθασαν οι αστυνομικοί του ΤΑΕ Μεσαράς, που χθες εντόπισαν πλήθος αρχαίων αντικειμένων που ήταν καλά κρυμμένα μέσα σε σπηλιά στην περιοχή του Τσούτσουρα. Ο δράστης είναι αλλοδαπός, κάτοικος της περιοχής, ενώ μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται όστρακα από αρχαία αντικείμενα και ιδιόχειρα σημειώματα στη γαλλική γλώσσα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα αρχαία αντικείμενα μέσα σε σακούλες και καλά κρυμμένα στο βάθος της σπηλιάς ανατολικά του Τσούτσουρα και τα μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα του Αρκαλοχωρίου. Στη συνέχεια θα σταλούν στην αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να εξεταστούν από αρχαιολόγους οι οποίοι θα προσδιορίσουν την αξία τους.
Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στην περιοχή ή αλλιώς, τον αρχαίο Ίναχο σπουδαία αρχαία αντικείμενα. Δεν αποκλείεται αυτό να οφείλεται στην ονομασία της, η οποία συνδέεται άμεσα με το σπήλαιο της αρχαίας θεάς της γονιμότητας Ειλείθυιας, που διαφορετικά λέγονταν και Ινάτη. Σύμφωνα με ερευνητές αρχαίων γλωσσών η ετυμολογική ανάλυση της λέξης περιλαμβάνει το «ης» που στην αιτιατική γίνεται «ην» και σημαίνει δύναμη, το «να» που σημαίνει ναός και το «το» που προσδιορίζει το χώρο.
Ινάτη λοιπόν σημαίνει «χώρος με ναό που διαθέτει δύναμη» κι έτσι πιθανόν να εξηγούν κάποιοι τη μεγάλη ενεργειακή δύναμη που διαθέτει η πάλαι ποτέ Ίναχος και πλέον Τσούτσουρας, όνομα που επίσης προέρχεται από το βάθος του χρόνου, από την εποχή δηλαδή που οι Κρήτες διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τους Αιγυπτίους και σημαίνει «πατέρας και γιος του Ρα».
Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι ερμηνείες που μπορεί να είναι αυθαίρετες και το μόνο σίγουρο είναι πως η μεγάλη δύναμη του Τσούτσουρα κρύβεται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς αμυθήτου αξίας που βρίσκονται στο υπέδαφος του, προκαλώντας εδώ και χρόνια τους αρχαιοκάπηλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: